Simbolurile primilor creştini. Cum se recunoşteau adepţii lui Iisus în timpul persecuţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peştele, simbolul primilor creştini                                            FOTO: Arhiva Adevărul
Peştele, simbolul primilor creştini                                            FOTO: Arhiva Adevărul

Pentru a nu fi prinşi şi persecutaţi de către romani, primii creştini foloseau diferite simboluri pentru a se recunoaşte.

Creştinismul devine religie tolerată abia după edictul de la Milano din anul 313. Diferiţi împăraţi romani au rămas în istorie ca mari persecutori ai creştinilor. De teama acestora, credincioşii foloseau diferite semne sau simboluri care să dovedească apartenenţa lor la Biserica lui Iisus Hristos.

„În primele veacuri creştine, imaginea peştelui apare pretutindeni: în picturile murale, pe sarcofage, în inscripţiile funerare, pe diferite obiecte. Creştinii purtau la gât peştişori din metal, din piatră sau din sidef, pe care figura inscripţia: „Fie mântuirea Ta!” sau „Mântuieşte!”, scrie preotul Silviu Cluci pe site-ul doxologia.ro.

Referiri la peşte regăsim în scrierile Noului Testament. Chiar Iisus Hristos îi cheamă pe apostolii săi să fie „pescari de oameni”. Tot Mântuitorul oferă doi peşti pentru a hrăni o mulţime de peste 5.000 de persoane. El asemăna Împărăţia Cerurilor cu un năvod plin cu tot soiul de peşti. Imaginea peştelui este folosită şi pentru a explica multitudinea bunătăţilor cereşti (Matei 7, 9-11; 13, 47-48; Luca 5, 10).

În limba greacă ἰχθύς, ὁ — ihtis, înseamnă peşte, fiind format din iniţialele numelui lui Iisus Hristos ιχ — IH = Fiul lui Dumnezeu. θέος — teos = Dumnezeu şi υἱός — iios = fiu; numele de Mântuitor σωτήρ, ὁ — sotir).

Mielul, ca simbol creştin, îl întruchipează pe „Mielul lui Dumnezeu care ridică păcatul lumii”, adică pe Iisus Hristos, cel care se jertfeşte pentru păcatele lumii. Mielul, ca animal, apare în Vechiul Testament ca element de sacrificiu sau jertfă.  

Păstorul este un simbol care face referire la parabola oii rătăcite din Noul Testament. De asemenea, creştinii îl numesc pe Iisus „blândul păstor”, referire la păstorul sufletelor.

Crucea este cel mai răspândit simbol al creştinilor. Până prin secolul al X-lea, crucea era reprezentată fără trupul lui Iisus pe ea, apoi, treptat i s-a adăugat şi acest element, odată cu abolirea pedepsei crucificării. Crucea a devenit pentru primii creştini un simbol al speranţei, al credinţei în dobândirea mântuirii. În istorie sunt consemnate foarte multe forme ale crucii, cele mai răspândite fiind crucea Tau (în formă de T), crucea greacă şi crucea latină.

Porumbelul este simbolul universal al păcii. Pentru creştini este simbolul Dunului Sfânt care s-a coborât peste Iisus la Iordan, în momentul în care Ioan îl boteza pe Mântuitorul. Tot porumbelul este cel care i-a adus vestea lui Noe că potopul s-a terminat, acesta întorcându-se pe corabie cu o crenguţă de măslin în cioc.

Pe aceeaşi temă:

Cele 7 rostiri celebre ale lui Iisus pe cruce. De ce a spus Mântuitorul: „Mi-e sete“

De ce este greşit să îngenunchem duminica. „Rugăciunile să fie aduse stând în picioare“

Biserica Ortodoxă Română - 135 de ani de la recunoaşterea autocefaliei




 

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite