Un bărbat cu un copil în braţe a lovit un salvamar cu piciorul, după ce acesta i-a spus să iasă din marea agitată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: VIDEO Alertă! Salvamarii au arborat steagul roşu pe plaja din Mamaia UPDATE

Deşi scăldatul a fost interzis pe litoral, au fost turişti care nu au ţinut cont de avertismente şi s-au dus departe, în mare, să se răcorească. Un turist cu un copil în braţe a devenit agresiv în momentul în care a fost fluierat de salvamar.

Gelu Vătămănescu, şeful salvamarilor din Eforie, a mărturisit pentru Digi24 că nu au nicio autoritate în faţa turiştilor. „Un turist a fost fluierat de salvamar, era trecut de geamandură cu un copil mic în braţe. După ce a venit la mal, salvamarul i-a explicat: «Domnule, poţi să rămâi fără copil, poate să îl ia valul» şi în acel moment l-a lovit cu piciorul în stomac pe salvamar”, a povestit salvatorul. 

Meteorologii spun că şi zilele următoare vântul va sufla cu putere şi, cel mai probabil, salvamarii vor arbora, din nou, steagul roşu.

Anul trecut, de la 1 mai şi până la 4 septembrie, 32 de oameni au murit înecaţi pe litoralul românesc al Mării Negre. Pe lângă teribiliştii care se avântă în valuri deşi salvamarii arborează steagul roşu, semn că scăldatul este interzis, mulţi cad victimă unei ape liniştite, intrând să se îmbăieze fără să ştie că au anumite probleme de sănătate, cum ar fi o tensiune mare. 

În ciuda eforturilor medicilor, majoritatea celor înecaţi îşi dau ultima suflare pe plajă, sub ochii familiei

Mulţi dintre cei decedaţi nu respectaseră regulamentul de pe plajă. „Cei care se pun cu natura se îneacă. Marea majoritate a înecaţilor au intrat în apă pe steag galben, care permite doar celor iniţiaţi să înoate, sau pe steag roşu, când este interzisă îmbăierea. Foarte multe cazuri de înec au pornit de la probleme medicale de care turiştii nu ştiau şi, din păcate, am avut şi copii nesupravegheaţi care au sfârşit în apă“, spune Gabriel Culea, şeful salvamarilor din Constanţa şi Mamaia.

Imagine indisponibilă

El adaugă că unii turiştii cooperează, dar nu toţi. „Rolul meu ca salvamar este de a-l preveni pe om, de a-i explica la ce pericol se expune dacă intră în apă. Sunt persoane care înţeleg  şi spun: «Am înţeles, ies afară din apă», iar alţii: spun «Am înţeles, dar eu rămân în apă pe propria răspundere». Mai este şi o a treia categorie, de oameni recalcitranţi, care ne vorbesc urât. Şi atunci eu îmi retrag oamenii. Nu am voie să pun mâna pe el sau să-l ţin forţat într-o zonă sigură, mai aproape de mal“, spune Gabriel Culea. Un salvator nu poate să stea după un sigur turist inconştient, întrucât este posibil ca, la 100-200 de metri distanţă, o persoană să fie în pericol. Când este arborat steagul roşu, nici salvamarii nu au voie să intre în apă, interdicţia este valabilă pentru oricine. 

Şeful salvatorilor consideră că nici dacă ar fi un salvamar la zece turişti tot nu ar putea să-i supravegheze suficient, mai ales în vârf de sezon, când plaja este plină. 

Pe aceeaşi temă: 

Vara înecaţilor. De ce-i ia valu' pe români, în pofida salvamarilor

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite