Suferinţele pe care le-au îndurat românii din Cadrilater, aduşi cu forţa să colonizeze satele din Constanţa şi Tulcea

Comisariatul pentru executarea Tratatului de la Craiova, din 1940, prin care s-a decis cedarea Cadrilaterului statului bulgar, a cerut primăvara următoare urgentarea acţiunii de recolonizare a evacuaţilor din Cadrilater.
MARIANA IANCU ma bucur ca ai abordat acest subiect . M-as bucura sa realizati un articol mai detaliat despre marea deportare din dobrogra baragan si despre identitatea aromanilor.
Cadrilaterul a fost primit de Romania in urma Tratatului de Pace de la Bucureşti (10/23 august 1913) ca urmare a cedarii Basarabiei . Bolovanul de Carol II a semnat Tratatul de la Craiova, din 7 septembrie 1940 prin care preda neconditionat Cadrilaterul. Tatal lui Mihai era un PROST!
Comentariu neaprobat.
Nu, Cadrilaterul a fost rasplata primita de Romania pentru a se fi alaturat coalitiei anti bulgare, nu are nici o legatura cu Basarabia. Carol II abdicase cand s-a retrocedat Cadrilaterul.
Ceapaiev mictorel, Dobrogea si Baragan se scriu cu litera mare.
In acest moment greu pentru Familia Regala a României, speculat de postacii fesenisti, e de mentionat ca cedarea Cadrilaterului a fost acceptata si executata de dictatura legionaro-antonesciana. De amintit si curiozitatea ca marele regizor Lucian Pintilie a ecranizat in postromânism O vara de neuitat (1994), adica nuvela Salata din Cronica de familie a stalinistului democrat Petru Dumitriu, unde, unui Cannes sensibilizat de groaznicul conflict iugoslav al acelui moment, i se prezinta denuntul ca si Românii Regali au o vina istorica, masacrând ei sârbeste pe bulgari in Cadrilater! Exact contrariul fiind adevarat, incursiunile teroriste ale comitagiilor fiind celebre in epoca.
MANDRENE, chiar trebuie sa imi faci observatie de fiecare data ?
Revin si spun, Cadrilaterul nu ntrebuia cedat, sau macar nu in intregime,satisfacand in totalitate pretentiile Bulgariei.Eram atat de slabi, de neinsemnati in regiune ca am cedat si in fata unui inamic sub toate aspectele inferior Romaniei?Mi se va raspunde:presiunea Germaniei!Dar, in epoca, Germania incepuse atacul aerian impotriva Marii Britanii si-i era vital petrolul romanesc pentru continuarea razboiului.Iata, posibilitatea unei presiuni romanesti!Dupa componenta populatiei, trebuia cel mult impartit conform procentajelor-dar sub nicio forma, Silistra-romanul Durostorum si litoralul, cu Balcic-iata ce mare respect au avut liderii vremii pentri inima Reginei Maria-nu puteau intra in discutie.Cat despre relocare, numarul bulgarilor la schimb fiind mai mic decat al romanilor stramutati, multi dintre acestia au fost colonizati in sudul Basarabiei, suferind o noua migratie la cedarea acesteia.
Totuși, ce fel de nație suntem, dacă nouă TOȚI vecinii, mari sau mici ”ne-o fac”?! Oare noi nu avem nici o responsabilitate în fața faptului că NIMENI nu ne respectă?! Că suntem de fapt absolut singuri în lume, în fața Istoriei, fără nici un neam apropiat?!
Comentariu neaprobat.
Mariana Iancu, luati ulrtima fraza si puneti Transilvania in loc de Cadrilater,Ungaria in loc de Romania, si vedeti daca va place! Intrarea Romaniei in al doilea razboi balcanic, impotriva Bulgariei, a fost cea mai mare greseala a Romaniei in secolul 20. Si asta o spune Neagu Djuvara.
nu stiu daca intrarea in razboi a romaniei(impotriva bulgariei) a fost corecta sau nu. dar cred ca trebuia luata jumatatea de nord a judetului vidin de la cula-vidin pana la dunare. acolo erau peste 40.000 de romani, aproape 40% din populatia intregului judet. si incheiat un tratat clar care sa prevada drepturile romanilor din lungul dunarii(rahova, plevna, belene, sistov) si bulgarilor din sudul valahiei. in plus anexarea/inglobarea localitatilor dunarene de la silistra la turtucaia ar fi fost de ajuns. oricum romanii erau relativ majoritari in turtucaia, intr-o comuna de langa oras si o minoritate importanta in aidemir si silistra.
harta etnografica a cadrilaterului in 1915, intocmita de bulgari.
www.morskivestnik.com/mor_kolekcii/karti_i_locii/romanski.html