Umilirea unui dascăl şi istoric reputat. „Istoricul Gheorghe Dumitraşcu merita să fie cetăţean de onoare al Constanţei. Dar a fost vot politic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorul Gheorghe Dumitraşcu Sursa foto ziuaconstanta.ro
Profesorul Gheorghe Dumitraşcu Sursa foto ziuaconstanta.ro

Istoricului Gheorghe Dumitraşcu i-a fost refuzat titlul de cetăţean de onoare, din cauza carierei sale de politician - a afirmat joi, 31 martie, preşedintele PNL Constanţa, Gheorghe Dragomir. La şedinţa de Consiliu Local de miercuri, 30 martie, liberalii au votat împotriva acordării acestei distincţii venerabilului profesor, ctitor al Universităţii Ovidius din Constanţa şi formator al zeci de promoţii de elevi şi studenţi.

„Ca istoric merita, dar ca om politic - nu. A fost un vot politic. Tot respectul pentru profesorul Dumitraşcu, dar este şi politician. Nu putem ignora toate atacurile lui la adresa PNL, NATO şi a regelui, mai ales din perioada cât a fost deputat. Din acest punct de vedere, decizia PNL a fost corectă. Profesorul Dumitraşcu merita să fie cetăţean de onoare, politicianul - nu“, a explicat la conferinţa de presă Gheorghe Dragomir, liderul PNL Constanţa.

Autorul moral al acestui „vot politic“ este considerat Puiu Haşoti, istoric-muzeograf, adversar politic al fostului senator PDSR Gheorghe Dumitraşcu, care este un naţionalist convins.

Cum a decurs votul

Balanţa a fost înclinată nefavorabil lui Dumitraşcu cu ajutorul unui vot. Procedura de vot a fost secretă, dar anterior votului, tânărul consilier PNL Radu Bogdan Matei ceruse în numele colegilor săi scoaterea de pe ordinea de zi a acestui proiect. Motivul invocat a fost colaborarea cu Securitatea a profesorului Dumitraşcu, pentru care acesta deţine documentele ce dovedesc contrariul.

La vot, însă, proiectul pentru Gheorghe Dumitraşcu a picat, având 15 voturi „pentru“ şi 6 „împotrivă“. Patru voturi negative au venit de la liberalii prezenţi (Radu Matei, Raluca Trandafir, Sorina Tuşa, Stelian Gima) şi încă două din taberele opuse: PSD, UNPR, PPDD sau PNŢCD. Ca să treacă, proiectul lui Dumitraşcu ar fi avut nevoie de 16 voturi. Proiectele pentru ceilalţi doi profesori au trecut fără probleme. Adrian Bavaru şi Victor Ciupină, ambii foşti rectori ai Universităţii Ovidius, au acceptat titlul de cetăţean de onoare.

Întristat de sceneta politică, Dumitraşcu s-a retras, împreună cu familia şi susţinătorii săi veniţi la momentul festiv. Primarul interimar Decebal Făgădău i-a cerut scuze dirigintelui său din liceu, care i-a fost „ca un părinte“, promiţându-i că va repune proiectul pe ordinea de zi până când va fi aprobat de consilieri.

„Nu voi mai accepta“, a spus amărât profesorul Dumitraşcu. El a părăsit sala de festivităţi a Prefecturii Constanţa, având puterea de a-i încuraja pe cei care îl felicitaseră până atunci pentru preconizata distincţie, iar acum erau şocaţi de cele întâmplate. „Mă aşteptam“, s-a rezumat el să spună despre votul liberal, zâmbind amar.

Profesorul de istorie Gheorghe Dumitraşcu este dobrogean get-beget, fiind născut la Nisipari, satul de lângă Castelu. A contribuit decisiv la înfiinţarea Universităţii Ovidius din Constanţa şi a fost unul dintre cărturarii care au obţinut ridicarea Liceului Mircea cel Bătrân la rang de Colegiu Naţional. Are o fiică - Lavinia Dacia (istoric) şi un fiu - Decebal. În anul 2013 a fost desemnat cetăţean de onoare al Nisipariului, din partea comunei Castelu. Prestigiul său ca specialist şi ca dascăl nu au fost, însă, de ajuns, pentru a fi declarat de consilierii actuali drept cetăţean de onoare al Constanţei.

Amintim că pe lunga listă aprobată de edili figurează nume ca Dănuţ Moisoiu, Mircea Dobre, Gheorghe Stoica, apropiaţi ai administraţiei Mazăre, care au avut funcţii politice de consilieri locali şi/sau afaceri înfloritoare în aceeaşi perioadă.

Declaraţia primarului Decebal Făgădău

„Sunt într-o postură ingrată, în care un ochi plânge şi unul râde. Râde pentru că, în sfârşit, rectorii Universităţii Ovidius, profesorii Victor Ciupină şi Adrian Bavaru, sunt cetăţeni de onoare ai municipiului Constanţa. Este de datoria noastră să îi cinstim pe cei care au trudit pentru a pune bazele mediului academic constănţean. Iar un ochi plânge pentru că astăzi s-a produs o nedreptate. Nu înţeleg ce a determinat votul celor de la PNL atunci când au respins propunerea ca profesorul Gheorghe Dumitraşcu să fie cetăţean al municipiului Constanţa. Voi relua procedura, voi iniţia din nou acest proiect de hotărâre. Ce va face dânsul ţine de construcţia sa. Îmi pare rău pentru că a trebuit să treacă prin acest moment, pentru mine rămâne nu doar un cetăţean de onoare, rămâne un model“, a declarat primarul interimar Decebal Făgădău.

Reacţii diferite în tabăra liberală

În timp ce preşedintele PNL Constanţa recunoaşte că liberalii s-au împotrivit onorării lui Dumitraşcu, noul lider al organizaţiei municipale PNL Constanţa se declară revoltat. „Am aflat astăzi din presă despre votul negativ pe proiectul privind acordarea titlului de cetăţean de onoare al municipiului Constanţa pentru profesorul Gheorghe Dumitraşcu. Dacă ne uităm la structura votului, este evident că votul negativ a fost decis de consilierii social-democraţi. Am fost şi eu profesor la rândul meu şi mi se pare degradant să umileşti un dascăl respectat, indiferent de afinităţile sale politice sau de unele suspiciuni legate de trecutul său şi, mai mult, să foloseşti acest lucru în scop electoral. Am convingerea că a fost încă o scenetă pusă la cale în culise interimare. Voi convoca o şedinţă internă şi, dacă se confirmă că şi liberalii au jucat un rol în această scenetă, vă asigur că voi lua măsuri drastice. Mai devreme sau mai târziu, masca va pica“, a dat asigurări amiralul Vergil Chiţac.

Ce spune opinia publică

Ştefan Paraschiv este liceanul care a propus acordarea acestui titlu profesorului şi mentorului Gheorghe Dumitraşcu. După rezultatul votului, el a strigat „Ruşine!“ celor din sală. „Constanţa s-a făcut, iarăşi, de mirul lumii. Consilieri locali ai PNL, partid devenit de factură securist-bolşevică, au blocat, în micimea lor croncănitoare şi în anonimatul lor agresiv, acordarea titlului de cetăţean de onoare al municipiului domnului profesor Gheorghe Dumitraşcu. De menţionat că, fără acest om, Universitatea Ovidius nu ar fi existat, iar Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân ar fi rămas cu titulatura de liceu. Se duce o luptă drăcească împotriva naţionaliştilor. Bolşevicii vor reglementarea rolului abuziv al Securităţii ca organ de hărţuire, iar escrocii din Parlament, manevraţi, votează legi antinaţionaliste şi, în esenţă, antiromâneşti. Lupta cu bolşevicii o vom duce până la capăt. Să nu creadă, aşadar, aceşti nemernici - «analfabeţi», cum îi numea Adrian Păunescu - că le-am strigat «Ruşine!» doar ca pe o simplă exprimare a indignării“, a relatat Ştefan Paraschiv.

Adeverinţe CNSAS Gheorghe Dumitraşcu Constanţa Arhiva personala

Mihai Petre, analist politic, şi-a declarat stupefacţia şi mâhnirea: „Sunt trist, revoltat şi ruşinat. Nu ştiu în ce ordine, dar aşa sunt. Trist pentru că şase consilieri locali, dintre care patru tineri liberali, au votat împotriva acordării titlului de cetăţean de onoare al municipiului Constanţa profesorului Gheorghe Dumitraşcu. Dacă asta este noua generaţie de politicieni, o prefer pe cea veche. Revoltat pentru că aceşti oameni, şi nu numai ei, adoptă legi locale, decid cu privire la viitorul meu şi al vostru. Nu vreau ca acest gen de individ(ă) să mai ridice vreodată mâna pentru mine. Ruşinat pentru că, dimineaţă, l-am felicitat anticipat pe profesorul Dumitraşcu. Nici prin cap nu mi-a trecut că în Consiliul Local Municipal există oameni atât de mici. Dar, cu această ocazie, am început o binevenită campanie de primenire a listei de prieteni, precum şi o completare a listei de partide cu care nu voi vota (dacă nu voi candida) la alegerile locale din iunie. Vă sugerez să faceţi la fel. P.S. Cu inima strânsă, l-am sunat, din nou, ca să-mi exprim părerea de rău, dar mai ales susţinere. Culmea, tot el m-a încurajat... “

Aurelia Lăpuşan, publicist, se declară solidară cu profesorul Gheorghe Dumitraşcu: „Nu pot vorbi despre profesorul Gheorghe Dumitraşcu, pentru că, din păcate, nu m-am înfruptat din talentul lui de mare pedagog. Dar ştiu cum a crescut generaţii de tineri în respect faţă de istoria acestui neam. Nici despre activitatea lui politică nu voi face referire, deşi în anii de început ai democraţiei noastre glasul lui de bun român tuna în Parlament, băgând frica în iredentişti şi în cozile de topor ale naţionalismului autentic. Îl apreciez enorm ca istoric. O enciclopedie. Unul dintre cei care simt şi trăiesc mistuitor, cu sufletul prins în trecutul românesc, pilduitor pentru noi toţi. Cu o operă risipită în biblioteci, şcoli, palpabilă. Un neobosit cercetător al documentelor istorice. Aparţine acestui spirit al Dobrogei cu toată fiinţa lui. Cu tot neamul lui din Nisipari. A fost ctitor al Universităţii Ovidius, şi toţi cei care au trăit la tensiunea acelor ani de început pot depune mărturie. Începând cu ceilalţi doi universitari distinşi. Cum au putut nişte executanţi de ordine politice să umilească un asemenea Om? Nu l-au umilit, de fapt, pe profesorul Dumitraşcu, ci pe noi toţi!“

Alina Cosmoiu, realizator TV: „Ne spunea Adrian Paunescu la cursul de Texte Fundamentale ca nu putem umbla la stalpii de rezistenta ai culturii, ca ne pica tuturor acoperisul in cap. Asta nu se intelege“.

Adrian Nicola, comisar-şef de poliţie: „Înainte de 1989 domnul Dumitraşcu era singura noastră sursă de istorie adevărată. Tot ce puneau la cale unii «vecini şi pretini» de la dânsul ştiam, iar argumentele istorice pe care ni le aducea nouă, dar pe care le ducea şi în congresele internaţionale de istorie, mai ales la acelea în care se exprimau făţiş idei revizioniste, erau ale unui mare istoric, ale unui mare patriot. Pentru cultura lui, pentru eforturile lui întru binele ţării, pentru curajul lui, jos pălăria! Ruşine celor care, umilindu-l pe el, ne-au jignit nouă, celor mulţi, judecata!“

George Tudorică: „In 1970 Domnul Dumitrascu mare istoric,patriot,ne sugera la cursurile sale de istorie ,fascinante, sa nu studiem cursuri de istorie pe care le considera prosovietice, cursurile sale fiind lipsite total de propaganda vremii. Sunt dator toata viata acestui om pentru orizontul de cunoastere deschis multor generatii. Toata stima“

Rotaru Jipa: „Stimă şi respect deosebit pentru dl. prof. Gheorghe Dumitraşcu. Mare cărturar,mare om,mare caracter. Deşi suntem în postul Paştelui nu pot să nu fiu revoltat pe nemernicii care l-au supus umilinţei în aşa zisa şedinţă de ieri. Nu-i nimic. Cei care l-au cunoscut ştiu că nici unul dintre trepăduşii care au votat ieri împotriva acordării titlului de cetăţean de onoare al Constanţei nu valorează nici doi lei ca oameni. Să fiţi sănătos, domnule profesor, cei care v-au cunoscut vă cunosc valoarea!“.

Lista actuală a consilierilor locali din Constanţa, aşa cum este postată pe site-ul Primăriei Constanţa:

Ali Denis PSD

Ciorbea Valentin PSD

Cojoc Marioara PSD

Dobre Mircea PSD

Fagadau Decebal PSD

Georgescu Daniel PSD

Ibraim Temur PSD

Onciu Carmen PSD

Papari George-Daniel PSD

Pirvulescu Gabriel Valentin PSD

Rasauteanu Costin-Ioan PSD

Chirondojan Vasile PSD

Visan George-Gabriel PSD

Lixandru Ion-Virgil PNL

Matei Radu-Bogdan PNL

Chesoi Tudorel PNTCD

Gima Stelian PNL (PDL)

Tusa Sorina PNL (PDL)

Candindatu Gabriel PPDD

Dede Perodin PPDD

Surghie Valentin Mihai PPDD

Ene Valeriu Iosif UNPR

Rosu Vasile UNPR

Trandafir Raluca PNL

Consiliul Local Constanţa consilieri locali Captură video Youtube

  C.v. Gh. Dumitrascu 2016

Pe aceeaşi temă:

Licean cu 10 pe linie: „Limba română are carnalitatea irezistibilă a unei femei înalte, arse de flacăra soarelui. O iubesc!“

Liviu Dragnea: candidatul PSD pentru funcţia de primar al Constanţei este Decebal Făgădău

Activişti cunoscuţi din societatea civilă intră în politică: „Vrem să promovăm interesele comunităţii locale“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite