Tainele din rugăciunile pentru copii, explicate de preoţi. Cum trebuie să se roage corect cei mici şi cum să le vorbească părinţii despre credinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Controversele legate de Ora de Religie în şcoli nu s-au încheiat, dar numărul mare de părinţi care au ales să îşi înscrie copiii la cursurile predate de preoţi demonstrează că ţara noastră crede încă în anumite valori ale Bisericii. Dincolo de problemele legate de manualele care au şi pasaje controversate, părinţii trebuie să ştie că nu ora de Religie îl va face pe un copil să creadă în Dumnezeu, ci educaţia primită în familie, spun preoţii.

Jurnaliştii „Adevărul” au discutat cu preotul constănţean Nicuşor Enciu despre rugăciunile pe care părinţii trebuie să le rostească pentru copiii lor, dar şi despre modul în care adulţilor trebuie să le pese de creşterea duhovnicească a celor mici şi nu doar cea trupească. 

Părintele Nicuşor Enciu porneşte discuţia de la un citat din Sfântul Ioan Gură de Aur - „De aici vine dărâmarea întregii lumi, de la faptul că nu ne îngrijim de copiii noştri: de averile lor ne îngrijim, dar sufletul lor îl trecem cu vederea”. 

Preotul constănţean crede că Dumnezeu a dat lui Adam şi Eva binecuvântarea de a deveni şi ei creatori. Tocmai de aceea, un copil credincios este considerat un dar al lui Dumnezeu. O altă referinţă la copii apare atunci când Isus Hristos a spus părinţilor "Lăsaţi copiii şi nu-i opriţi să vină la mine, că a unora ca aceştia este împărăţia cerurilor"

„O consecinţă a păcatului strămoşesc este fapul că în copii se află şi înclinaţia spre rău. Neînvăţându-i să lupte cu el, părinţii îi lasă neînarmaţi. Este cunoscut faptul că fiecare copil seamănă din punct de vedere ereditar cu înaintaşii săi. Odată cu moştenirea trupească, copilul primeşte şi trăsăturile morale ale familiei, atât pe cele bune cât şi pe cele rele. În lumea vegetală, bureienile sunt aproape întotdeauna cele mai rezistente plante dintre răsaduri. Ca să creştem ceva folositor în grădină trebuie să luptăm permanent împotriva buruienilor. Aşa se naşte nevoia firească a rugăciunii părinţilor pentru copilaşii lor, tocmai pentru a întări şi dezvolta în sufletele odraslelor noastre evlavia şi viaţa cea virtuoasă", explică preotul Nicuşor Enciu. 

Nevoia de a avea modele de urmat este cea care trebuie să primeze, iar preoţii spun că drumul prin pilde este mai uşor decât cel prin învăţături. 

Rugăciunile rostite de cei mici

Există o serie de rugăciuni create special pentru copii, cum ar fi "Îngeraşul". Lor li se adaugă rugăciunile comune cum sunt "Împărate ceresc", "Sfinte Dumnezeule", "Preasfânta Treime", "Tatăl Nostru", dar şi altele care sunt auzite la slujbe. 

„Înger, îngeraşul meu, Ce mi te-a dat Dumnezeu, Totdeauna fi cu mine, Şi mă-nvaţă să fac bine, Eu sunt mic Tu fă-mă mare, Eu sunt slab Tu fă-mă tare, În tot locul ma-nsoţeşte, Şi de rele mă pazeşte. Amin"

Părintele Enciu spune că dacă în casă este amenajat un colţ de rugăciune este bine ca rugăciunile să fie săvârşite acolo. 

„Aprinderea candelei sau a lumânării înaintea icoanelor, tămâierea casei şi stropirea acesteia cu Agiasmă este o rânduială care îi bucură mult pe copii, iar aceasta poate fi săvârşită când de un membru al familiei, când de altul", spune Nicuşor Enciu. 

Preotul constănţean recomandă părinţilor să se poarte cu nobleţe faţă de copii. Cei mici nu trebuie ţinuţi la toate rugăciunile pentru se vor plictisi şi se vor revolta. Important este ca ei să nu neglijeze complet rugăciunea.

Rugăciunile copiilor pentru părinţii lor

"Doamne, Dumnezeule cel atotbun, care mi-ai dăruit părinţi buni, ca prin ei să mă împărtăşesc de multe binefaceri: Cel ce voieşti să le fiu moştenitor pentru viaţa ce prin ei mi-ai dat-o şi pentru toate îngrijirile ce au avut şi au faţă de mine. Ţie ma rog cu umilinţă pentru sănătatea şi mîntuirea lor. Dumnezeule, Cel ce eşti atotîndurat, dar şi atotdrept, care binecuvîntezi pe fii pentru părinţii lor şi adeseori, în dreapta Ta mînie, îi pedepseşti pentru păcatele lor; primeşte umila mea mulţumire pentru binefacerile ce le reverşi neîncetat asupra părinţilor mei.

Trimite-le, Stăpîne cel atotbun, şi în viitor binecuvîntarile Tale şi le iartă lor toate greşelile pe care, ca nişte oameni le-au făcut. Invaţă-mă ca să cinstesc în ei puterea Ta şi să le fiu recunoscător şi mulţumitor pentru viaţa ce prin ei mi-ai dat-o şi pentru toate îngrijirile ce au avut şi au faţă de mine. Ajută-mi ca să urmez poruncile Tale cele Sfinte, să le fiu supus, ascultător şi să nu fac nimic care să-i amărască şi să-i întristeze. Răsplateşte-le, Preabunule, cu facerile Tale de bine, pentru dragostea şi îngrijirea neadormită, ce totdeauna o au pentru mine. Apără-i de toate nefericirile şi întristările. Dă-le viaţă lungă, fericită, liniştită şi paşnică. Fă-i părtaşi de binecuvîntarea Sfinţilor Tăi, înmulţeste roadele ostenelilor lor, fă să prisosească peste ei binefacerile Tale şi să sporească în virtuţi şi în îndestulare, ca să Te binecuvîntăm în toate zilele vieţii noastre. Amin."

De regulă, astfel de rugăciuni sunt un mod de a recunoaşte jertfa şi grija părinţilor. Preotul spune că atunci când în familie există viaţă duhovnicească armonioasă copiii simt un imbold în a mulţumi părinţilor lor pentru buna creştere. 

„Dacă părinţii au lucrat cu discernământ la creşterea lor sufletească atunci copiii vor trăi mari bucurii duhovniceşti. În om este aşezată de Dumnezeu Însuşirea de a-şi preţui propriile fapte. Aceasta este conştiinţa. Atunci când copilul are o conştiinţă sensibilă, dezvoltată cu grijă de părinţi, el va dori să aducă recunoştinţă pentru grija, jertfa lor în procesul de creştere", încheie părintele Nicuşor Enciu (foto dreapta). 


Vă mai recomandăm:

Moartea clinică, explicată de specialişti. De la Raiul promis de Biblie până la „visele“ analizate de medici

„Tatăl Nostru”, înţelesurile ascunse ale rugăciunii. Ce înseamnă „Vie împărăţia Ta”, de ce Îi cerem Domnului pâine şi de ce spunem „Amin” - explicaţiile preoţilor

FOTO Părintele Elefterie de la Dervent: de la copilul paralizat la medicul popular care a prezis sfârşitul comunismului în România

FOTO VIDEO Sărbătorile pascale la Mănăstirea Dervent. Călătorie spre începuturile creştinismului

Triunghiul sacru din colţul Dobrogei. Bisericuţele din nuiele de la Izvoarele, Satu Nou şi Strunga

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite