Turismul, cea mai afectată ramură a economiei. Ce propun investitorii pentru salvarea miilor de locuri de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turismul este prima şi cea mai afectată ramură de activitate economică – susţin investitorii, care cer Guvernului o serie de măsuri de protecţie.

Carantina provocată de pandemia COVID-19 afectează viaţa de zi cu zi şi suspendă toate planurile făcute care implică deplasări, investiţii care nu sunt urgente şi absolut necesare, călătorii, întâlniri, reuniuni etc. Turismul este prima şi cea mai afectată ramură de activitate economică – susţin investitorii, care cer Guvernului o serie de măsuri de protecţie.

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (F.P.T.R) a solicitat guvernanţilor aprobarea de urgenţă a unor măsuri minimale ca să împiedice intrarea în incapacitate de plată în următoarele două luni, iar salariaţilor să li poată asigura venituri pentru un trai decent.

Măsurile sunt solicitate pentru persoanele juridice române şi angajaţii acestora care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5510 - Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare; 5520 - Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată; 5590 - Alte servicii de cazare; 5610 Restaurante; 5621 „Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente; 5629 – Alte servicii de alimentatie n.c.a; 5630 Baruri si alte activitati de servire a bauturilor; 7911 - Activităţi ale agenţiilor turistice.

Investitorii s-au adresat ministrului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Daniel Popescu, şi premierului Ludovic Orban, arătând:

„Aplicarea următoarelor masuri pot salva parţial activitatea de turism:

1. Suportarea de către Guvern a plăţii şomajului tehnic în cuantum de 75% din salariul brut al angajatului, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe ţară. Plata să fie efectuată direct angajaţilor de către A.J.O.F.M.;

2. Pentru asigurarea serviciilor de mentenanţă, întreţinere şi conservare a structurilor de primire turistică cu funcţiuni de cazare (cod CAEN 5510), pentru respectarea standardelor impuse de criteriile de clasificare, în vederea redeschiderii sau pentru a putea fi puse la dispoziţia autorităţilor în situaţii de necesitate în maxim 24 h - modificarea contractelor individuale de muncă , in contracte individuale de munca cu timp parţial, de maxim 4 h/zi, - cu plata de către angajator a drepturilor salariale cuvenite  şi cu suportarea de către Guvern a plăţii şomajului tehnic conform pct. 1 (Suportarea de către Guvern a plăţii şomajului tehnic în cuantum de 75% din salariul brut al angajatului, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe ţară. Plata sa fie efectuata direct angajaţilor de către A.J.O.F.M.). 

3. Certificatul pentru stare de urgenţă să fie emis pentru activităţi corespunzătoare codurile CAEN: 5510 - Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare; 5520 - Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată; 5590 - Alte servicii de cazare; 5610 Restaurante; 5621 - Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente; 5629 – Alte servicii de alimentaţie n.c.a; 5630 Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor; 7911 - Activităţi ale agenţiilor turistice - fără birocraţie. Să fie emise în baza unei cereri, a Certificatului de înregistrare la ORC si a certificatului constatator emis de ORC care atesta obiectele de activitate autorizate;

4. Plata de urgenţă (nu la rectificarea bugetara) a concediilor medicale, TVA, sumelor datorate de stat in baza unor contracte sau titluri executorii către societatile din turism;

5. Prelungirea termenelor tichetelor de vacanţă emise pentru anul 2019 şi emiterea celor aferente anului 2020 exclusiv pe card. 

Federaţia Patronatelor din Turismul Romanesc (F.P.T.R.) este reprezentativă la nivel de ramură turism, atestată prin hotărâre de instanţă, definitivă, şi are în componenţă aproximativ 73.500 salariaţi, gestionând majoritar capital românesc“.

Acelaşi lucru este cerut şi de Organizaţia Patronală Mamaia.

„Pandemia de coronavirus afectează puternic vânzările de vacanţe pe litoralul românesc, operatorii de la malul Mării Negre, dar şi agenţiile de turism care vând litoralul confuntându-se deja cu un blocaj economic, motiv pentru care solicită Guvernului o serie de măsuri menite să limiteze pierderile astfel încât să poată funcţiona în parametri normali în această vară, când se estimează că o mare parte dintre români se vor orienta către vacanţele interne.

Printre aceste măsuri de salvare solicitate se numără exceptarea de la plată a taxelor şi a impozitului pe salarii în perioada 1 martie – 30 iunie 2020, amânarea plăţii impozitelor si taxelor locale a operatorilor din turism si servicii aferente primului semestru din 2020, pentru o perioadă de 6 luni, fără penalizări şi dobânzi, prelungirea termenelor de plată privind impozitele şi contribuţiile sociale de la 1 iulie la 31 decembrie, oferirea imediată a voucherelor de vacanţă şi acordarea de subvenţii pentru plata salariilor“, solicită investitorii din Mamaia. 

Pe aceeaşi temă: 

Predicţii despre sezonul estival pe litoralul românesc. Scenariul optimist: „1 Mai va fi o sărbătoare a ieşirii din criză“

Coronavirusul întârzie transportul pe mare şi trage pe dreapta navele de croazieră

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite