Un sejur fără o masă pescărească, pe jumătate ratat

vizitezi o cherhana. Provenit din turcescul "kerhane", termenul defineşte o construcţie situată în imediata apropiere a unei ape, destinată primirii, sortării, preparării şi depozitării


vizitezi o cherhana. Provenit din turcescul "kerhane", termenul defineşte o construcţie situată în imediata apropiere a unei ape, destinată primirii, sortării, preparării şi depozitării temporare a peştelui prins în zona respectivă. Aşa se face că în aceste localuri se găsesc cele mai bune şi mai proaspete bucate preparate din vietăţile apelor marine.

2 Mai, ultima pe stânga
La ieşirea din 2 Mai spre Vama Veche, ultima stradă pe stânga, în josul unei pante, chiar pe malul mării, se găseşte o cherhana unde trag cunoscătorii. Localul, ferit de ochii lumii, este amplasat într-un mic golf şi este străjuit, deasupra, de o unitate militară. Imediat cum ai dat cotul, întâlneşti inevitabil corturile şi rulotele acelor puţini nostalgici care adoră o vacanţă pe un litoral cât mai puţin populat. În dreapta, un întreprinzător local şi-a deschis o cârciumă cu un nume care aminteşte de serialul tv "Familia Bundy" - "Nudy Bar". În fapt, taverna este punctul de unde se alimentează nudiştii campaţi aici. Pe plajă, o mână de pescari şi-au înjghebat cartierul general. Câteva bărci trase pe mal, altele zbătându-se în valurile mării, zeci de metri de plase întinse la uscat, o baracă de lemn şi alte câteva acareturi sprijinite şubred unele pe altele constituie locul unde, în fiecare dimineaţă, se adună materia primă pentru bunătăţile care se gătesc la terasa aflată la doi paşi.

Meniu pentru cunoscători
În afară de bine-cunoscutele borş de peşte şi saramură asortată, meniul cuprinde o multitudine de feluri de mâncare bazate pe specii de peşti şi fructe de mare pe care numai adevăraţii cunoscători le pot descifra. Pe lângă rechin, chefal, stavrid, calcan, hamsii sau crap, pe masa gurmanzilor pot ajunge şi vietăţi precum zărgan, barbun sau rapană, preparate după felurite reţete. Nici cei cărora peştele nu li se pare mâncarea potrivită pentru un anumit moment al zilei nu sunt neglijaţi, bucătarii de la cherhana stând la dispoziţia clienţilor şi cu alte feluri culinare. Barul localului este bine aprovizionat, astfel încât nici cei mai pretenţioşi dintre amatorii de licori nu vor fi dezamăgiţi. Personalul poartă bine-cunoscutele tricouri marinăreşti albe cu dungi orizontale bleumarin, lucru care dă un farmec în plus locului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: