TV Neptun, asaltată de DNA şi Antifraudă. Anchetatorii au descins pentru a treia oară în patru zile

TV Neptun, asaltată de DNA şi Antifraudă. Anchetatorii au descins pentru a treia oară în patru zile

TV Neptun îşi continuă emisia, în ciuda controalelor DNA-Antifraudă

Anchetatorii de la Anticorupţie şi Antifraudă au descins pentru a treia oară în patru zile la sediul TV Neptun din Constanţa. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au vrut inclusiv să confişte serverul cu toată corespondenţa electronică a angajaţilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pentru a treia oară în această săptămână, anchetatorii au descins la TV Neptun pentru verificarea actelor contabile ale postului de televiziune. „Au răvăşit arhivele, au cerut documentele în original“, spune reprezentanţii TV Neptun.

TV Neptun face parte din portofoliul echipei Radu Mazăre - Nicuşor Constantinescu - Sorin Strutinsky, care a fondat un trust de presă din care face parte şi canalul de televiziune. La ora actuală, toţi trei - Mazăre, Constantinescu şi Strutinsky - se află în stare de arest preventiv pentru infracţiuni de corupţie.

Iată comunicatul de presă remis joi, 23 aprilie, de postul de televiziune, purtând numele lu Sorin Strutinsky, preşedintele Soti Cable Neptun SRL.

„DNA şi ANTIFRAUDA se întrec în controale şi percheziţii la NEPTUN TV!

De 3 ori în 4 zile!

S.C. SOTI CABLE NEPTUN SRL, operator al Neptun TV – televiziune naţională, generalistă, cu sediul în Constanţa, B-dul Mamaia, Nr. 296, CUI RO 1869894, este vizată până la anihilare de acţiunea concertată şi discriminatorie a  DNA şi ANAF – Direcţia Antifraudă.

Astfel, luni, 20 aprilie, inspectori ai Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală nr. 2 Constanţa, la dispoziţia Direcţiei Generale Antifraudă Bucureşti, au descins la sediul NEPTUN TV. Au solicitat documente ÎN ORIGINAL privind contracte comerciale cu parteneri tradiţionali – membri ai grupului de firme CONPRESS, evidenţe şi registre contabile, facturi în original, dipoziţii de plată şi extrase de cont pentru perioada 2007-2014.

Reprezentanţii televiziunii au solicitat, dar NU li s-a prezentat, un ordin de serviciu clar, cu tematică şi obiective precise, pentru controlul fiscal la SC SOTI CABLE NEPTUN SRL. Inspectorii antifraudă şi-au justificat acţiunea doar cu un ordin permanent şi generic.

Am obiectat asupra reţinerii documentelor în original, fără nicio justificare, în condiţiile în care nu există niciun risc de înstrăinare sau distrugere, şi am exprimat disponibilitatea punerii la dispoziţie a copiilor conforme cu originalul.  Inspectorii antifraudă au insistat să ignore alin 5 din art 1, punctul 6 din secţiunea 1 a Ordonanţei  47/2007, care precizează că “în cazul în care, pentru stabilirea stării de fapt fiscal, contribuabilul pune la dispoziţia organului fiscal înscrisuri sau alte documente, în original, acestea se înapoiază contribuabilului, păstrându-se în copie, conform cu originalul, numai înscrisuri relevante fiscal“.

La finalul zilei, dat fiind volumul uriaş de acte şi documente, inspectorii antifraudă au plecat doar cu o parte din originale. Urma ca pe 22 aprilie 2015, în temeiul invitaţiei adresate, reprezentanţii SC SOTI CABLE NEPTUS SRL  să predea la sediul ANAF Constanţa restul actelor solicitate, în original.

Însă, miercuri, 22 aprilie 2015, de la prima oră, la sediul televiziunii NEPTUN TV a început percheziţia DNA – a doua, în ultimele 2 luni (prima percheziţie a avut loc la începtul lunii februarie 2015). Ni s-au solicitat aceleaşi acte in original(!) pe care, parte dintre ele, le luaseră inspectorii Antifraudă! Operaţiunea de identificare, selecţie, pregătire şi predare a tuturor documentelor cerute de DNA a durat până la ora 21:20. Au fost înmânate  nu mai puţin de 13 dosare cu peste 1.600 de file şi sute de minute de dovezi video pe 9 DVD-uri. În aceste condiţii, era evident ca nu aveam cum să onorăm invitaţia celor de la Antifraudă, lucru pe care reprezentanţii  NEPTUN TV l-au şi comunicat telefonic, cu precizarea că toate documente rămase vor fi înmânate în cel mai scurt timp, adică a doua zi, 23 aprilie.

Joi, 23 aprilie, inspectorii Antifraudă au revenit la sediul NEPTUN TV, alegând să ignore atât semnificaţia propriei invitaţii anterioare, cât şi disponibilitatea reprezentanţilor televiziunii de a le pune la dispoziţie restul actelor. A început iarăşi operaţiunea de răvăşire a arhivelor, de selecţie şi predare a documentelor ORIGINALE….Însă, la jumătatea zilei, după ce au luat doar o parte din aceste documente, inspectorii Antifraudă au plecat, insistând  ca reprezentanţii NEPTUN TV să realizeze copii (!!) pentru restul şi să le aducă în cel mai scurt timp.

Am comunicat şi am contestat oficial, prin avocat, maniera în care s-a produs acţiunea celor de la ANAF Antifraudă, cu ignorarea şi intepretarea abuzivă a Codului de Procedură Fiscală, cu cerinţe excesive  şi inconsecvenţe evidente.

Solicităm public conducerii ANAF, Direcţiei Generale Antifraudă Bucureşti, răspunsuri la următoarele întrebări :

1.     Cine a dispus şi în ce temei controlul Antifraudă simultan, atât la SOTI CABLE NEPTUN SRL, cât şi la parteneri – respectiv firme ale grupului CONPRESS?

2.     Cum se respectă Codul de Procedură Fiscală în privinţa caracterului inopinat al controlului, în condiţiile premeditării şi ordonării ţintite ale actului de control?

3.     Care sunt obiectivele, tematica şi justificarea controalelor dispuse? De ce inspectorii Antifraudă nu au prezentat un ordin de serviciu clar şi evident, de-o manieră care să înlăture suspiciunile de abuz?

4.     De ce s-au ridicat ostentativ acte în original, în condiţiile în care nu exista niciun pericol de înstrăinare sau deteriorare şi SOTI CABLE NEPTUN SRL putea furniza copii conforme cu originalul?

5.     Acţiunea dispusă de DGAF Bucureşti inspectorilor Direcţiei Regionale Constanţa este urmare a unei solicitari a DNA ?

6.     Care este urgenţa care impune ignorarea decenţei şi reglementărilor  legale în relaţia cu contributorul SOTI CABLE NEPTUN SRL?

Este evident pentru orice persoană de bună-credinţă că NEPTUN TV este ţinta unei acţiuni concertate de hărţuire, intimidare şi subminare, cu grave consecinţe asupra drepturilor şi libertăţilor presei. Acţiunile repetate ale DNA şi ANAF împotriva televiziunii, prin frecvenţă, intensitate şi expunere publică, generează efecte nocive asupra clienţilor şi telespectatorilor noştri şi în final afectează grav dreptul constituţional la liberă exprimare.

NEPTUN TV ca entitate media ţintă, agresată şi abuzată de instituţiile de forţă ale statului român, solicită  protecţia organismelor naţionale şi internaţionale care garantează drepturile şi libertăţile presei, ale liberei exprimări şi anunţă public că va sesiza instituţii din ţară, dar şi externe, în legătură cu abuzurile la care este supusă“.    

Vă mai recomandăm

DNA a descins la TV Neptun. Procurorii au vrut să confişte serverul ce conţine toată corespondenţa electronică a angajaţilor. „Este încălcată libertatea profesiei de jurnalist“

Arpad Paszkany a recunoscut că Radu Mazăre i-a cerut un milion de euro pentru construirea unui mall

Păcatele lui Radu Mazăre. Primarul Constanţei va fi cercetat în libertate în dosarul în care este acuzat că a luat mită nouă milioane de euro

Mazăre, nervos când vine vorba de explicat afacerile cu apropiaţii

Sorin Strutinsky, prietenul lui Mazăre şi Constantinescu, trimis în judecată de DNA

Omul de afaceri Sorin Strutinsky, apropiatul lui Radu Mazăre, arestat preventiv 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările