Sirian botezat întru Hristos. Povestea lui Molo, musulmanul care a devenit creştin la 58 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Molo, un sirian de 58 de ani ani, care trăieşte de 40 de ani în România, a fost botezat anul trecut, conform religiei ortodoxe, din dragoste pentru viitoarea lui soţie.

Molo locuieşte în Constanţa, iar taina botezului a primit-o la Biserica Sf. Mina, o bijuterie arhitecturală  din Parcul Tăbăcărie. A avut parte de întreaga tradiţie în astfel de cazuri: a fost îmbrăcat într-o pânză albă, aşa cum sunt înveliţi pruncii, a fost stropit cu apa sfinţită şi apoi împărtăşit. În loc de faşă, la brâu i s-a legat steagul tricolor: roşu, galben şi albastru. Apoi a primit sfânta împărtăşanie. „Eşti curat ca un prunc“, i-a spus preotul. „Ţin minte că era foarte emoţionat şi când i-am dat împărtăşania i-am văzut o lacrimă pe obraz“, spune arhidiaconul Claudiu Banu. Un naş i-a ţinut lumânarea aprinsă.

Molo a devenit Marius

Bărbatul a fost botezat cu numele de Marius, întrucât botezul a avut loc de Sfânta Maria, şi spune că a devenit ortodox din dragoste pentru soţia sa, Alexandra, cu care împarte bucuriile şi tristeţile din anul 1996. Vreme de aproape 20 de ani li s-a tot reproşat că trăiesc în concubinaj, iar la toate spovedaniile, preoţii îi spuneau Alexandrei că le merge rău pentru că trăiesc în păcat. Aşa au decis că trebuie să se unească şi în faţa lui Dumnezeu. Numai că în faţa lor stătea o mare piedică: Molo era botezat în credinţa musulmană. 

De câte ori îşi însoţea femeia la biserică, el se oprea în poarta Casei Domnului şi se ruga aşa cum ştia el. La un moment dat, un creştin care i-a înţeles lupta ce se dădea în sufletul său i-a propus să-i fie naş de botez. După mai multe refuzuri, în cele din urmă, Molo a spus din toată inima: „Da, vreau să mă botez“. A crescut în Siria înconjurat de mulţi creştini, iar în cei 40 de ani petrecuţi în România a descoperit toate tainele credinţei.

Cum l-a schimbat taina botezului

Molo spune că, după ce s-a botezat, a devenit alt om: mai liniştit, mai împăcat, iar în familie au mai multe realizări. „După ce a primit botezul a dormit în noaptea aceea ca un copil“, dezvăluie soţia lui, aşa cum se întâmplă şi în cazul pruncilor care primesc taina botezului. A primit cadou mai multe cărţi de rugăciune, cu care doarme la cap. De Înviere, va merge la biserica din cartier împreună cu soţia lui pentru a lua lumină. Acum, Molo se roagă  în fiecare dimineaţă la micul altar amenajat în bucătăria locuinţei sale, iar seara nu se culcă până nu spune rugăciunea. Ţine post miercurea şi vinerea, dar nu vrea să vorbească despre acest lucru: „Nu trebuie să te lauzi, e un păcat“, citează el din spusele preoţilor.

După botez, s-a pus problema cununiei religioase. Naş de cununie i-a fost arhidiaconul Claudiu Banu. Molo şi Alexandra s-au unit în faţa Domnului tot în biserica Sf. Mina,  într-o zi de mare sărbătoare: de Sf. Parascheva. Naşul celor doi mărturiseşte că şi-a luat în serios rolul de părinte spiritual şi, deşi mai are fini, îşi face întotdeauna timp şi pentru ei şi le arată calea cea dreaptă. „Consider că părintele duhovnicesc este mai important decât părintele biologic. Şi îi ajut să se ridice când cad în ispite, îi îmbărbătez“, spune părintele Claudiu Banu. 

image

Preotul Claudiu Banu

A făcut Stomatologia în România

Molo a venit în România în urmă cu 40 de ani, cu o bursă de stat. A studiat vreme de 10 ani stomatologia şi ortodonţia la Bucureşti. „Planurile erau altele cu viaţa mea. Trebuia să termin facultatea şi să mă întorc în ţara mea. Dar nu am mai plecat“, povesteşte el.

Şi-a practicat meseria doar o scurtă perioadă de timp, apoi, după Revoluţie, a fost cooptat de sirieni la o firmă care se ocupa de exportul de animale, în special cu miei şi berbecuţi, şi astfel şi-a abandonat meseria pentru care se pregătise zece ani. La un moment dat, a încercat să o practice, dar cei de la Colegiul medicilor din Constanţa i-au spus că a trecut mult timp de la terminarea studiilor şi ar trebui să dea mai multe examene, însă omul a renunţat.

Între timp, a cunoscut-o pe Alexandra, femeia care îi este alături de aproape 20 de ani. „Nu l-am luat pentru avere, ci din dragoste“, mărturiseşte ea. Viaţa i-a supus la grele încercări şi în urmă cu câţiva ani ea a fost operată pe coloană şi i s-au implantat mai multe şuruburi. Femeia de abia poate să se mişte. De atunci, el a avut grijă de ea zi de zi. El face curat în casă, el face piaţa şi el o sprijină. Nu a lăsat-o singură niciodată. De câţiva ani îşi tot amână vizita în Siria, pentru că nu are cu cine s-o lase pe Alexandra. „Poate în vara asta găsesc o femeie care să aibă grijă de mine şi să-l las să plece câteva săptămâni în Siria să-şi vadă fraţii“, spune Alexandra. Molo este acum pensionar. Soţia spune că trăiesc din pensia ei şi din banii pe care îi iau cu chirie de la un apartament al fiicei sale. 

Pasul spre ortodoxie 

image

Elvetianul botezat în religia ortodoxă

Molo nu este singura persoană care şi-a abandonat credinţa şi a luat calea lui Dumnezeu. Numai în 2013, mărturiseşte arhidiaconul Claudiu Banu, în lăcaşul de cult din parc au fost botezaţi în religia ortodoxă un chinez, un mormon, doi penticostali şi un catolic. Majoritatea au făcut acest pas pentru a se putea uni în sfânta taină a cununiei, întrucât religia ortodoxă  nu permite cununia religioasă a celor cu religii diferite. „Noi nu îi obligăm. Le povestim despre credinţă, le spunem despre Iisus şi Dumnezeu, ei vin la slujbe şi decid dacă vor să fie botezaţi în credinţa ortodoxă“, spune arhidiaconul.

Americanul mormon, spre exemplu, a participat la mai multe slujbe şi a decis într-un final că vrea să-l slujească pe Dumnezeu. Un baptist care urma să se căsătorească cu o tânără de religie ortodoxă a devenit şi el în cele din urmă ortodox, în ciuda împotrivirilor mamei sale. A învins dragostea pentru iubita sa. În biserica din parcul Tăbăcărie a fost botezat şi un chinez. Tânărul făcea parte dintr-un grup care vizita lăcaşul de cult. Fără să-i ceară nimeni, el a venit la preot şi a spus: „Vreau să fiu ortodox“. Şirul botezurilor va continua în acest an, spune Claudiu Banu şi se aşteaptă ca numărul lor să fie mult mai mare.

Vă mai recomandăm:

Maica Domnului ar fi avortat?

Preotul Eugen Tănăsescu, la Adevărul Live: „Catalogul nu-şi propune să fie un top 300 sfinte moaşte“

Preoţii români care au murit pentru noi şi Dumnezeu. Destinele duhovnicilor torturaţi şi ucişi în temniţele comuniste

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite