Singurul spital care oferă îngrijiri paliative în judeţul Constanţa a fost amendat cu suma de 10.000 lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sala de mese a centrului Sursa Facebook Centru de îngrijiri paliative din Cumpăna
Sala de mese a centrului Sursa Facebook Centru de îngrijiri paliative din Cumpăna

Într-o acţiune tip desant, cum practică autorităţile române, singurul spital care oferă îngrijiri paliative în judeţul Constanţa a fost amendat de autorităţi cu suma de 10.000 lei.

Centrul Victoria din comuna Cumpăna a primit marţi, 12 februarie, vizita unei echipe mixte de control, într-o acţiune tipică, asemănătoare unui desant.

După controlarea tuturor activităţilor specifice, s-a găsit şi deficienţa: Agenţia pentru Plăţi şi Inspecţii Sociale a amendat centrul cu 10.000 lei invocând lipsa licenţei pentru prestarea de servicii sociale în calitate de centru rezidenţial de îngrijiri paliative.

Fondatoarea centrului, dr. Victoria Braga, a contestat primirea amenzii. Înfiinţat de câţiva ani, Centrul Victoria are autorizare de la Ministerul Sănătăţii pentru funcţionare ca spital. „Suntem autorizaţi ca spital privat care oferă îngrijiri paliative. Nu suntem un azil unde îngrijim bolnavi aflaţi în stadiu terminal“, arată medicul. 

Dr. Braga explică faptul că a informat Ministerul Muncii din data de 2 martie 2018 că serviciul social şi-a încheiat activitatea, centrul transformându-se în unitate sanitară cu spitalizare continuă, conform autorizaţiei sanitare de funcţionare.

„Nu mai oferim servicii sociale, ci servicii medicale.

Controlul inopinat nu a ţinut cont de actele prezentate în martie 2018, deci a fost un control ilegal. Suntem unitate sanitară, deci nu mai suntem în subordinea AJPIS, ci a Ministerului Sărănăţii, conform Ordinului MS nr. 235/2018  care reglementează îngrijirile paliative.

Controlul a debutat cu solicitarea ultimei facturi decontate de Casa Judeţeană de Sănătate. Ne-a acuzat că nu avem pantă de acces, dar aceasta există.

O inspectoare a purtat discuţii cu patru beneficiare din spital concluzionând că acestea nu se exprimă coerent. Acele persoanele interogate sunt paciente oncologice in faza terminală cu metastaze multiple, situaţie medicală pe care un inspector social nu o poate aprecia.

Inspectorii sociali nu au pregătirea şi calitatea să evalueze diagnosticele medicale care erau conţinute in foile de observaţie ale pacienţilor.

În concluzie, controlul serviciilor sociale a fost complet nepotrivit dat fiind că inspectorii sociali nu au calitatea de a ne controla, pentru că suntem unitate sanitară cu paturi, monitorizată de Ministerul Sănătăţii. Licenţierea serviciilor sociale este inutilă, deoarece nu mai suntem furnizor de servicii sociale“, a afirmat dr. Victoria Braga.

Soluţia este acţiunea în instanţă, care necesită, bineînţeles, alţi bani pentru avocat şi cheltuieli judiciare.

„Mulţumim din inimă agenţiilor de control asistenţă socială care au venit în control şi care au considerat că banii pe care îi dăm pe medicamente pentru pacienţii în fază terminală trebuie reorientaţi către bugetul de stat sub formă de amenzi. Poate vor construi cu ei cămine de bătrâni, de stat? Bine ar fi“, a mai declarat dr. Braga. 

Banii se constituie în venit la bugetul local, al Primăriei Cumpăna. 

Centrul Victoria a fost înfiinţat de fiica vechiului preot din sat, dr. Victoria Braga, atunci când aceasta a ieşit la pensie, după ce a condus laboratorul de analize medicale al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. 

GALERIE FOTO DIN SINGURUL CENTRU DE ÎNGRIJIRI PALIATIVE DIN CONSTANŢA

Edificiul este situat pe strada Monumentului nr. 54 din Cumpăna şi primeşte bolnavi vârstnici cu afecţiuni grave, chiar şi cupluri ce sunt cazate în cameră proprie, care necesită îngrijiri atente şi supraveghere făcute de personal medical. Cei mai mulţi pacienţi sunt atinşi de Alzheimer, accidente vasculare cerebrale, boli neurologice degenerative, scleroză în plăci, tetraplegie, cancer în fază terminal. 

Sunt 49 paturi disponibile, pentru care există un personal specializat format din 38 persoane (3 medici, 11 asistente, 1 farmacistă, 15 infirmiere, 2 menajere, 2 oameni de serviciu etc). 

Centrul Victoria are paturi în regim gratuit şi paturi în regim privat. Pentru jumătate din capacitate (24 paturi), Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) decontează serviciile, astfel că un pacient, dacă se încadrează în condiţiile impuse de contractul cu CJAS, are asigurate gratuit toate serviciile timp de 21 zile pe lună. 

Costul unei luni de internare este de maximum 3.500 lei în funcţie de complexitatea tratamentului de care are nevoie bolnavul.

„Când prognosticul este limitat, îngrijirea trebuie să se concentreze pe calitatea vieţii. Majoritatea pacienţilor noştri au copiii plecaţi în străinătate, care vin rar şi vor ca părinţii sau bunicii lor să fie bine îngrijiţi de medici, asistente, infirmiere, terapeuţi. În cazul celor care au familiile alături de ei se întâmplă ca acestea să fie depăşite de gravitatea problemei de sănătate şi preferă să îi interneze pe bolnavi în centrul unde ştiu că au de toate: de la cazare, căldură, hrană, la tratament, medicament, recuperare sau întreţinere medicală şi preot-duhovnic care-i vizitează regulat“, arată dr. Victoria Braga. 

Pe aceeaşi temă: 

Pacienţi ţinuţi de milă în spitale, în lipsa serviciilor paliative. Medic: „Când ne moare un pacient în secţie este îngrozitor pentru ceilalţi“

Spitalul unde toţi pacienţii sunt trataţi şi consiliaţi să treacă peste greutăţi. „Nu ne place să vorbim despre moarte, dar toţi ne îmbolnăvim şi murim“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite