Un nou sfânt în Calendarul Ortodox. Cine este Pafnutie Zugravul, care va fi prăznuit anual în ziua de 7 august

Un nou sfânt în Calendarul Ortodox. Cine este Pafnutie Zugravul, care va fi prăznuit anual în ziua de 7 august

Pârvu Mutu şi-a făcut ucenicia timp de şase ani la un faimos zugrav rus FOTO: romaniamama.ro

În Calendarul Creştin-Ortodox vom avea un nou sfânt, pe Pârvu Zugravul, care va fi prăznuit la 7 august, potrivit unei decizii luate în cadrul Sinodului Bisericii Ortodoxe Române.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat în ultima şedinţă de lucru, din zilele de 4 şi 5 iulie, solicitarea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei de canonizare a Cuviosului Pafnutie – Pârvu Zugravul (1657-1735). Proclamarea oficială va avea loc în ziua de 6 august 2017, urmând ca Sfântul Cuvios Pafnutie să fie prăznuit anual în ziua de 7 august.
 
Cine a fost Pârvu Zugravul? Un meşter genial care şi-a desfăşurat activitatea în Ţara Românească la sfârşitul secolului al XVII-lea şi începutul secolului al XVIII-lea. 
 
De-a lungul vieţii, Pârvu Mutu a fost pictorul de curte al Cantacuzinilor. Bisericile Cotroceni, Filipeştii de Pădure, Măgureni, Lespezi, Colţea, Sinaia, Fundenii Doamnei sunt o parte din capodoperele sale. 
 
În vremea lui Constantin Brâncoveanu, şantierele domneşti au funcţionat ca adevărate şcoli, iar zugravul renumit a contribuit semnificativ la formarea noilor generaţii de pictori, scrie Raluca Brodner în ziarul Lumina. 
 
La bătrâneţe, s-a retras la Mănăstirea Robaia, vatră monahală în care îşi doarme somnul de veci. Din nefericire, locul mormântului său a rămas necunoscut.
 
Pârvu Pârvescu şi-a câştigat porecla de „Mutu” din cauza greutăţii în vorbire şi datorită legământului de tăcere pe care obişnuia să îl împlinească atunci când picta.
 
 
 
 
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările