Un an fără Georgiana Voineagu, ziaristă de referinţă pentru presa românească

Un an fără Georgiana Voineagu, ziaristă de referinţă pentru presa românească

Georgiana Voineagu, alături de Aurelia Lăpuşan Sursa Arhivă personală

La un an de la dispariţia Georgianei Voineagu, fostă ziaristă Adevărul, Biblioteca virtuală de la Universitatea Ovidius a găzduit comemorarea ei. Georgiana avea numai 38 ani la 25 iunie 2016, când s-a stins din viaţă în urma unei boli necruţătoare.

Ştiri pe aceeaşi temă

La 10 septembrie 2016, Georgiana ar fi împlinit 39 ani şi s-ar fi pregătit pentru un an şcolar hotărâtor pentru fiica ei cea mare, Daniela, care intra în ultimul an de liceu. Iar fetiţa sa cea mică, Daria, avea cu siguranţă nevoie de mama ei pentru a-i îndruma primii paşi spre şcoală.

După ziua de Sânziene, însă, ziarista Georgiana Voineagu a plecat pe teren, în eternitate. O boală chinuitoare care îi răpise suflul a tăiat firul vieţii unei jurnaliste care deborda de talent, creativitate şi muncă. S-a dedicat complet profesiei, până la uitare de sine; pentru că meseria care cere totul, până la epuizare, are un har: te face să treci peste obstacole, te ajută să te ridici şi probabil îţi prelungeşte viaţa atunci când greutăţile apasă prea greu.

Georgiana Voineagu a fost ziaristă încă din anii de liceu, iar familia a înţeles-o şi a susţinut-o necondiţionat, pentru că presa i-a fost Georgianei locul în care ea a strălucit, uimind cititorii şi colegii de breaslă. A crescut singură, cu ajutorul familiei sale, cele două fiice, fără să facă rabat vreo clipă de la cerinţele profesionale. 

Onorând eforturile îndârjite ale Georgianei de a reuşi independentă în profesie, mătuşa ei, cunoscuta publicistă dobrogeană Aurelia Lăpuşan, a reuşit să-i editeze lucrarea de disertaţie susţinută la Universitatea Ovidius - unde Georgiana a coordonat biroul de presă în ultimii ani. Broşura pro memoria este intitulată „Jurnalismul local despre criza instituţiilor culturale“ şi a apărut la Editura Next Book (2017). Cartea este prefaţată de Georgeta Adam (preşedintele Asociaţiei Jurnalistelor din România „Ariadna”) şi este ilustrată cu câteva fotografii ale Georgianei.

Articolele Georgianei Voineagu publicate în „Cuget liber“ şi în „Adevărul“, ziarele la care ea a lucrat, pot fi luate ca repere de orice tânăr jurnalist care vrea să ajungă respectat într-o branşă în care evoluezi pe propriile forţe. 

Deocamdată, materialele de referinţă ale Georgianei se găsesc doar în arhive, putând fi consultate la Biblioteca Judeţeană Ioan N.Roman din Constanţa. Dar pentru că scrierile ei sunt un imbold pentru performanţă, numele ziaristei constănţene a fost transformat în „Premiul Georgiana Voineagu“, pe care Asociaţia Jurnalistelor din România „Ariadna“ îl va acorda tinerilor ziarişti.

Într-un viitor dicţionar al presei dobrogene, poate şi al presei naţionale (un loc pe care l-ar merita cu prisosinţă), Georgiana Voineagu va relata despre locuri, oameni, istorii şi întâmplări care datorită ei au devenit nemuritoare. 

La evocarea Georgianei Voineagu Foto Sînziana Ionescu

Pe aceeaşi temă: 

Colega noastră Georgiana Voineagu a murit. Dumnezeu s-o ierte!

ÎPS Teodosie va oficia slujba de la înmormântarea Georgianei Voineagu. „A slujit cu dragoste, profesionalism şi devotament oamenii şi cuvântul“

Conducerea Universităţii Ovidius despre Georgiana Voineagu: „O tânără cu idei frumoase şi cu un zâmbet pentru fiecare“

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările