Un nou pericol pentru fauna şi flora din adâncuri: „În trei sau patru ani, Marea Neagră s-ar putea confrunta cu o situaţie îngrozitoare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marea Neagră
Marea Neagră

Ecologiştii din Turcia atrag atenţia asupra faptului că un nou pericol a apărut în Marea Neagră, din cauza poluării.

De o lună, Turcia se confruntă cu un fenomen rar: o regiune extinsă a Mării Marmara, situată în nord-vestul ţării, este acoperită de mucilagiul marin – o substanţă vâscoasă ce acoperă suprafaţa apei ca o pătură. Poluarea şi schimbările climatice se numără printre factorii care determină apariţia acesteia, care opreşte oxigenul să pătrundă în apă, distrugând astfel flora şi fauna, conform Green Report.

În ciuda eforturilor Turciei de a opri răspândirea mucilagiului marin, acesta a pătruns şi în Marea Neagră. Substanţa vâscoasă, care a apărut ca urmare a încălzirii globale şi a depozitării incorecte a deşeurilor, afectează vietăţile marine, dar şi pescuitul şi turismul.

Mustafa Sari, decanul Facultăţii Maritime a Universităţii Bandirma Onyedi Eylul, a declarat pentru Xinhua că nu a mai fost consemnată o situaţie de asemenea amploare. „Am avut amplificări ale mucilagiului în trecut, dar niciodată la un asemenea nivel ridicat, iar acesta este un fenomen foarte deranjant”, a spus el, citat de Green Report.

Potrivit oceanografului Sari, densitatea mucilagiului observată la suprafaţa mării este precum vârful unui aisberg, principalul pericol fiind în adâncuri. „Aisbergul este acolo jos şi nu există vizibilitate”, a spus acesta.

Echipele de intervenţie din Turcia au îndepărtat până în prezent 1.197 de metri cubi de mucilagiu marin, în cursul „celei mai mari campanii de curăţare maritimă din istoria Turciei”, după cum a declarat ministrul Mediului şi Urbanismului, Murat Kurum.

Un strat gros de mucilagiu marin a fost observat la malurile oraşului Ordu, în nordul ţării şi sudul Mării Negre. Autorităţile locale au curăţat zona, însă profesorul Mehmet Aydın, de la Facultatea de Ştiinţe Maritime de la Universitatea din Ordu, a avertizat că „în trei sau patru ani” Marea Neagră s-ar putea confrunta cu o situaţie îngrozitoare.

Acesta a dat vina, pentru apariţia fenomenului în această regiune, pe poluare – în special utilizarea excesivă a azotului şi fosforului în agricultură, zona fiind cunoscută pentru producţia de ceai şi alune de pădure.

Marea Marmara, cât şi Marea Neagră sunt „mări închise”, iar acest lucru a agravat impactul deşeurilor industriale şi de canalizare deversate în ele. 

Vă mai recomandăm:

FOTO „Triunghiul Bermudelor“ din Marea Neagră. Cum explică specialiştii misterele din zona Şabla şi Insula Şerpilor

Capcanele mării: cum să ne ferim de gropile de sub apă

Jurnal de Vacanţă. Plaja Vadu, ultimul refugiu. Colţul de Rai interzis cândva turiştilor vă aşteaptă cu hectare întregi de plajă virgină

FOTO Aventură în Marea Neagră. Turiştii vor putea face o plimbare subacvatică la corăbiile şi oraşele scufundate

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite