Situaţie de coşmar la o şcoală „de elită”: elevii nu mai au loc în clase. „Trebuie să existe o limită”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesorii cer săli de clasă noi
Profesorii cer săli de clasă noi

O şcoală cu „renume” se confruntă acum cu supraaglomerarea sălilor de clasă, iar soluţia găsită de conducere a fost să desfiinţeze sala de sport, laboratorul de fizică şi biblioteca. Profesorii au intrat în grevă japoneză şi cer administraţiei locale să găsească rapid o soluţie.

Aproape 1.500 de elevi ai Şcolii Gimnaziale numărul 30 „Gheorghe Ţiţeica” din Municipiul Constanţa vor învăţa şi anul acesta în clase supraaglomerate, fără o sală de sport, fără laborator de fizică sau chimie sau o bibliotecă. 

Toate acestea au devenit săli de clasă deoarece şcoala este una „cu renume”, iar în ultimii ani solicitările pentru înscrierea elevilor au crescut din ce în ce mai mult. 

„Creşterea continuă a numărului de elevi care îşi doresc să studieze la această şcoală, motivată de performanţele obţinute de cadrele didactice de aici, a dus, treptat, la transformarea în săli de clasă a spaţiului destinat orei de educaţie fizică, a bibliotecii, a laboratorului de fizică-chimie”, explică profesorii. 

Ei spun că s-a ajuns în această situaţie, care trenează de nouă ani, din cauza nepăsării administraţiei publice în a găsi o soluţie pentru mărirea spaţiului alocat învăţării. 

Totuşi, în urmă cu câţiva ani, Consiliul Local Constanţa a decis ca o parte din spaţiile Liceului Tehnologic „Tomis” (sala de sport, cantina şi alte încăperi) să treacă în folosinţa Şcolii 30. Doar că demersul, care a făcut obiectul unui dosar în instanţă, nu s-a concretizat niciodată, aleşii locali actuali revocând decizia luată în trecut deoarece liceul face obiectul unui proiect de învăţământ dual.

scoala titeica constanta

Profesorii au declanşat o grevă japoneză 

În acest sens, cadrele didactice şi cele nedidactice au înaintat o petiţie către Primăria Municipiului Constanţa şi către Consiliul Local, profesorii propun mai multe soluţii, printre care amplasarea şi dotarea adecvată a şapte săli de clasă în containere, în curtea şcolii; aprobarea folosirii sălii de sport a Liceului Tehnologic „Tomis” pe baza unei programări proporţionale cu numărul de elevi ai fiecărei unităţi; respectarea hotărârii Consiliului Local din 2018 şi care ar duce intrarea în administrarea Şcolii 30 a cantinei, internatului, sălii de sport şi a unei suprafeţe de teren, care urmau să fie transformate în săli de clasă şi laboratoare şi care erau folosite până atunci de Liceul Tehnologic „Tomis”.

Ce răspunde Primăria

Florin Cocargeanu, viceprimarul Municipiului Constanţa a declarat pentru „Adevărul” că urmează să aibă o întâlnire cu directorul Şcolii 30 pentru a vedea ce se poate face concret. Ideea de a instala containere în care să se amenajeze săli de clasă nu este agreată de municipalitate. „Să pui copiii să înveţe în containere nu este în regulă”, spune viceprimarul.

scoala titeica constanta

În prima zi de şcoală, profesorii au solicitat noi săli de clasă

În plus, autorităţile locale vor să vadă cum s-a ajuns la numărul mare de elevi, o parte dintre ei având părinţi care i-au înscris în baza unor vize de flotant ce demonstrează că ar locui în zona acestei şcoli.  

„Mai vorbim de alte două şcoli din oraş în jurul cărora s-a creat impresia şcolilor de elită şi foarte multă lume care nu are domiciliu acolo migrează către şcolile respective. Trebuie să existe totuşi o limită. Primăria nu poate să asigure infrastructura unei singure şcoli şi să o tot dezvolte. Să zicem că anul acesta găsim o soluţie, dar anul viitor iar suntem în acelaşi blocaj”, explică viceprimarul. 

Acesta arată că Şcoala 30 face obiectul unui proiect la care lucrează primărie pentru atragerea de fonduri europene în vederea reabilitării şi dotării acesteia acu echipamente şi mobilier de ultimă generaţie. Totodată, nu este exclus ca acest proiect să poată include şi o mansardare, iar atunci se vor crea săli de curs suplimentare. 

Vă recomandăm şi: 

Ruina unui colos industrial, scoasă la vânzare. De 9 ani, nimeni nu vrea să o cumpere

Momentul istoric de la Dunăre. Inaugurarea Podului de la Cernavodă, la 14 septembrie 1895

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite