Veniţi de luaţi, din nou, Lumină. Programul „Învierii” organizate de Arhiepiscopia Tomisului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhiepiscopia Tomisului a anunţat programul slujbelor din noaptea de 26/27 mai când credincioşii judeţului Constanţa sunt chemaţi să ia, din nou, Sfânta Lumină.

Săptămâna trecută, Arhiepiscopia Tomisului anunţa că „în noaptea de 26 spre 27 mai, la miezul nopţii, în bisericile şi mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia slujba începutului pascal şi Sfânta Liturghie, clerul chemând credincioşii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paşti”. Comunicatul biroului de presă al Arhiepiscopiei se încheia cu îndemnul: „Veniţi de luaţi Lumină!”.

A fost instituit chiar şi un post local de trei zile pentru credincioşii ortodocşi din Constanţa, aceştia urmând să se spovedească şi împărtăşeaşcă în această perioadă.

„Arhiepiscopia Tomisului a anunţat programul slujbelor oficiate cu ocazia „Odovaniei Învierii” în noaptea de 26 spre 27 mai:

  • ora 23:40 – clerul iese din biserici, cântând „Învierea Ta Hristoase…” şi oferă lumina credincioşilor prezenţi;
  • ora 24:00 – se citeşte Evanghelia Învierii şi începe Slujba Utreniei Învierii, după rânduiala consacrată şi prevăzută în cărţile de slujbă;
  • După Utrenia Învierii ( în jur de 1.30) va începe slujba Sf. Liturghii. La final, se vor împărtăşi credincioşii care au ţinut postul de trei zile, rânduit anterior, şi care s-au spovedit.  

Nu se oferă Paşte sfinţit (ca la Înviere) ci anaforă, după rânduiala liturgică.

Menţionăm că Sfânta Lumină ce va fi oferită credincioşilor este Lumina ce a fost adusă, deja, de Paşti, de la Ierusalim, ea fiind păstrată în toată această perioadă în sfintele altare”.

De data aceasta, Arhiepiscopia Tomisului îşi încheie comunicatul de presă cu îndemnul (modificat faţă de cel de săptămâna trecută): „Veniţi de primiţi Lumină!”

Şi în Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei se va organiza Odovania Învierii, însă, spun preoţii de acolo, nu se va oferi Sfânta Lumină (care doar în noaptea de Înviere se oferă credincioşilor), iar slujba se va oficia în ziua de 27 mai, când este în calendar Odovania praznicului Învierii Domnului. Doar la Catedrala Arhiepiscopală, IPS Ciprian va săvârşi Liturghia la miezul nopţii, de asemenea, fără a oferi Sfânta Lumină.

Pe aceeaşi temă:

Credincioşii din Arhiepiscopia Tomisului au intrat iar în Postul Paştilor. IPS Teodosie îi cheamă la împărtăşanie în aşteptarea noii Învieri

Cum se va desfăşura Învierea programată în reluare de ÎPS Teodosie. Enoriaşii vor trebui să postească duminica, ritual inexistent în canoanele Bisericii

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite