Sute de migranţi clandestini, opriţi la poarta României. Fugarii cer azil politic în România, dar vor să ajungă în Occident

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Migranţi prinşi de Garda de Coastă Sursa Poliţia de Frontieră

VAL. În decurs de o lună, fugari din Siria, Iran şi Irak au sosit în ţara noastră, călătorind fraudulos pe Marea Neagră sau prin Bulgaria. Ei cer azil politic în România, dar ţinta lor este cu predilecţie Occidentul

Sute de migranţi clandestini au fost capturaţi în decursul ultimei luni de autorităţile de frontieră din România. Fugarii veneau din Turcia, pe Marea Neagră, la bordul unor ambarcaţiuni supraîncărcate ce le puneau viaţa în pericol. Alţii fuseseră trecuţi de călăuze graniţa terestră dinspre Bulgaria.

Procedura prevede ca migranţii care vin din Bulgaria să fie returnaţi acestei ţări. Migranţii care vin pe mare sunt returnaţi Turciei, dacă nu cer azil politic - caz în care sunt preluaţi de Inspectoratul General pentru Imigrări şi duşi într-un centru pentru refugiaţi din ţară.

Aceştia sunt percheziţionaţi, evaluaţi medical, eventual trataţi şi chiar spitalizaţi, fiind verificaţi pentru stabilirea identităţii. Sunt fotografiaţi şi li se iau amprente, iar dacă numărul migranţilor din grup este mare, aşa cum se întâmplă în ultimul timp, operaţiunea durează câteva zile. În acest timp, ei sunt ţinuţi la sediul Gărzii de Coastă, unde există spaţii de cazare. 

Istoricul unei luni

La 13 august, o ambarcaţiune din Turcia a fost depistată la 10 mile marine de Mangalia. Vasul „Emek 1“ era condus de un bulgar şi un cipriot, iar la bord se aflau 69 irakieni (30 bărbaţi, 10 femei, 29 copii). Bulgarul Petar S. (48 ani) şi cipriotul Petros P. (41 ani) luaseră migranţii cu două zile înainte dintr-un port turcesc pentru a-i transporta în România, de unde aceştia voiau să ajungă în Italia. Debarcaţi pe dana Grupului de Nave Mangalia, migranţii au cerut azil politic, astfel că au fost preluaţi de Imigrări. Călăuzele au fost arestate pentru 30 zile de Curtea de Apel Constanţa, pentru trafic de migranţi, trecere frauduloasă a frontierei de stat, conducerea unei nave de către o persoană fără brevet sau fără certificat de capacitate corespunzător şi punerea în navigaţie a unei nave fără a avea echipaj minim de siguranţă. 

image

La 18 august, trei traficanţi bulgari care încărcau refugiaţi în autoturisme de teren au fost prinşi în pădurea de la Dumbrăveni. Călăuzele cu antemergător trecuseră ilegal graniţa 25 sirieni (21 adulţi şi 4 copii) care voiau să ajungă la Bucureşti. Ei au încercat să fugă, dar au fost prinşi. Migranţii au fost returnaţi în Bulgaria, ţara din care au venit, conform protocolului româno-bulgar, fiind cercetaţi pentru trecere frauduloasă a frontierei de stat. Maşinile au fost confiscate, iar bulgarii au fost reţinuţi pentru trafic de migranţi.

La 20 august, alţi 68 de migranţi din Iran şi Irak au fost prinşi tot la Mangalia venind cu o barcă din apele internaţionale către România. Ambarcaţiunea era condusă de doi turci, care au fost arestaţi pentru 30 zile. Fugarii voiau să ajungă în Spaţiul Schengen, dar au cerut azil politic în România, fiind preluaţi de Imigrări.

La 3 septembrie, pescadorul „Arif Bey“ a fost prins la 14 mile marine de Midia, în afara apelor teritoriale, navigând spre ţărmul României. S-a oprit în apropiere de Portul Midia, unde fugarii au fost debarcaţi, pe plajă. La bord se aflau 87 de persoane (2 călăuze şi 85 fugari, dintre care 48 bărbaţi, 16 femei şi 23 copii). Cum verificările nu puteau fi făcute pe plajă, grupul de migranţi din Iran şi Irak a fost dus la sediul Gărzii de Coastă. Ei au declarat că plecaseră cu două zil înainte din Turcia, cu gând să ajungă în România. Traficanţii, un irakian şi un sirian, au fost arestaţi pentru 30 zile.

La 8 septembrie, un pescador a fost observat la 24 mile marine de Sabla, Bulgaria, la doar 17 mile marine de frontiera cu România. Vasul, cu 120 persoane la bord, se îndrepta spre apele teritoriale româneşti şi a emis mesaje de ajutor. Intervenind cu trei nave, Garda de Coastă română a reuşit blocarea pescadorului la 5 mile de marea teritorială. Vasul cu migranţi a fost ţinut pe loc până la sosirea Gărzii de Coaste turce care au preluat transportul.

La 9 septembrie, o ambarcaţiune cu 97 persoane a fost detectată la o milă marină de frontiera maritimă comună româno-bulgară şi de litoralul bulgăresc, navigând spre ţărmul României. Oamenii au declarat că sunt cetăţeni din Iran şi Irak (40 bărbaţi, 21 femei şi 36 de copii). Patru dintre ei au acuzat simptome de enterocolită, fiind duşi la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa. Doi au rămas internaţi. Verificările migranţilor erau duminică după-amiază în derulare, conform declaraţiilor agentului principal de poliţie Ionela Păsat, purtător de cuvânt la Poliţia de Frontieră Constanţa. 

Migranţi prinşi de Garda de Coastă Sursa Poliţia de Frontieră

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO Ambarcaţiune cu migranţi ilegali, depistată în zona 2 Mai de Garda de Coastă. La bord se aflau 97 de persoane

Migranţi ilegali, debarcaţi pe plaja de la Midia. Fugarii veniseră cu un pescador

Pescador cu migranţi, depistat de Garda de Coastă în apele teritoriale ale României

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite