FOTO Un pas în restaurarea Cazinoului din Constanţa. Specialiştii au făcut scanarea 3D a celui mai frumos edificiu de la Marea Neagră, aflat în paragină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cazinoul din Constanţa a fost scanat tridimensional de o echipă de specialişti în geodezie şi topografie, pentru a obţine replica digitală, fidelă, a edificiului.

Rezultatele obţinute (nor de puncte, în limbaj tehnic) au fost puse la dispoziţia Primăriei Constanţa pentru a fi de folos celor care vor efectua restaurarea monumentului.

Lucrarea a fost făcută în această iarnă obţinându-se 500 GB de informaţie despre „ţesătura“ Cazinoului. „Scanarea 3D este un martor al stării actuale a Cazinoului, de dinaintea începerii lucrărilor“, explică specialiştii. 

Arhitecţii care vor lucra la planul de reabilitare a Cazinoului (ce include restaurare şi refuncţionalizare) vor avea un instrument preţios de lucru. 

Comparând măsurătorile actuale cu datele proiectului iniţial de la începutul anilor 1900, restauratorii vor şti exact unde să acţioneze şi cum să intervină pentru a conserva monumentul aflat în prima linie a patrimoniului naţional. 

GALERIE FOTO DIN INTERIORUL CAZINOULUI

Suma aproximată pentru reabilitarea Cazinoului este de 12 milioane euro, conform experţilor europeni aduşi la Constanţa de Asociaţia ARCHÉ, ONG-ul cu specialişti din Bucureşti şi din Constanţa care a reuşit includerea Cazinoului pe lista celor mai periclitate 7 monumente ale Europei în 2018 (Anul European al Patrimoniului). 

ARCHÉ a făcut şi acest proiect de scanare 3D, cu fonduri de la Ministerul Culturii acordate pentru marcarea Anului Centenar. Graţie cercetării amănunţite, care a costat 25.000 euro şi a fost făcută de International Partner Büro (aceeaşi care a efectuat scanarea Băncii Marmorosch Blank din Bucureşti), Cazinoul are şansa de a sta în picioare următorii 100 ani.

Totul este ca autorităţile să ducă la bun sfârşit lucrarea majoră de reabilitare aflată acum în stadiul de pregătire a celei de-a patra licitaţii. Deţinut de Primăria Constanţa, Cazinoul este actualmente în administrarea Companiei Naţionale de Investiţii, care va suporta financiar lucrările de restaurare şi consolidare. Dacă totul va fi organizat corect, Cazinoul va putea fi reabilitat în viitorul apropiat, în termen de 2-3 ani.

Până acum, licitaţiile pentru Cazino au fost contestate şi răs-contestate, iar instanţa a dispus reluarea lor constatând că procedura nu a fost respectată. Specialiştii în patrimoniu au cerut schimbarea legii pentru a facilita restaurarea monumentelor, dar specialiştii în legislaţie au arătat că dacă licitaţia era corectă, atunci nu ar fi existat contestaţii validate de instanţă.

La presiunea societăţii civile, Cazinoul a fost protejat parţial la finele anului trecut, prin lucrări de punere în siguranţă faţă de factorii externi care-i grăbesc degradarea; dar şi acestea au fost întrerupte de intemperiile iernii. Operaţiunea va fi reluată în această primăvară, odată cu încălzirea vremii. 

Pe aceeaşi temă: 

FOTO VIDEO Cum arăta Cazinoul în urmă cu 10 ani: #10yearschallenge. Emblema litoralului Mării Negre zace în paragină

FOTO Verdictul unui reputat arhitect despre Cazinoul din Constanţa: „Poate fi gata în 2023, dacă totul va fi tratat cu responsabilitate“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite