FOTO Spectacol pe apă, în aer şi pe uscat de Ziua Marinei. Exerciţii de respingere a atacurilor aeriene, acrobaţii şi jocuri marinăreşti, în Portul Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeul Neptun a dat startul evenimentelor de Zilua Marinei FOTO Mariana Iancu
Zeul Neptun a dat startul evenimentelor de Zilua Marinei FOTO Mariana Iancu

Sărbătoarea Zilei Marinei a adunat laolaltă mii de constănţeni şi turişti care au venit pe 15 august pe faleza oraşului pentru a admira spectacolul unic al verii.

Alături de preşedintele Klaus Iohannis, membri ai Guvernului şi autorităţi locale, spectatori de toate vârstele au aplaudat exerciţiile pe apă şi pe uscat ale marinarilor români.  

„Sărbătoarea de azi vă este dedicată dumneavoastră, celor care slujesc cu cinste şi onoare tradiţiile şi crezul marinei militare şi civile. (…) În acelaşi timp, un gând de sinceră şi profundă recunoştinţă se îndreaptă astăzi către cei care şi-au pus viaţa în pericol, îndeplinind cu credinţă misiunile primite.

Fie ca protectoarea marinarilor români, Sfânta Fecioară Maria, să vă însoţească şi să vă ocrotească, oriunde veţi fi! La mulţi ani şi bun cart înainte!“, a urât preşedintele marinarilor.

După o slujbă religioasă susţinută de ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în cinstea marinarilor morţi în misiuni, pe faleză a apărut Zeul Neptun, însoţit de nimfe, care a dat startul distracţiei. 

Semnalul de începere a exerciţiilor demonstrative pe mare a fost dat de trecerea a trei ambarcaţiuni rapide care au arborat la pupa drapelul naţional, al Uniunii Europene şi drapelul NATO. 

Apoi, prin faţa publicului a defilat nava-şcoală Mircea, urmată de velierul Adornate. 

Primul exerciţiu a fost unul de respingere a atacurilor aviaţiei, concomitent cu luarea măsurilor de protecţie antirachetă a navelor proprii. Aeronavele MIG 21 Lancer au simulat contramăsuri împotriva rachetelor antiaeriene lansate de la bordul navelor. 

Apoi, nava purtătoare de rachete Pescăruşul a executat un exerciţiu de atac simulat cu rachete. Nava poate lansa în doar câteva minute o salbă de patru rachete de provenienţă rusească, capabile să scufunde nave militare şi de transport. Racheta navă-navă este cea mai eficientă şi totodată cea mai puternică armă de care dispun Forţele  Navale Române. 

A fost rândul elicopterului Puma Naval să facă acrobaţii aeriene prin faţa publicului, executând zboruri la joasă înălţime. 

Paralelel, pe faleza Cazinoului s-au derulat jocuri marinăreşti: demonstraţii de aruncare a bandulei la punct fix, concurs de tras la parâmă, concurs de alergare în sac şi concurs de alergare cu oul în lingură. Pe mare, a urmat apoi un exerciţiu de căutare şi atac a submarinului inamic. 

Cel mai aplaudat moment a fost exerciţiul de respingere a desantului maritim. Asaltul amfibiu a urmărit cucerirea unui cap de pod, ocuparea unei regiuni din litoral pentru deschiderea unui front, respingerea unei grupări de desant maritim, cucerirea unor sectoare de litoral care să fie folosite ca baze maritime.

Luptătorii au fost transbordaţi de pe navele de desant pe bărcile uşoare de asalt.  Apoi, au fost lansaţi câte patru scafandri de la bordul unei ambarcaţiuni rapide şi prin salt liber de la bordul Elicopterului IAR 330 Puma. Alte două avioane MIG 21 Lancer au similat acoperirea aeriană. În paralel, Forţele Batalionului 307 Infanterie Marină au executat foc de baraj pentru respingerea desantului inamic. 

Pe faleză, cercetaşi din cadrul batalionului de infanterie marină, care erau camuflaţi în două posturi de supraveghere, au respins gruparea de desant printr-un foc asurzitor. 

În încheierea spectacolului, cele trei remorchere maritime Vârtosul, Voinicul şi Vânjosul, care au intrat în acest an în serviciul Forţelor Navale Române, au executat manevre specifice pe fundalulul muzical al unui vals. 

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite