Tupeul operatorilor de plajă din Mamaia Nord: au pus şezlonguri la ţărm. Primar: „S-au inventat papucii“ FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Operatorii de plajă din Mamaia au ocupat spaţiul de lângă apă FOTO Mariana Iancu
Operatorii de plajă din Mamaia au ocupat spaţiul de lângă apă FOTO Mariana Iancu

Turiştii şi operatorii de plajă continuă să fie nemulţumiţi de lărgirea sectorului de nord al plajei din Mamaia. În acest timp, sub ochii autorităţilor, şezlongurile şi umbreluţele au fost aşezate până la firul apei, deşi acest lucru este interzis. Administratorul plajei trimite avertismente, iar primarul Vergil Chiţac îi îndeamnă pe turişti să-şi ia papuci

De la începutul sezonului estival, turiştii s-au plâns de drumul prea lung pe care-l fac de la şezlong până la apă şi de faptul că scoicile din nisip îi rănesc la tălpi. Operatorii de plajă care, după lărgirea plajelor s-au trezit că nu mai au acces la apă, au decis că satisfacţia clientului este mai importantă decât legea şi au montat şezlongurile şi umbreluţele direct la firul apei. Aşa s-a întâmplat pe majoritatea sectoarelor de plajă din Mamaia Nord, care au fost cuprinse în proiectul de stopare a eroziunii costiere. O plimbare în această zonă demonstrează acest lucru.

Paul Cononov, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral, ştie de această situaţie şi anunţă că va lua măsuri: „Vom interveni în perioada imediat următoare. O plajă nu poate fi ocupată în mod abuziv, iar unii agenţi economici realizează venituri pe un spaţiu pe care nu îl are în administrare“, avertizează el. 

117 sancţiuni date de administratorul plajei  

Până în prezent, operatorii de plajă au primit doar notificări. „La 14 iulie, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a notificat toţi utilizatorii de plajă de pe tronsonul ce a făcut obiectul proiectului «Protecţia şi  reabilitarea părţii sudice a litoralului Românesc la Marea Neagră - Lot 2 Mamaia», tronson cuprins între Hanul Piraţilor şi Hotel Sulina cu privire la obligaţia eliberării suprafeţei de plajă ocupată ce nu face obiectul contractului de închiriere, salubrizarea zonei şi aducerea plajei la starea iniţială.

GALERIE FOTO 

Totodată, utilizatorii de plajă au fost atenţionaţi cu privire la respectarea limitelor suprafeţei de plajă ce face obiectul fiecărui contract de închiriere“, se arată într-un răspuns trimis cotidianului Adevărul.

De la data transmiterii notificării au fost aplicate 117 sancţiuni contravenţionale în valoare de 2.017.000 lei, iar în proporţie de 95% au fost aplicate pentru nerespectarea acestor măsuri.

Plajele noi sunt domeniu al statului român şi nu pot fi scoase la licitaţie întrucât nu sunt cadastrate. Plajele noi vor fi date spre închiriere din sezon estival următor, când va fi definitivată cadastrarea şi intabularea, fiind vorba de un nou teren al României.

„S-au inventat papucii. Să nu mai fim cârcotaşi“

Mult mai tranşant a fost primarul Constanţei, Vergil Chiţac, care nu pare să se emoţioneze de lamentările turiştilor.  „S-au inventat papuci, s-au inventat şlapi. Nu putem fi aşa cârcotaşi. Eu îmi aduc aminte că, atunci când eram copil, plaja era la fel de lată ca acum. Şi eram şi noi cetăţeni ai patriei şi ne doream şi noi să bem un suc şi ne duceam un sfert de oră până la plajă şi înapoi”, a povestit Vergil Chiţac într-o emisiune televizată.

Edilul spune că a fost pe plajele înnisipate şi spune că nu l-au deranjat nici distanţa prea mare până la apă şi nici scoicile din nisip: „Am folosit papucii şi şlapii şi nu m-a deranjat foarte mult lucrul acesta. Adică, eu ce vreau să spun: ştiu că suntem în perioada asta postpandemică, ştiu că toţi, cu toţii, mai mult sau mai puţin, avem anxietăţi, ştiu că ne-a fost greu, dar totuşi, cum putem fi atât de cârcotaşi?”, se întreabă edilul. 

În urma lucrărilor de lărgire a plajei, staţiunea Mamaia are, din acest sezon estival, o suprafaţă de nisip nouă de 53 de hectare.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Radio Vacanţa, mica oază de libertate în România comunistă: emitea în cinci limbi şi difuza muzică străină

FOTO VIDEO Turistă suedeză în anii '80: „Plaja din Mamaia e cea mai bună din Europa“. De ce nu mai avem turiştii străini de altădată pe litoralul românesc

VIDEO Litoralul românesc în anii de glorie ai comunismului. Cum se distrau părinţii noştri la Hanul Piraţilor, localul legendar din Mamaia Sat

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite