Străinii fascinaţi de istoria militară a României: „Este nedrept ca uriaşul sacrificiu al României în războaie să nu fie cunoscut“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joshua Boyle (Marea Britanie) - pasionat de Armata Română FOTO Facebook
Joshua Boyle (Marea Britanie) - pasionat de Armata Română FOTO Facebook

Un tânăr american şi un adolescent englez sunt doi dintre tinerii străini fascinaţi de istoria Armatei Române. Fiecare pe continentul său, Louis Lozano (24 de ani, din California) şi Joshua Boyle (17 ani, din Kent) au ca pasiune reconstituirea istorică militară.

GALERIE FOTO CU STRĂINII FASCINAŢI DE ISTORIA ARMATEI ROMÂNE

În Armata României, ei au găsit subiectul perfect de analizat - o armată necunoscută, mică, lipsită de mijloace de luptă, dar bătăioasă, care a luptat uneori cu mâinile goale, mai ales în Primul Război Mondial.

Lozano, marţialul „soldat din Armata a Treia a României“

Louis Lozano este un tânăr de 24 ani din Hawthorne, California, Statele Unite ale Americii. La profilul de Facebook se prezintă marţial, ca „Ludwig“ Lozano, „soldat la Armata a Treia a României“. În poza principală, Louis ţine în mâini tricolorul României. Ştie câteva cuvinte de bază în română şi se declară onorat să stea de vorbă cu „Weekend Adevărul“ despre istoria României. 

„Am aflat despre Forţele Terestre Române când eram mult mai tânăr. Am urmărit nenumărate documentare de război şi mereu îmi rămânea în minte referirea la «celelalte forţe ale Axei», pe care totuşi nu le menţiona nimeni. Nu erau oferite detalii, astfel că m-am hotărât să aprofundez chestiunea, online. Aşa am descoperit că Axa însemna mai mult decât Germania. Am ales să reconstitui personaje din Armata României, pentru că dintre toate ţările Axei - dacă nu din tot războiul, România nu era reprezentată la evenimentele de acest gen. Şi nu merita asemenea anonimat, având în vedere uriaşul sacrificiu pe care l-a făcut şi implicarea românilor în război“, relatează tânărul american.

Unităţi reconstituite de Lozano

La reconstituirile militare, partea leului o iau, de fiecare dată, Marile Puteri ale lumii: Anglia, SUA, Germania, Rusia. Lozano spune că pentru el, să întruchipeze un soldat român este o experienţă energizantă. „Perioada mea favorită din istoria României este Al Doilea Război Mondial, când românii s-au alăturat Axei imediat după Operaţiunea Barbarossa. Totuşi, multe conflicte şi evenimente mă interesau la fel de mult, cum ar fi Războiul de Independenţă faţă de Imperiul Otoman“, adaugă el (foto jos). 

Louis Lozano din Statele Unite ale Americii - pasionat de Armata Română Sursa Facebook LL

Ludwig arată că în SUA sunt doar şase sau şapte interpreţi ai Armatei Române, dar aceştia sunt pe cont propriu şi cam inactivi în ultimii ani.

„Eu sunt dedicat acestui proiect şi am înfiinţat prima organizaţie oficială în SUA pentru reconstituirea unor unităţi româneşti: Divizia de Infanterie nr. 14, Regimentul 13 de Dorobanţi «Ştefan cel Mare». Totodată, împreună cu camarazii mei din Marea Britanie şi din Europa de nord-vest am format Divizia 14 de infantierie şi Divizia 39 Infanterie «Petru Rareş». Echipamentul mi-l procur de pe internet, aşa am ajuns să am efecte originale sau reproduceri excelente de la pasionaţi de interpretarea românească, din România, Polonia sau Slovacia. Fără să mă fi împrietenit cu ei, toţi oameni săritori şi uimitori, nu cred c-aş fi putut să progresez şi sunt foarte recunoscător pentru ajutorul lor“, arată americanul.

„Mi-ar plăcea să văd Carpaţii“

Louis Lozano a studiat Istoria şi, indiferent unde l-a dus viaţa, şi-a păstrat preocuparea pentru România. „Este o învăţare continuă. M-am gândit că va fi foarte uşor, dar mi-am învăţat lecţia cu timpul. Am învăţat ce e corect şi ce e greşit când vine vorba despre uniforme militare şi dat fiind faptul că am înfiinţat prima unitate americană, vreau să arate cât mai autentic posibil, cu nicio greşeală - preferabil. Vreau să arăt o imagine foarte pozitivă, disciplinată a României“, mărturiseşte tânărul.

Tânărul american nu a fost în România încă, dar i-ar plăcea să vină cândva. „Mi-aş dori să vizitez Bucureştiul cândva şi să cutreier Transilvania sau Carpaţii. Cât despre figura preferată din istoria României, aceasta este Regele Mihai. A făcut tot ce-a putut pentru a-şi apăra ţara, pentru a fi exilat apoi de regimul comunist. Viaţa lui a fost fascinantă pentru că nu s-a dat la o parte în a face diverse meserii, la care te-ai fi aşteptat cel mai puţin pentru un rege. Am fost întristat de moartea lui“.

În toate pozele în care poartă uniforma militară a României (despre care regretă că îi lipsesc accesorii), americanul Ludwig Lozano are o morgă încruntată. „Cum ar putea fi fericit un soldat român în război, când Transilvania este dată Ungariei, Basarabia - Sovietelor, iar Dobrogea - Bulgariei?“, se întreabă el.

Joshua din Kent, un licean fascinat de Armata României

Joshua Boyle are doar 17 ani şi trăieşte în Paddock Wood din Kent, Marea Britanie. Pe Facebook poartă un nume românizat - Iosua Boilă şi se declară „caporal în Armata Română“. Acum câţiva ani, băiatul era la un spectacol în Londra, Scale Model Show, ca să caute nişte miniaturi reprezentând soldaţi germani din Al Doilea Război Mondial. Din întâmplare a ales nişte soldaţi români. „Am fost foarte intrigat de achiziţia mea. Documentându-mă, am fost fascinat de ceea ce descoperisem. Armata Română părea o armată în afara timpului ei, totuşi românii au luptat în războaie atât de curajoşi şi determinaţi“, spune adolescentul (foto jos). 

Joshua Boyle din Marea Britanie - pasionat de Armata Română Sursa Facebook JB

Căuta ceva nou, ceva ce nu mai făcuse nimeni altcineva şi a găsit - în România. Într-un mic magazin local a dat peste două insigne din Republica Socialistă Română şi le-a cumpărat. „Sunt un comunist, dar nu sunt de acord deloc cu Ceauşescu. Oamenii cred că aceste obiecte sunt prostii şi le dau pe nimic, dar pentru mine sunt importante. Le cumpăr de peste tot - de la magazine, de la spectacole, de la târguri de vechituri“, precizează el.

Iniţial se uita după reconstituirea României comuniste, dar după ce a mai participat la câteva spectacole, a observat că nimeni nu interpreta România în cel de-Al Doilea Război Mondial. „Era aşa o suprasaturaţie de Germania, SUA, Anglia, Rusia, dar alte ţări nu erau reprezentate acolo. Acela a fost momentul în care am decis să contactez nişte oameni pe care-i ştiam, ca să refac o istorie din fragmente. Partea mea favorită din istorie este cea mai obscură, frânturi din care oamenii nu ştiu prea multe - cum este războiul sovietic afgan sau ofensiva crimeeană din Al Doilea Război Mondial“, povesteşte el.

„Mă apuc să învăţ româna“

Joshua a ales să reconstituie Armata Română şi deja a adunat o sumedenie de informaţii despre istoria noastră militară. „Am făcut multă cercetare în istoricul uniformei şi al echipamentelor Armatei Române, dar tot învăţ de unde pot, de ici-de colo. În Marea Britanie nu avem, de fapt, niciun interpret român, indiferent de perioadă. Este ceea ce încerc eu să fac organizând Regimentul de Infanterie nr. 39 ca primul grup de interpretare militară românească din Marea Britanie. Nu am făcut rost încă de echipament, dar caut orice fel de donaţii“, afirmă liceanul englez. 

Din colecţia lui Louis Lozano Sursa LL

Louis Lozano din Statele Unite ale Americii - pasionat de Armata Română Sursa Facebook LL

Joshua Boyle nu a vizitat încă România, dar plănuieşte de ceva timp să călătorească prin Europa de Est. „Totul depinde de Brexit, bineînţeles! Actualmente, învăţ să citesc şi să scriu în rusă, dar după asta voi învăţa româna. Nu am eroi din armată, prefer să caut printre oamenii obişnuiţi, să aflu cum îşi trăiesc vieţile. Sunt tânăr, dar foarte matur pentru vârsta mea. Cap bătrân pe umeri tineri - cum se spune. Vreau să studiez Istoria şi Arheologia la facultate. Şi aş vrea mult să lucrez la un proiect al Mării Negre“, mai spune Joshua Boyle, „românul“ din Marea Britanie. 

Pe aceeaşi temă: 

FOTO Jurnal de pe frontul Primului Război Mondial. Însemnările unui soldat redau atmosfera de coşmar din 1916-1918

FOTO Andrei, primul erou din Războiul de Independenţă de la 1877. Avea 19 ani când un glonţ inamic i-a străpuns inima

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite