Un constănţean care a sărbătorit în stradă victoria lui Kovesi la CEDO a fost sancţionat. Ce motiv a scris pe declaraţia pe proprie răspundere

Un constănţean care a sărbătorit în stradă victoria lui Kovesi la CEDO a fost sancţionat. Ce motiv a scris pe declaraţia pe proprie răspundere

Constantin, demonstrantul de la Constanţa Sursa Facebook Rezistenţa Constanţa

Un constănţean care a vrut să sărbătorească victoria Laurei Codruţa Kovesi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului împotriva deciziei CCR a fost sancţionat de Jandarmerie. Omul a primit avertisment verbal din cauza declaraţiei pe proprie răspundere - care nu prevede manifestarea publică printre motivele ieşirii din casă.

Ştiri pe aceeaşi temă

La auzul ştirii că Laura Codruţa Kovesi a câştigat la CEDO procesul prin care contesta revocarea sa de la conducerea DNA, Constantin a vrut să marcheze acest moment îndelung aşteptat - pentru că el s-a numărat printre protestatarii din timpul guvernării PSD.

Omul a scris pe o coală de hârtie, cu majuscule, „Justiţia a învins!“, şi-a pus masca de protecţie şi a mers la locul bineştiut al protestelor din Constanţa – platoul din faţa Prefecturii. Aici s-a desfăşurat cel mai lung protest de stradă din România, care a durat peste 1.000 zile şi doar a luat o pauză – după cum au spus organizatorii de la Rezistenţa Constanţa, care au precizat că vor reveni pe baricade când situaţia o va impune, indiferent de partidul aflat la guvernare.

Demonstrantul a constatat că era singur în faţa Prefecturii, niciunul dintre colegii de proteste nefiind la faţa locului. El s-a fotografiat cu afişul şi cu masca regulamentară pe figură, dar a fost luat la întrebări de un echipaj de jandarmi. Aceştia i-au cerut declaraţia pe proprie răspundere şi l-au chestionat privind motivul prezenţei sale acolo.

În declaraţie, omul trecuse „Protest de susţinere pentru justiţie“ şi traseul pe care s-a deplasat de la domiciliu: Bulevardul Alexandru Lăpuşneanu – Bulevardul Tomis – Prefectură. Nu a bifat nicio căsuţă, nedorind nici să mintă cu privire la adevăratul motiv al deplasării sale. Dar a omis să treacă data deplasării şi nici nu a semnat. 

Jandarmii i-au atras atenţia că nu are documentele în regulă şi i-au spus că este pasibil de amendă, încălcând legislaţia pe timp de pandemie. Discuţiile s-au purtat preţ de câteva minute.

„Au încercat să mă intimideze cu amendă, că ăsta nu e motiv enumerat şi altele. Eu le-am spus de dreptul la libera exprimare. Le-am zis să facă aşa cum consideră, dar că eu o să contest amenda. Până la urmă a rămas că m-au avertizat verbal“, relatează Constantin.

Vă amintiţi? Susţinem DNA! Codruţa, nu ceda! 

Astăzi a fost reparată o mare nedreptate, Laura Codruţa Kovesi a câştigat procesul la CEDO. «Nu abandonaţi!» a fost un îndemn de bun augur.

Dar cel mai frumos este că un om a dorit să puncteze momentul şi şi-a adus omagiul acestei victorii prin prezenţa în locul simbol al rezistenţei noastre.

Cităm din spusele lui: «Contează ce zici, dar mult mai important este ceea ce faci, asta te defineşte într-un final. Aşa că prezenţa mea aici inseamnă ceva în primul rând pt mine, chiar dacă sunt singur»“, a scris Rezistenţa Constanţa.  

„Un cetăţean a venit în cursul serii pe platoul din faţa Prefecturii Constanţa, iar un echipaj care patrula în zonă l-a legitimat. Nu avea declaraţia completată corespunzător şi după ce s-a purtat un dialog civilizat, bărbatul s-a conformat şi a plecat. A primit doar un avertisment, cea mai uşoară formă de sancţiune care poate fi dată. Încercăm întotdeauna să nu dăm amendă din prima, sunt o serie de circumstanţe care agravează o sancţiune: reacţia celui legitimat, atitudinea, starea socială, împrejurările, dacă este pericol social, ce urmări poate avea gestul lui etc. De aceea şi sancţiunea este dată gradual“, au explicat surse oficiale din Jandarmeria Constanţa. 

Constantin, în faţa Prefecturii Constanţa Sursa Facebook Rezistenţa Constanţa

Pe aceeaşi temă: 

Laurenţiu Ion, unul dintre fondatorii Rezistenţa Constanţa, a fost răpus de COVID-19. El se afla în Anglia, la fiica sa

Cel mai longeviv protest din România ia o pauză pe termen nedeterminat. „Când e nevoie, vom fi din nou în stradă“

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: