Tragedia de la Constanţa. Lista neregulilor de la spitalul în care au murit şapte oameni FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incendiu Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa - 1 oct 2021 / FOTO Inquam Photos / Costin Dincă
Incendiu Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa - 1 oct 2021 / FOTO Inquam Photos / Costin Dincă

Procurorii, criminaliştii, specialiştii în protecţie antiexplozivă, anchetează cauzele incendiului izbucnit în dimineaţa zilei de vineri, 1 octombrie, în Secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa. Şapte pacienţi internaţi cu COVID-19 au murit.

O nouă tragedie, după cele de la Piatra-Neamţ şi la Spitalul Matei Balş, s-a petrecut într-o unitate medicală din România. Secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa a fost cuprinsă de flăcări vineri dimineaţa. Şapte pacienţi au murit. 

La ora 9.48 a fost anunţat incendiul printr-un apel la 112. Primii pompieri au ajuns la faţa locului în opt minute. La ora 09.53 a fost activat Planul Roşu de Intervenţie, iar ISU anunţa că în sprijinul celor de la Constanţa vin şi echipaje din Călăraşi şi Ialomiţa. 

113 pacienţi se aflau în acel moment internaţi în Spitalul de Boli Infecţioase din constanţa. Majoritatea erau bolnavi de COVID-19. Zece dintre ei (şapte femei şi trei bărbaţi) erau internaţi la ATI, exact zona unde a izbucnit incendiul. Anchetatorii spun că bărbaţii s-au salvat ieşind pe fereastră, iar victimele decedate sunt cele şapte femei. 

Tot pe fereastră au fost scoşi de către salvatori mai mulţi pacienţi. A urmat operaţiunea de transportare a lor la alte spitale din municipiul Constanţa şi din judeţ. Întregul spital a fost evacuat, iar incendiul a fost lichidat la ora 10:55.

În tot acest timp, zeci de rude ale pacienţilor ajuns în faţa spitalului în speranţa că vor afla informaţii despre cei dragi. Ore în şir au aşteptat în zadar ca autorităţile să comunice cu ei. 

„Da, mama mea era în stare gravă, este foarte adevărat, dar cum e posibil să moară sufocată de fum, arsă? Ce spital e ăsta, ce ţară e asta, ce conducători avem? Îi doare în cur pe toţi!“, a strigat o tânără a cărei mamă se numără printre cei decedaţi.

O altă femeie a venit de la Bucureşti să vadă ce se întâmplă cu sora ei. „Ea stătea la Năvodari, de aici de la spital mi-au spus că e în stare stabilă. Şi acum, e moartă în incendiu. Cum se poate aşa ceva?!“

Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa a deschis un dosar pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi distrugere calificată. „Nu ne putem da seama deocamdată de la ce a izbucnit incendiu. Sunt mai multe saloane de la ATI în care întreaga aparatură este distrusă. Nu avem cadavre neapărat carbonizate. Nu ştim exact cauza decesului. Poate fi lipsa de oxigen, ele fiind dependente de oxigen. Pentru acurateţea identificării am rugat rudele să ne ofere probe ADN”, spune procurorul Zafer Sadâc.

Nereguli la spital

Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa a fost controlat de inspectorii ISU Dobrogea – Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă – în luna februarie 2021. „Au fost constatate anumite nereguli care au fost trecute în raportul ISU Constanţa Unele nereguli se referă la instalaţiile electrice şi unele improvizaţii, la siguranţe dezechilibrate şi s-a constatat nefuncţionalitatea instalaţiei de semnalizare a incendiului. Există în saloane senzori pentru oxigen, dar instalaţia de detectare a incendiului nu există”, a declarat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Toate aceste nereguli ar fi fost rezolvate, susţinea vineri managerul unităţii medicale, Stela Halichidis. „Toate deficienţele au fost remediate, totul era în regulă, acum s-a întâmplat un necaz. Nu pot să dau declaraţii, mi-e rău, ce vreţi, să mor aicea?“. Iar spusele ei erau confirmate de primarul municipiului Constanţa, Vergil Chiţac, care anunţa că spitalul va fi modernizat printr-un proiect european.

În plus, cei de la ISU au precizat că unitatea medicală funcţiona fără autorizaţie de securitate la incendiu, un document de care avea nevoie încă din anul 2007 deoarece s-au efectuat anumite lucrări ce impuneau solicitarea acestei autorizaţii. În anul 2017, ISU a atras atenţia unităţii medicale că are nevoie să fie autorizată. Nimeni nu a făcut nimic.

Premierul Florin Cîţu i-a solicitat primarului Constanţei să o demită din funcţie pe Stela Halichidis. Lucrul acesta s-a întâmplat în seara aceleiaşi zile. Consiliul de Administraţie s-a întrunit de urgenţă şi a decis demiterea celei care ocupa funcţia de manager încă din anul 2009.

„Este nevoie de un alt manager la spital“, au căzut de acord factorii de decizie. Primarul Vergil Chiţac a înştiinţat, în consecinţă, departamentul de Resurse Umane, pentru a declanşa procedura cerută de lege. 

Primăria a refuzat achiziţia detectoarelor de fum

Conform unui document postat pe site-ul Spitalului de Boli Infecţioase, conducerea a solicitat în aprilie 2021 bani pentru achiziţionarea unui sistem de detecţie a incendiului şi pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu.

Toate aceste investiţii au fost însă colorate cu roşu, iar la finalul documentului se regăseşte şi explicaţia: „Obiectivele scrise cu roşu au fost tăiate de pe lista de investiţii de către Primăria Constanţa, deoarece urmează a fi realizate în cadrul proiectului european de eficientizare energetică”.

„Detecţia unui incendiu nu are nicio valoare dacă nu e însoţită de sistem de alarmare şi de stingere (…) Era normal să refuzăm cererea celor de la Spitalul de Boli Infecţioase atâta timp cât noi lucrasem la un proiect care este în evaluare şi nu puteam scoate din evaluare acea opţiune. Este un proiect pe bani europeni, pe care nu aveam cum să îl dublăm de o altă finanţare, nu în mod legal”, explică primarul Vergil Chiţac.

Cu toate acestea, edilul, într-o videoconferinţă ţinută pe 31 august, o întreabă pe directorul medical, Claudia-Simona Cambrea, ce „nevoi” are Spitalul de Boli Infecţioase, inclusiv cele legate de stingerea incendiilor. „Nevoi legate de materiale sanitare, nevoi legate de medicamente, nevoi legate de oxigen, nevoi legate de toate instalaţiile pe care le aveţi acolo, inclusiv cea de stins incendiul”, spune Vergil Chiţac. 

Până la finalizarea cercetărilor penale, cauza incendiului care a dus la moartea a şapte femei internate pe Secţia ATI este încă nelămurită. Deocamdată, anchetatorii face cercetări la faţa locului, cercetări care vor dura mai multe zile. Apoi, Primăria Constanţa a anunţat că, de comun acord cu reprezentanţii Spitalului de Boli Infecţioase, a hotărât prioritizarea refacerii secţiilor non-Covid de îndată ce anchetatorii vor permite accesul în incintă.

Vă recomandăm şi: 

Conducerea Spitalului de Infecţioase Constanţa, la 31 august, către primar: „Vis-a-vis de instalaţii şi de partea cu incendiile, nu prea ştiu eu să vă spun foarte multe…“ VIDEO

 Secţiile non-Covid din Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa vor fi redeschise, după acordul anchetatorilor. Şapte pacienţi au murit aici într-un incendiu

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite