Urmaşii lui Gheorghe Hagi, regi şi pe teren, şi la şcoală: campioni la juniori şi elevi de nota 10

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Examenul de Bacalaureat nu ar trebui să reprezinte o problemă pentru sportivii care se antrenează la Academia de fotbal „Gheorghe Hagi“. Juniorii sunt campionii României pe teren, dar nu îşi fac de râs nici dascălii de la şcoală.

În urmă cu şapte ani, Gheorghe Hagi, cel mai mare fotbalist român din toate timpurile, a demarat la Ovidiu, în judeţul Constanţa, un proiect unic în România: o academie care îi poartă numele. La centrul care cuprinde nouă terenuri de fotbal, suprafeţe pentru tenis şi baschet, piscină, restaurant, hotel de cinci stele, şcoală şi sală pentru fitness, saună şi masaj sunt antrenaţi peste 300 de copii şi tineri.

FC Viitorul Constanţa este, pentru al cincilea an consecutiv, campioană naţională la Juniori A, adică pentru sportivii născuţi după 1 ianuarie 1997. Gheorghe Hagi a decis că sportivilor nu trebuie să le fie antrenate doar trupurile, ci şi mintea. Astfel, fotbaliştii au fost înscrişi la Liceul „Ion Podaru“ din Ovidiu, iar cei mai buni au urmat cursurile unei facultăţi.

Rezultate de excepţie

Stelică Dămăşaru, fost profesor de educaţie fizică, se ocupă în prezent de situaţia şcolară a sportivilor înscrişi la Academie. „Gică a vrut ca aceşti copii să fie disciplinaţi, să se comporte cuviincios şi de aceea îi urmăreşte permanent şi vizavi de performanţele lor şcolare. Noi nu am avut elevi repetenţi sau exmatriculaţi, aşa cum se mai întâmplă la alte licee sportive“, spune Dămăşaru.

Dacă în privinţa micilor sportivi care învaţă la ciclul primar sunt responsabili doar părinţii, cei de ciclul gimnazial, în număr de peste 80, au fost înscrişi la mai multe şcoli din Constanţa. Peste 90 de sportivi care se antrenează la academie sunt înscrişi la liceul din localitatea Ovidiu, în oraşul unde funcţionează şi academia. „Aceşti copii, pentru că noi le zicem tot copii, învaţă în clase vocaţionale. Ai noştri reprezintă jumătate din colectivul clasei, iar cealaltă jumătate este completată de sportivi de la alte cluburi“, explică fostul profesor de sport.

Gheorghe Hagi a obţinut aviz favorabil de la Ministerul Învăţământului pentru înfiinţarea acestor clase vocaţionale, pentru cei care se antrenează pentru sportul rege. „Mai sunt şcoli unde învaţă sportivii, dar sunt un mozaic, cu mai multe discipline, însă la acest liceu învaţă doar fotbaliştii“, mai spune el. Cât timp sunt la şcoală, elevii se supun regulamentelor liceului: „Nu sunt scutiţi de  la ore decât în cazuri speciale şi atunci când sunt în competiţii sportive. Sunt învăţaţi să se poarte frumos şi au şi un fel de uniformă: blugi şi cămaşă albă“.  Cei de la Academie urmăresc îndeaproape performanţele sportivilor. „Ştim câţi au intrat în clasa a IX-a, ce medii generale au luat, câţi au luat examenul de Bacalaureat, câţi sunt studenţi“, adaugă Dămăşaru. Unul dintre sportivi s-a întrecut pe sine. Cristian Băluţă, mica speranţă a academiei, elev în clasa a XI-a, are numai note de 10.

Bacalaureatul, doar un examen

Rezultatele sunt foarte mulţumitoare, iar Stelică Dămăşaru spune că au fost ani când toţi elevii Academiei Gheorghe Hagi au trecut examenul de Bacalaureat, dar au fost şi cazuri când examenul maturităţii a fost picat, însă de puţini copii. Pentru ca rezultatele să fie şi mai bune, în luna februarie a acestui an Academia de Fotbal „Gheorghe Hagi“ a încheiat cu Universitatea Ovidius din Constanţa un parteneriat prin care sportivii se meditează cu profesorii de la unitatea de învăţământ superior pentru pregătirea de Bacalaureat. „Aproximativ 50-60 de copii merg o dată pe săptămână la Universitatea Ovidius pentru a face meditaţii cu profesorii de acolo. O pregătire durează două-trei ore“, explică Dămăşaru. Elevii dau examenul de Bacalaureat la limba română, logică şi istorie.

Foştii juniori, acum antrenori

Academia de Fotbal „Gheorghe Hagi“ se mândreşte cu faptul că foşti sportivi care s-au antrenat aici au absolvit facultatea de Educaţie Fizică şi Sport de la Universitatea Ovidius din Constanţa şi apoi s-au întors la academie, de data aceasta în calitate de antrenori. Aşa este cazul a trei tineri: Stelian Caluda, George Rotariu şi Ionel Posteucă. În prezent, la facultatea de sport sunt 25 de sportivi din cadrul academiei.

Gheorghe Hagi, spune Dămăşaru, le asigură totul copiilor. Academia dispune de patru maşini, care îi transportă pe micii sportivi de la hotel la şcoală, apoi la antrenamente, la masă şi din nou la hotel. „Gică a spus că fotbalul i-a adus personal mulţi bani şi că acuma vrea să-i întoarcă fotbalului. Şi care mod este mai frumos decât ceea ce a făcut marele nostru fotbalist, prin această academie“, se întreabă el.

image

Profesori şi reprezentanţi ai Academiei lui Gheorghe Hagi FOTO AGH

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite