Tuzla, plaja nimănui: construcţiile ilegale au înflorit pe nisip şi pe faleză

Tuzla, plaja nimănui: construcţiile ilegale au înflorit pe nisip şi pe faleză

Plaja Tuzla, vedere de sus FOTO Mariana Iancu

În mijlocul sezonului estival, administratorul plajei Tuzla a descoperit că sunt construcţii ilegale pe nisip şi pe faleză. În prezent, se caută proprietarii acestora.

În urma unui control al inspectorilor Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral s-a aplicat o amendă în valoare de 25.000 de lei pentru construcţii ilegale şi nerespectarea măsurilor impuse. 
 
Câţiva operatori au fugit la apariţia inspectorilor A.B.A.D.L. şi nu s-au putut face verificări în aceste cazuri. În acelaşi timp, pentru alte neconformităţile constatate, care nu ţin de competenţa A.B.A.D.L. au fost notificate: Primăria Tuzla, Căpitănia Zonală Constanţa, Garda de Coastă şi Poliţia Tuzla. 
 
“În urma acţiunii de control, precum şi în urma verificărilor anterioare efectuate de inspectorii din cadrul A.B.A.D.L. a fost înştiinţată Primăria Tuzla că pe faleza din localitate există o serie de construcţii realizate fără acte tehnico-juridice (avize de specialitate, autorizaţii de construire etc.). Mai mult, o parte din aceste construcţii au extinderi pe plajă afectând prismul de piatră destinat protecţiei falezei, prism care se află pe domeniul public al statului aflat în administrarea A.B.A.D.L.
 
În ceea ce priveşte construcţiile de pe faleza Tuzla, ţinând cont că la data prezentei există pe rol un dosar privind revendicarea falezei de către A.B.A.D.L. care în conformitate cu prevederile art. 3 din Legea Apelor nr. 107/1996 actualizată aparţine domeniului public şi în administrarea A.B.A.D.L., până la soluţionarea litigiului, întreaga responsabilitate revine Primăriei Tuzla.  Aceasta trebuie să identifice persoanele care au edificat construcţii pe faleza Tuzla şi să procedeze la dezafectarea acestora în conformitate cu competenţele care revin în baza prevederilor art. 33 din Legea nr. 50/1991 republicată.
 
În prezent există acţiune în revendicare din 22.09.2015, în contradictoriu cu Primăria Tuzla şi a CL Tuzla prin care A.B.A.D.L. revendică  suprafaţa de faleză, care era la momentul acţiunii de 537.253 mp, iar aceasta a ajuns la 655.738 mp în 2018 datorită noilor intabulări/dezmembrări/alipiri, dar şi a unor interpretări eronate care au rezultat din date preluate din expertiza topo-geografică. Operatorii care nu au fugit din calea controalelor au declarat că sunt în această situaţie de mult timp pentru că sunt agreaţi de Primăria Tuzla, lucru care reise şi din  “CERTIFICATELE DE OPORTUNITATE” emise de UAT Tuzla către operatorii economici din zonă. Cu siguranţă nu va fi ultimul control pe plaja Tuzla.”, a declarat directorul A.B.A. Dobrogea-Litoral, Bogdan Bola.
 
De asemenea, inspectorii A.B.A.D.L. au pus la dispoziţia Poliţiei Tuzla un document privind situaţia agenţilor economici beneficiari ai contractelor de închiriere asupra sectoarelor de plajă de pe raza U.A.T. Tuzla pentru a lua măsurile ce se impun cu menţiunea că pe aceste sectoare de plajă nu se pot amplasa beach-baruri.
 
Tot în urma verificărilor în echipe mixte, inspectorii din cadrul A.B.A.D.L. au constatat existenţa pe plaja localităţii Tuzla a unor ambarcaţiuni destinate agrementului nautic (ski-jeturi şi bărci cu motor) fără a exista bază de agrement nautic. Astfel, s-a înştiinţat Căpitănia Zonală Constanţa şi Garda de Coastă că desfăşurarea acestei activităţi în apropierea zonei de îmbăiere constituie pericol, precum şi un obstacol pentru turiştii aflaţi în zona de îmbăiere şi au solicitat intervenţia acestora în conformitate cu competenţele fiecărei instituţii pentru identificarea agenţilor economici care deţin ambarcaţiunile, precum şi eliberarea zonei.
 
Inspectorii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral au făcut parte din echipele mixte de control care au verificat la sfârşitul săptămânii trecute legalitatea construcţiilor şi activităţilor desfăşurate pe plaja şi faleza din localitatea Tuzla. Din cadrul echipelor mixte au făcut parte specialişti ai Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral, Direcţiei de Sănătate Publică Constanţa, Garzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Constanţa, Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanţa, Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa, care au verificat aspectele ce intră în competenţa fiecărei instituţii, conform unui comunicat de presă al instituţiei. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: