Vergil Chiţac: „Vreau să fiu foarte clar în a-i atenţiona pe cei care politizează tragedia de la Constanţa. Îmi cunosc foarte bine greşelile“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vergil Chiţac FOTO Călin Gavrilaş
Vergil Chiţac FOTO Călin Gavrilaş

Primarul oraşului Constanţa, Vergil Chiţac, a transmis un mesaj în urma tragediei care s-a produs vineri, Spitalul de Boli Infecţioase, în urma căruia şapte constănţeni şi-au pierdut viaţa.

Vergil Chiţac a transmis regretele sale şi condoleanţe familiilor îndurerate ale pacienţilor din Secţia ATI a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa. A precizat că a fost la spital din primul moment, împreună cu viceprimarul Ionuţ Rusu, ajungând după 5 minute după echipajul de pompieri. Primarul mai spune că a luat parte la toată intervenţia de la faţa locului. El a dat asigurări că „totul este sub control“. 

“Vineri, 1 octombrie 2021 este, fără îndoială, cea mai grea zi din mandatul meu de primar. Este o zi în care trebuie să stăm drepţi în faţa responsabilităţii, şi cu capul plecat, în semn de respect pentru cei pe care, din păcate, i-am pierdut în această zi nefastă”, a transmis primarul oraşului Constanţa, Vergil Chiţac, în urma tragicului eveniment de vineri, petrecut la Spitalul de Boli Infecţioase în urma căruia şapte constănţeni şi-au pierdut viaţa.

“În momentele de criză este uşor să îţi îndrepţi nemulţumirile împotriva celor cu responsabilitate din partea autorităţilor publice. Este o reacţie de înţeles şi firească. Cu toate acestea, vreau să fiu foarte clar în a-i atenţiona pe cei care politizează această tragedie sau pe cei care îşi transformă frustrările politice în acuze total neinformate împotriva mea sau a altor autorităţi”, a subliniat Vergil Chiţac, adăugând: “Regretul nespus pe care îl simt mă obligă să fiu cât se poate de demn în faţa constănţenilor şi tuturor românilor şi să resping anumite informaţii şi abordări din spaţiul public care vin să inoculeze ideea că eu sau administraţia pe care o conduc astăzi am stat cu mâinile în sân aşteptând să se producă o tragedie.

Un simplu exemplu: echipa noastră a obţinut, pentru prima oară în istoria de aproape 80 de ani a acestui spital, un proiect coerent pe fonduri europene menit să reabiliteze în totalitate acest spital. Proiectul nu a venit ca urmare a acestei tragedii, ci tocmai pentru a preîntâmpina o astfel de tragedie.

Mai mult decât atât. Avem în derulare un proiect de dotare a spitalului, în valoare de 15 milioane de lei. Vorbim de despre dotare cu aparatură medicală, inclusiv RMN.

Dovada concludentă că această administraţie nu a dormit în primul an de mandat vreau să înţeleagă toată lumea că primul spital nou din Constanţa este cuprins în PNRR, în valoare de 50 de milioane de euro.

Toate aceste măsuri şi proiecte preced cu mult ziua de astăzi şi nu sunt un rezultat de formă al acestei tragedii. Poate ar trebui să ne gândim că inclusiv pentru a cinsti memoria celor pe care nu am reuşit să îi salvăm, avem datoria să ducem aceste proiecte la bun sfârşit.

Vergil Chiţac, primarul Constanţei, mesaj după incendiul de la ATI Infecţioase - Sursa Primăria Constanţa

Referitor la un set de acuzaţii pe care le-a primit primăria şi eu personal cum că am fi refuzat finanţarea sistemului de detecţie şi alarmare în caz de incendiu. Este foarte important de spus că acest sistem este parte din proiectul pe care primăria l-a conceput, l-a depus şi îl are din această primăvară aprobat. Este un proiect pe bani europeni, pe care nu aveam cum să îl dublăm de o altă finanţare, nu în mod legal. Repet aceasta nu este o scuză sau o explicaţie gratuită, este realitatea cu care noi ne-am confruntat.

Vă rog să nu interpretaţi aceste mesaje ca un laudatio la adresa mea. Îmi cunosc foarte bine greşelile şi caut în permanenţă să le repar. Vreau doar să vă asigur de adevărul celor petrecute astăzi şi de toate lucrurile pe care administraţia liberală a reuşit să le facă după decenii de indiferenţă în Constanţa.

Am fost la locul evenimentului încă din primele momente. Am ajuns alături de viceprimar la cinci minute după sosirea primei maşini de pompieri. Misiunea noastră a fost să coordonăm, logistic, toate eforturile care intră în atribuţiile noastre şi pot ajuta fie la îngrijirea bolnavilor evacuaţi, fie la relocarea acestora în alte unităţi spitaliceşti. Am colaborat cu toate autorităţile pornind de la ISU şi până la Prefectură şi Consiliul Judeţean sau Direcţia de Sănătate Publică pentru a gestiona rapid şi eficient o situaţie de criză. Apreciez eforturile autorităţilor şi felul cum au reacţionat.

Din prima zi de mandat am fost conştient de problemele din sănătate şi doresc să ştie toţi constănţenii că ne-am ocupat de ele fără a economisi nici un efort. Sunt probleme sistemice, sunt probleme care se văd mai ales atunci când presiunea pe sistemul public de sănătate este mare. Poate aici este şi explicaţia fericită că astfel de tragedii s-au multiplicat în această perioadă.

Haideţi să continuăm să avem încredere în proiectele pe care le-am început. Se poate să transformăm sănătatea în Constanţa.

Cu profund regret,

Vergil Chiţac”

Vergil Chiţac a fost printre primii pacienţi Covid-19 ai Spitalului de Infecţioase Constanţa, în primăvara lui 2020. El a devenit primar în toamna lui 2020. 

Pe aceeaşi temă: 

Incendiu la Secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa. Şapte pacienţi au murit. Raed Arafat: „Ne cerem scuze“ VIDEO 

Primăria Constanţa a tăiat de pe lista de investiţii a Spitalului de Boli Infecţioase obţinerea autorizaţiei ISU şi achiziţia senzorilor de fum DOCUMENT

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite