UPDATE Tribunalul Constanţa decide pe 4 septembrie dacă Nicuşor Constantinescu va fi sau nu arestat preventiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tribunalul Constanţa a judecat marţi, 2 septembrie, cererea procurorilor DNA Constanţa de arestare preventivă a lui Nicuşor Constantinescu. Instanţa a rămas în pronunţare, urmând să anunţe decizia luată pe 4 septembrie.

Avocatul Marius Mocanu a dezvăluit marţi, că Nicuşor Constantinescu ar putea fi supus unei noi intervenţii chirurgicale în America pentru eliminarea infecţiei pentru că tratamentul medicamentos nu a dat rezultatele scontate.

“Ultima oară când am discutat cu dânsul, acum două sau trei zile, urma să se hotărască dacă va fi supus încă o dată unei intervenţii chirurgicale pentru eliminarea acelei infecţii. Deşi tratamentul medicamentos pe care acesta l-a suportat a dat rezultate în sensul micşorării acelei pungi de puroi, de infecţie, se pare că nu a reuşit să o stopeze în totalitate”, a spus avocatul lui Nicuşor Constantinescu.

El a precizat că dacă va fi rezolvată această problemă de sănătate este posibil ca preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa să revină în ţară deşi dacă ar fi să pună în balanţă viaţa clientului său cu interesul Justiţiei din acest moment, ar alege prima variantă.

“Medicii urmau să decidă dacă intervin operatoriu pentru eliminarea acestei probleme pentru a se putea eventual ca domnul Constantinescu să se întoarcă până la urmă de bunăvoie şi să nu se mai susţină că nu respectăm desfăşurarea procedurilor judiciare. În acelaşi timp spun eu că viaţa acestuia pusă în balanţă cu interesul Justiţiei în momentul de faţă, e mult mai importantă viaţa acestuia, fapt dovedit cu actele medicale, mai ales având în vedere faptul că ne aflăm în cadrul unor proceduri judiciare aflate în fază incipientă, care nici măcar nu presupun în conformitate cu procedurile penale necesitatea prezenţei inculpatului, acesta putând să fie asistat strict de către avocat”, a explicat Marius Mocanu.

Întrebat ce decizie aşteaptă să ia Tribunalul Constanţa în legătură cu mandatul de arestare preventivă solicitat de către DNA, avocatul lui Nicuşor Constantinescu a spus că îşi doreşte ca soluţia să fie dată doar pe baza probelor din acest dosar şi nu să se facă referire şi la alte decizii luate de alte instanţe în celelalte dosare în care este cercetat clientul său. 

“Din punctul nostru de vedere nu se poate adopta propunerea de arestare preventivă. Aşteptăm să se dispună o soluţie în acest dosar şi cred că această soluţie ar trebui să fie întemeiată strict pe probele, pe obligaţiile existente faţă de persoana domnului Constantinescu în acest dosar. Să nu se facă referire la un alt dosar unde într-adevăr acolo a existat o măsură a controlului judiciar care a fost apreciată de Curtea de Apel Bucureşti în mod definitiv că nu ar fi fost respectată şi a atras după aceea luarea acestei măsuri mai grele, a arestului preventiv”, a explicat Marius Mocanu.
Tribunalul Constanţa a amânat verdictul pentru 4 septembrie. Hotărârea instanţei nu va fi definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel Constanţa.
  

Nicuşor Constantinescu poartă un război de la distanţă cu anchetatorii din Constanţa. El se află de câteva luni în Statele Unite ale Americii, unde se tratează de cancer la prostată. În acest timp, diferite imagini cu el la plimbare sau la restaurant, surprinse de români din SUA, au fost difuzate de canalele media. Constantinesuc refuză să se întoarcă în ţară, motivând cu acte medicale că măsura i-ar fi fatală.


Procurorii din cadrul Serviciului Teritorial Constanţa au solicitat, la data de 25 august 2014, judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Constanţa, luarea măsurii arestării preventive a lui Nicuşor Daniel Constantinescu, pe o durată de 30 zile, de la data punerii în executare a măsurii arestării preventive şi dispunerea emiterii de îndată a mandatului de arestare preventivă.

Solicitarea a fost formulată ţinându-se cont că el nu va putea fi judecat în dosarul trimis spre judecare Tribunalului Constanţa la data de 25 aprilie 2014, ulterior eventualei sale extrădări cerute pentru a fi judecat într-o altă cauză aflată pe rolul Tribunalului Bucureşti. Potrivit Tratatului de extrădare dintre România şi SUA, persoana predată ca efect al extrădării nu va fi nici urmărită, nici judecată, nici deţinută în vederea executării unei pedepse, nici supusă oricărei alte restricţii a libertăţii sale individuale, pentru orice fapt anterior predării, altul decât cel care a motivat extrădarea.

În rechizitoriul procurorilor ce formează obiectul cauzei aflate pe rolul Tribunalului Constanţa, în cameră preliminară, se arată că Nicuşor Constantinescu, în perioada 2009 – 27 noiembrie 2013, cu ştiinţă, în exercitarea atribuţiilor care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, în mai multe rânduri, nu şi-a îndeplinit sau şi-a îndeplinit în mod defectuos obligaţiile potrivit art.76 din Legea nr.446/2006.

„Astfel, în raport de funcţia publică deţinută, inculpatul nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, neefectuând reparaţiile necesare la sediul acestuia, dispunând rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilităţi şi servicii de pază necesare funcţionării în condiţii normale a Centrului Militar Zonal Constanţa şi încercând de mai multe ori să evacueze instituţia din sediul pe care îl ocupa, fapte care au provocat vătămări ale drepturilor şi intereselor legale ale Ministerului Apărării Naţionale precum şi pagube acestei instituţii“, spun procurorii DNA.

În dosarul aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, în care Constanţa a fost trimis în judecată, sub control judiciar, s-a constatat la data de 12 iunie 2014, că acesta nu se afla în ţară. Anchetatorii arată că el a depăşit limita teritorială fixată de judecător şi nu a respectat perioada pentru care a primit încuviinţarea de a se afla în afara teritoriului României. La solicitarea procurorilor DNA, instanţa de judecată a dispus înlocuirea măsurii controlului judiciar cu măsura arestării preventive.

În acel dosar în care s-a emis mandat de arestare preventivă, Constantinescu fusese trimis în judecată de procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, pentru săvârşirea a 3 infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obţinerea de foloase necuvenite sub forma complicităţii şi 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obţinerea de foloase.

„La pronunţarea măsurii înlocuirii măsurii controlului judiciar cu măsura arestării preventive, judecătorul de cameră preliminară a reţinut că inculpatul a încălcat, cu rea-credinţă, obligaţiile care îi revin din probe rezultând suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârşit o infracţiune şi a fugit, în scopul de a se sustrage de la judecată, iar privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică.

Astfel, judecătorul de cameră preliminară a constatat că şi la acest moment procesual, rezultă din materialul probator administrat în faza de urmărire penală, condiţia existenţei suspiciunii rezonabile că inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel a comis pretinsa activitate infracţională reţinută în sarcina sa, fără a se afecta prezumţia sa de nevinovăţie“, se mai spune în comunicatul anchetatorilor.

Soluţia dispusă, şi anume cea a arestului preventiv, a rămas definitivă prin respingerea contestaţiei formulate de inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, prin încheierea pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti.

În acest context, judecătorul delegat din cadrul Tribunalului Bucureşti a formulat cerere de arestare provizorie, având în vedere propunerea de extrădare din data de 8 august 2014 emisă în dosarul Tribunalului Bucureşti, în vederea punerii în executare a mandatului de arestare preventivă emis de judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Bucureşti. Cererea de arestare provizorie s-a întemeiat pe art.12 din Legea nr. 111/2008 pentru ratificarea Tratatului de extrădare dintre România şi Statele Unite ale Americii.

În eventualitatea extrădării, legislaţia prevede că persoana predată ca efect al extrădării nu va fi nici urmărită, nici judecată, nici deţinută în vederea executării unei pedepse, nici supusă oricărei alte restricţii a libertăţii sale individuale, pentru orice fapt anterior predării, altul decât cel care a motivat extrădarea.

„Prin urmare, rezultă că judecarea lui Nicuşor Constantinescu, în cauza aflată pe rolul Tribunalului Constanţa, nu se va putea desfăşura decât în condiţiile existenţei unui mandat de arestare distinct faţă de cel deja dispus, care să se raporteze la starea de fapt din dosarul trimis Tribunalului Constanţa“, se precizează în comunicatul DNA.

Propunerea de arestare preventivă a fost înaintată judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Constanţa.

Vă mai recomandăm

DNA Constanţa cere arestarea preventivă a lui Nicuşor Constantinescu

Nicuşor Constantinescu va fi dat în urmărire internaţională

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite