Verificări în Mamaia Nord. Ape uzate deversate direct în Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ape de epuisment deversate direct in mare                                   FOTO: Adrian Modoran
Ape de epuisment deversate direct in mare                                   FOTO: Adrian Modoran

Garda de Mediu a prelevat probe, urmând să se stabilească dacă aceste ape sunt sau nu un pericol. În acelaşi timp, şi Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a făcut verificări.

Controlul a vizat un constructor din Mamaia Nord - Arena Regia care deversa, printr-o conductă, ape uzate direct în mare.

„În zona menţionată în reclamaţie, s-a observat capătul unei conducte din care se deversau în mare ape cu aspect limpede, dar închise la culoare.

Conducta era îngropată în nisip până la marginea plajei şi făcea legătura cu un bazin în care era montată o pompă, iar de aici continua cu altă conductă prin care erau evacuate ape de epuisment din fundaţia unui bloc aflat în construcţie”, spun comisarii Gărzii de Mediu.

În urma verificărilor, s-a constatat că beneficiarul lucrărilor de construire a obţinut acceptul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL) pentru deversarea apelor de epuisment în mare.

„În urma testelor de laborator, a rezultat că aceasta este o apă de epuisment, din pânza freatică, scoasă din subsol, cu ocazia ridicării unui bloc în zonă. Prima dată - acum 3 săptămâni - apa era cristal, incoloră si avea caracteristici mai bune chiar decât a apei Mării Negre.

Acum o săptămână însă, a început să aibă această culoare închisă şi să să miroasă foarte urât. Cauza? Algele şi micro-organismele moarte aflate în pânza freatică. Oricât de deranjant ar fi, este cert, în urma testelor, că nu este o apă menajeră, cu dejecţii. Însă cu siguranţă vom trimitem iarăşi o echipă de inspectori acolo şi va lua noi probe de apă, iar rezultatele le vom transmite publicului”, spune Bogdan Bola, directorul ABADL.

Analizele realizate în luna ianuarie prin laboratorul RQC, s-au încadrat în limitele maxim admisibile prevăzute de HG 188/2002. Cu toate acestea, comisarii GNM au solicitat societăţii prelevarea unor noi probe, pentru verificarea calităţii apelor evacuate în mare.

Deversări Mamaia Nord FOTO Adrian Modoran

De asemenea, s-a solicitat ABADL transmiterea rezultatelor analizelor realizate pentru verificarea calităţii apelor reziduale.

Marţi, 14 aprilie, comisarii GNM au revenit în control şi au constatat că, între timp, conducta prin erau deversate în mare apele de epuisement fusese dezafectată, iar evacuarea acestora se realiza în reţeaua de canalizare.

Reprezentanţii Rompetrol Quality Control au prelevat probe de apă din conducta prin care erau descărcate apele de epuisment în reţeaua de canalizare, urmând ca rezultatele acestor probe să fie comparate cu rezultatele analizelor realizate de ABADL în vederea verificării încadrării acestora în valorile-limită de încărcare cu poluanţi a apelor evacuate în receptorii naturali (NTPA 001).

Pe aceeaşi temă:

VIDEO Conţinutul apelor menajere deversate în Marea Neagră, în zona Cazinoului, au depăşit limitele normale de mediu

VIDEO Avarie majoră la reţeaua de canalizare. RAJA deversează ape menajere direct în Marea Neagră, în zona Cazinoului

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite