UPDATE Preoţii şi călugării din Arhiepiscopia Tomisului, obligaţi să meargă la Peştera Sf. Andrei în „interes profesional”

UPDATE Preoţii şi călugării din Arhiepiscopia Tomisului, obligaţi să meargă la Peştera Sf. Andrei în „interes profesional”

ÎPS Teodosie la Peştera Sf. Andrei - foto Arhivă

Singurul loc din judeţul Constanţa unde se va oficia liturghia pe 30 noiembrie este Peştera Sfântului Andrei. Toţi preoţii sunt obligaţi, printr-un ordin dat de ÎPS Teodosie, să meargă acolo. Ulterior, Arhiepiscopia a revenit asupra deciziei.

UPDATE Arhiepiscopia Tomisului a transmis vineri dimineaţa următorul comunicat: „Urmare a apariţiei în presă a unui document intern insuficient formulat, Arhiepiscopia Tomisului precizează că în ziua cinstirii Sf. Andrei, Sf. Liturghie se va oficia şi la parohiile din cuprinsul Arhiepiscopiei.Regretăm faptul că s-a putut înţelege eronat că la parohii nu se va mai oficia Sf. Liturghie.”

Ştirea iniţială:

Printr-o adresă semnată de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, toţi preoţii şi călugării din judeţul Constanţa sunt „delegaţi în interes profesional să săvârşească în sobor Sfânta Liturghie la Mănăstirea Peştera Sfântului Andrei din localitatea Ion Corvin”.

Decizia este luată, se arată în document, în contextul pandemiei actuale şi a carantinei instituitela nivelul judeţului Constanţa, „pentru deplina cinstire a Sfântului Apostol Andrei, creştinătorul românilor.”

Totodată, bisericile din judeţ vor rămâne, pe 30 noiembrie, deschise dar fără a se oficia Sfânta Liturghie.

Măsura luată de Arhiepiscopul Tomisului vine după ce instanţa nu i-a dat câştig de cauză şi nu a suspendat documentul emis de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă prin care s-a interzis pelerinajul în judeţul Constanţa.

IPS Teodosie i-a transmis o scrisoare deschisă premierului româniei în careîl acuză că tolerează „abuzuri” la adresa credincioşilor, interzicându-le dreptul de a se ruga.

Teodosie a avut un schimb de replici şi cu primarul Constanţei, Vergil Chiţac, după ce edilul a spus într-o emisiune televizată că „Arhiepiscopia trebuie să respecte regulile”. în replică, preoţii i-au săus: „Nu vă mai bateţi joc de noi! Nu faceţi religie din economie, luptându-vă cu cultele ca şi cum v-ar fi duşmani, nu parteneri sociali.”

Citeşte şi:

IPS Teodosie îi răspunde primarului: „Credincioşii au stat destul în frig, în vreme ce alţii au putut folosi metroul, mall-ul sau alte temple economice“

Reacţia Patriarhiei Române la „situaţia cu potenţial conflictual” de la Constanţa

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările