Unde spun preoţii că se duc banii obţinuţi de biserici: „Profitul este în folosul credincioşilor, nu pentru interesul propriu al cuiva“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arhiepiscopia Iaşilor a dorit să facă unele precizări referitoare la averea deţinută de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, ce este menţionată într-un articol scris de ziariştii „Adevărul“, la data de 6 decembrie 2015.

Arhiepiscopia Iaşilor a dorit să facă unele precizări legate de articolul Patriarhul Daniel s-a supărat ca văcarul pe Stat. Şeful imperiului financiar BOR vrea de la Guvernul Cioloş tot ce Cuza a luat Bisericii publicat la data de 6 decembrie 2015, pe site-ul adevărul.ro, legat de activităţi economice ale Bisericii din Moldova.

„Înţelegând interesul dumneavoastră, dorim a vă aduce la cunoştinţă anumite informaţii mai precise pe acest subiect.

Amintiţi în articolul dumneavoastră că Mitropolia Moldovei şi Bucovinei ar deţine sute de mii de hectare de pădure. Vă comunicăm faptul că Arhiepiscopia Iaşilor deţine doar 90 hectare de pădure, restul de până la 25.265 de hectare sunt deţinute de un număr total de 389 de unităţi de cult (adică parohii, mănăstiri şi schituri).

Noi administrăm, în mod centralizat, aceste păduri şi din beneficiul obţinut oferim, în fiecare an, în mod gratuit, în special parohiilor şi mănăstirilor cu posibilităţi materiale reduse, o cantitate de material lemnos.

Spre exemplu, în anul 2014 (pentru care avem o situaţie finală), am oferit material lemnos unui număr de 422 de beneficiari. Volumul total de masă lemnoasă oferit în cursul anului 2014 a fost de 16.412 m3, cu o valoare totală a contribuţiei de 2.663.149 lei.

În acelaşi timp, din beneficiul rezultat în urma exploatării pădurilor, sunt sprijinite şi o serie de activităţi filantropice, misionare sau educaţionale. Arhiepiscopia Iaşilor are o grădiniţă, o şcoală primară şi gimnazială, are centre sociale sau culturale, are proiecte sociale şi fiecare primeşte o anumită sumă de bani pentru a-şi putea desfăşura activitatea.

Se mai afirmă, în articolul dumneavoastră, că obţinem bani prin organizarea de petreceri private la cabana de vânătoare a lui Ceauşescu de la Nemţişor. Vă comunicăm că, din momentul în care Arhiepiscopia Iaşilor a devenit proprietară, această cabană nu a fost niciodată închiriată şi nici nu s-au organizat acolo petreceri de vreun fel. De altfel, cabana necesită lucrări de reparaţie, nu este utilizabilă momentan.

Singurele activităţi desfăşurate în acea zonă sunt cele cu tinerii. Anual, la Nemţişor se întâlnesc, în vacanţa de vară, peste 600 de tineri din ţară şi din străinătate. Nădăjduim că vom identifica resursele financiare necesare ca această cabană să fie pusă în funcţiune pentru activitatea misionară a Bisericii, în mod special cu tinerii. Mai menţionăm şi că Eparhia Iaşilor nu deţine un chioşc de vânătoare.

Arhiepiscopia Iaşilor deţine Casa Pelerinul de la Durău şi 6 clădiri (vile). În aceste clădiri se desfăşoară, în mod special, întâlniri cu preoţii, cu călugării, cu profesorii de religie. Tot în aceste spaţii, timp de câteva luni de zile pe an, au loc tabere pentru copii şi tineri. Sunt 15 serii săptămânale de tabere, dintre care una de iarnă şi 14 de vară, la care participă un număr total de aproximativ 1.500 de copii şi tineri. O parte dintre participanţi îşi plătesc sejurul acolo, la tarife decente, dar o parte beneficiază de gratuităţi din partea Arhiepiscopiei Iaşilor. Tot în aceste spaţii s-au mai organizat taberele din cadrul proiectului «Alege şcoala», dedicate copiilor săraci, cu risc de abandon şcolar, care nu au plătit nimic. Un număr total de 2.500 de copii au beneficiat, astfel, de tabără sau excursii gratuite.

Desigur, în intervalele de timp în care nu sunt activităţi misionare, culturale, educaţionale sau de caritate, ca să nu rămână spaţiul liber, oferim, contra cost, servicii turistice de cazare şi de masă. Ponderea acestora este foarte mică însă prin raportul cu activităţile amintite mai sus.

Pentru toate activităţile de închiriere se plătesc taxele cuvenite la stat, TVA şi impozitul pe clădiri, iar din beneficiul obţinut sprijinim activităţile non-profit ale Centrului Cultural-Pastoral Sf. Daniil Sihastru din Durău. Nici în anul 2014, nici în 2015, nici un leu nu a fost adus de la Durău la Centrul Eparhial pentru o lucrare sau alta, ci totul a rămas pentru folosul activităţilor desfăşurate acolo. Ca o informaţie cu un caracter mai general, e bine să ştiţi că Arhiepiscopia Iaşilor are toate clădirile în evidenţe fiscale, plăteşte impozit pentru clădirile în care se desfăşoară activităţi economice, pentru mijloacele de transport care deservesc activităţile economice, plăteşte taxa hotelieră şi taxa de afişaj.

Trebuie să vă informăm şi că Fundaţia Medicală Providenţa oferă servicii socio-medicale clinice şi paraclinice în regim gratuit, precum şi servicii medicale cu plată, promovând medicina de tip creştin, «de bună credinţă», cultivând solidaritatea în faţa suferinţei. Servicii medicale gratuite sunt oferite de spital şi policlinică prin Fundaţia Medicală Providenţa din Iaşi. Pe lângă activitatea medicală, în contract cu CAS Iaşi şi în regim de coplată de la pacienţi, activitatea caritativă a utilizat, în anul 2014, un buget de 589.456 lei, pentru 15.716 de beneficiari.

Magazinul virtual magazin.mmb.ro a avut, tot în anul 2014 (ne raportăm la acesta pentru că este un an fiscal complet, la care avem date finale), un profit de 46.019,29 lei. Şi acest profit, ca şi cel obţinut din alte activităţi economice, este folosit, conform legislaţiei, strict în activităţi specifice cultului sau de natură social-filantropică. Nici un bănuţ nu este şi nici nu poate fi folosit în interesul personal al cuiva, ci doar în folosul comunităţilor de credincioşi.

Pelerinajul de la Sfânta Parascheva, din preajma zilei de 14 octombrie 2015, a adus un venit de 1.208.056 lei, la care s-au mai adăugat următoarele donaţii: 110 lire sterline, 1.330 euro, 86 de dolari americani, 100 de dolari canadieni şi 190 de lei moldoveneşti. Rezultă un total echivalent de aproximativ 270.000 de euro, practic o zecime din suma de 2,5 milioane de euro, pe cât aţi estimat-o dumneavoastră. Aceşti bani se înregistrează din punct de vedere contabil şi se raportează, ca atare, în situaţiile predate organismelor fiscale competente.

O parte dintre cei aproximativ 270.000 de euro sunt folosiţi pentru a acoperi cheltuielile cu organizarea acestui eveniment, iar cea mai mare parte este utilizată pentru activităţi filantropice. A se compara această cifră, de 1.208.056 lei cu un buget al operei filantropice ce depăşeşte, la nivelul Arhiepiscopiei Iaşilor, suma de 16.000.000 lei şi veţi vedea că ea nu acoperă nici 10% din necesarul de bani ce se întorc, sub o formă sau alta, tot în folosul oamenilor, mai ales a celor mai necăjiţi dintre ei. Iar faptul că «averea MMB se rotunjeşte cu numeroase brutării, mai multe cantine sociale» înseamnă că Arhiepiscopia Iaşilor desfăşoară activitate caritabilă, nu că obţine profituri economice.

De altfel, activitatea caritabilă (servicii social-filantropice oferite populaţiei) a Arhiepiscopiei Iaşilor în perioada 2010-2014 a cunoscut o creştere anuală, atât în ceea ce priveşte reţeaua unităţilor filantropice din eparhie (de la 41 în 2010, la 65 în 2014), cât şi a bugetului total general al operei filantropice, după cum urmează:

- În anul 2010 bugetul total al operei filantropice a fost de 7 225 648,2 lei

- În anul 2011 bugetul total al operei filantropice a fost de 8 300 420 lei

- În anul 2012 bugetul total al operei filantropice a fost de 11 048 684 lei

- În anul 2013 bugetul total al operei filantropice a fost de 13 108 960 lei

- În anul 2014 bugetul total al operei filantropice a fost de 16 497 228 lei

Aceste date reprezintă doar ceea ce a putut fi cuantificat, prin diferite forme de centralizare a activităţilor desfăşurate, de Sectorul pentru asistenţă socială şi medicală a Arhiepiscopiei Iaşilor, prin unităţile şi sub-unităţile din teritoriu (unităţi furnizoare de servicii social-filantropice, educative, medicale, birouri de asistenţă socială, cantine sociale, centre pentru copii şi bătrâni ş.a.), existând însă şi o activitate desfăşurată în cadrul parohiilor şi mănăstirilor (milostenia) care nu poate fi măsurată şi nu este, aşadar, raportată.

Precizăm că toate câte vi le-am comunicat mai sus nu le-am formulat în virtutea dreptului la replică (...). Noi am dorit, în lumina adevărului, să vă împărtăşim informaţiile reale, spre a vă fi de folos. Domnul Hristos să vă dăruiască zile cu pace şi să vă bucure inima cu gânduri bune în Noul An, 2016!“, a transmis semnatarul scrisorii, părintele Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Pe aceeaşi temă:

Patriarhul Daniel s-a supărat ca văcarul pe Stat. Şeful imperiului financiar BOR vrea de la Guvernul Cioloş tot ce Cuza a luat Bisericii

Anul negru al Patriarhului Daniel şi secretele unei vieţi controversate. Cât a greşit şi cât s-a căit, în 2015, liderul BOR, ierarhul hulit de poporul său

Cruciada BOR împotriva homosexualilor. Unde se situează România în chestiunea legalizării căsătoriilor gay

Cum contracarează Biserica „rivalitatea televiziunilor laicizante“ în chestiunea căsătoriei dintre bărbat şi femeie. Decizie istorică pentru Sinodul întrunit al BOR


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite