Tuzla, sarea în bucate a litoralului românesc. Reţetă de vacanţă perfectă pe o plajă sălbatică, fără semnal la telefon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plaja Tuzla, locul unde ai parte de liniştea perfectă Foto Sînziana Ionescu
Plaja Tuzla, locul unde ai parte de liniştea perfectă Foto Sînziana Ionescu

Plaja sălbatică de la mijlocul distanţei dintre Constanţa şi Mangalia îţi oferă refugiul de vis: linişte absolută, nisip fin şi mare verde-albastră. Localitatea Tuzla, care îşi trage numele de la cuvântul turcesc „sărărie“, este vegheată de cel mai vechi far al litoralului, construit la 1900.

Când ai chef de explorat litoralul Mării Negre, la tine acasă, nu peste graniţă la bulgari, sudul încă îţi poate furniza surprize. Mica localitate Tuzla este pentru majoritatea turiştilor o aşezare searbădă de câmpie dobrogeană, unde arşiţa soarelui te toropeşte la nici patru kilometri de mare.

Marea de dincolo de câmp

Tuzla este traversată întotdeauna în fuga maşinii, în drumul spre staţiuni, fiind situată exact la jumătatea distanţei de 44 de kilometri dintre Constanţa şi Mangalia, pe DN39. Atenţia îţi este furată de aeroplanul aşezat în sensul giratoriu, care îţi aminteşte de obiectivul pentru care numele Tuzla este cunoscut – micul aerodrom transformat în aeroport, unde au loc evenimente de răsunet. Plăcuţa ce-ţi indică plaja Tuzla trece aproape neobservată, iar puţini curioşi se încumetă să apuce pe drumul arătat.

Până acum câţiva ani, drumul era neasfaltat, plin de pietroaie şi mult praf, astfel că şoferii erau descurajaţi repede. Numai că speranţele de dezvoltare a turismului şi în aşezările costiere fără un renume (cum sunt Agigea, Tuzla, 23 August) au bătătorit calea spre mare. Uliţa principală spre plajă a fost asfaltată ca-n palmă, până la calea ferată care o taie la un moment dat. Acolo traversezi uşurel, cât să nu se supere planetarele, şi ţii poteca făcută de exploratorii de dinaintea ta.

Drumul este similar celui de la Corbu, unde mergi minute bune până să zăreşti la orizont linia de sfârşit a câmpului verde cu ierburi arse de soare, dincolo de care se află marea cea albastră.

Dar până la mare, ai două opţiuni. Fie laşi maşina sus, la buza falezei, fie te aventurezi să cobori spre plaja sălbatică. Panta este destul de abruptă şi strâmtă, iar frâna trebuie ţinută din scurt, căci pietonii urcă dealul pieptiş. Dar panta se termină şi ajungi pe porţiunea dreaptă plină de vegetaţie şi nisip, unde este improvizată parcarea maşinilor. Aceasta este ultima oprire înainte de raiul plajei de la Tuzla.

Locul fără semnal la mobil

Prima senzaţie şi cea mai savurată este liniştea. O linişte densă de îţi pătrunde în străfundul auzului. Te lămureşti rapid de ce e atâta pace aici şi niciun pic de agitaţie. E simplu: lipseşte semnalul la telefonul mobil. E şi bine, poate fi şi rău. Depărtarea considerabilă de civilizaţie te lasă la mâna necunoscutului. Iar dacă nu sunt turişti pe plajă, trebuie să iei în considerare să te aşezi mai aproape de colibele pescarilor.

Plaja Tuzla - refugiul de pe litoralul Mării Negre Foto Sînziana Ionescu

Dar localnicii şi turiştii de la Tuzla sunt paşnici, iar cine iubeşte şi respectă marea ştie că riscul vine la pachet. Astfel că dincolo de bucuria nemărginită a întâlnirii cu marea, la Tuzla mai ales trebuie să vă luaţi măsuri de precauţie. Aici nu există Salvamar, iar ţărmul mării nu este lin şi uşor descendent ca la Mamaia sau la Năvodari, unde mergi zeci de metri cu apa la genunchi până să ajungi la o adâncime care să-ţi permită giumbuşlucuri. La Tuzla intri în mare şi după doi paşi fundul apei coboară brusc, la mică distanţă de mal. Fiind neamenajată, plaja are pietroaie în apă, de care te poţi lovi şi răni serios. Iar cel mai apropiat serviciu de prim-ajutor este abia la câţiva kilometri de mers pe teren accidentat, în sat.

În plus, curenţii marini sunt foarte puternici. Când marea are chef de joacă este cel mai uşor să te laşi păcălit. Valurile se izbesc cu atâta putere în ţărm, încât vâltoarea creată te trage cu o forţă considerabilă în apă, chiar şi de pe mal. Ţărmul, udat continuu de mare, se surpă rapid sub tălpile tale şi te trezeşti captiv până la gambe, statuie vie în mijlocul unui nisip mişcător.

Culoarea care te înşală

Dacă marea este calmă, bălăceala este cireaşa de pe tort. După ce te-ai rumenit la soare, într-o leneveală totală pe nisipul fin, vine la fix baia în marea de culoare schimbătoare. De obicei, este de un verde smarald. Combinaţia coloristică alb nisipiu-verde smarald-azuriu cu nori pufoşi este întreruptă doar de pescăruşi sau de croaziera unui vas cu pânze din zare sau de năvoadele pescarilor fixate în larg. Acolo se prinde hrana vie, sacrificată pe altarul încins al gastronomiei litorale.

Pe plaja din Tuzla se gustă cu nesaţ din bucătăria în aer liber, la care mirosul de peşte fript este cea mai bună reclamă. Pescarii au ridicat pe plajă foişoare din stuf şi din lemn, unde flutură steguleţe şi sfârâie plitele pentru prietenii locului. Tot pescarii te îndrumă la sătenii care te pot găzdui pentru câteva zeci de lei pe noapte. Dacă doreşti, masa copioasă este inclusă cu bucate ca la malul mării: peşte, borşuri, grătar, salate din grădină, pepeni şi dulciuri orientale.

Străjerul de la 1900 – cel mai vechi far de pe litoral

Atmosfera de tihnă şi seninătate o dă nu doar fâşia de plajă ascunsă, ci şi silueta ce se profilează în sudul Tuzlei. Este farul din Tuzla, cel mai vechi far de pe litoralul Mării Negre, care funcţionează şi astăzi.

Farul de aterizare de la Tuzla a fost inaugurat în anul 1900, când indica ţărmul cu ajutorul lămpilor de petrol. A fost modernizat în anii 1946, 1957 şi 1972, iar în anul 1958 a fost electrificat. Acum aparţine Forţelor Navale Române, fiind în administrarea Direcţiei Hidrografice Maritime. Cu o înălţime de 44 de metri a construcţiei şi 62 de metri a luminii, farul de la Tuzla are o lumină albă, cu două sclipiri, cu o perioadă de 9,7 secunde şi vizibilitate de 20 de mile marine. Pe el se află instalat un far auxiliar, care are o lumină roşie fixă, cu vizibilitate de şase mile marine, înălţimea luminii – 57 de metri şi un semnal de ceaţă (n.r. – nautofon) care emite litera „U“ în codul Morse. Lumina roşie fixă indică navigatorilor că se află într-o zonă cu ape periculoase, puţin adânci.

Alte faruri de semnalizare mai sunt la Constanţa, Mangalia, Midia, Gura Portiţei, Sfântu Gheorghe şi Sulina.

Ce mai trebuie să ştii despre Tuzla

Cu aproape 7.000 de locuitori, Tuzla se află pe şoseaua Constanţa-Mangalia (DN39), fiind situată imediat după Eforie Sud, de care este aproape lipită. Ţinând şoseaua Mangaliei, ajungi la Costineşti, situat la nouă kilometri de Tuzla. La ieşirea din Tuzla, pe un drum lăturalnic de trei kilometri, se află Aeroportul Tuzla şi Unitatea Militară 02040 a Forţelor Navale Române, unde funcţionează grupul de elicoptere Puma Naval aparţinând celor trei fregate: Regina Maria, Regele Ferdinand şi Mărăşeşti.

Biserica ridicată de Kogălniceanu

În zona Tuzlei a existat cândva cetatea antică Stratonis întemeiată de negustorii greci. În secolul al XIX-lea, sultanul Abdul Hamid al II-lea a construit aici o moschee. Monograful aşezării, profesorul Constantin Lupeanu, relatează că în 1884, politicianul Mihail Kogălniceanu – devenit marele latifundiar al Dobrogei – a ctitorit, împreună cu fratele său Vasile, Biserica Sfânta Ecaterina din localitate. Pe candelabrul bisericii este inscripţionat numele de atunci al aşezării: Capul Tuzla. Comuna are păşuni, păduri, livezi, culturi, vii, ape şi bălţi.

Spectacolele de pe cerul Tuzlei

De la Tuzla a pornit moda reclamelor aeriene de pe litoral, cu bannere uriaşe trase de aeroplane. Se întâmpla în urmă cu zece ani, în vara lui 2005, când piloţii de la Tuzla, care fac aviaţie utilitară, au dezvoltat acest tip de publicitate. Acum, pe aeroportul de la Tuzla se fac zboruri de agrement, se iau lecţii de zbor, de sărit cu paraşuta şi de supravieţuire în apă, se ţin cursuri de specializare în pilotaj şi paraşutism. În fiecare an, la Tuzla se organizează vara Aeromania, spectacolul acrobatic cu demonstraţii de măiestrie aeriană şi concerte de muzică rock.

Rezonanţă turcească

Tuzla vine de la cuvântul turcesc „tuz“, care înseamnă „sare“. Tuzla este, aşadar, sărăria de la Marea Neagră.

Plaja Tuzla - refugiul de pe litoralul Mării Negre Foto Sînziana Ionescu

Vă mai recomandăm

Jurnal de Vacanţă. Plaja Vadu, ultimul refugiu. Colţul de Rai interzis cândva turiştilor vă aşteaptă cu hectare întregi de plajă virgină

Cele mai frumoase fotografii de la Aeromania 2015. Evenimentul aviatic a adunat peste 15.000 de spectatori

FOTO Romantism pe litoralul Mării Negre: şapte locuri unde poţi să-ţi duci iubita la prima întâlnire sau să o ceri în căsătorie

FOTO VIDEO Visuri devenite realitate la Aeroportul Tuzla. O femeie, fost pilot britanic, instruieşte viitori piloţi de cursă lungă

Cele mai liniştite staţiuni de pe litoral. Unde să petreci zile de relaxare la malul mării

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite