Sfaturi pentru minte, trup şi suflet pe timp de pandemie. „Stând în casă, vom fi tentaţi să dăm târcoale frigiderului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alimente sanatoase FOTO Shutterstock

Carantina impune regândirea stilului de viaţă avut „în libertate“. „Adevărul“ a discutat cu trei specialişti în „starea de bine“ a individului, care au împărtăşit câteva idei pentru a ne păstra sănătatea în timpuri de pandemie.

Fără posibilitatea de a ieşi afară după pofta inimii, cu spaima terminării proviziilor alimentare sau de uz caznic, asediaţi de veşti negative şi de insecuritatea zilei de mâine, oamenii pot fi afectaţi grav psihic şi fizic – fără a fi loviţi de boală neapărat.

Igienă, hrană uşoară, echilibru

Dr. Irina Mateieş este medic primar de medicină de familie, licenţiată în dietetică şi nutriţie. Ea ne arată reguli şi idei pentru alimentaţie în timpul pandemiei.

„Igiena alimentară este acum mai importantă decât oricând. Spălaţi-vă pe mâini înainte de a pune mâna pe mâncare şi înainte de a vă apuca să gătiţi. Fiţi siguri că suprafeţele pe care urmează să le folosiţi pentru pregătirea mesei sunt dezinfectate. Spălaţi bine legumele şi fructele. Dacă nu sunteţi acasă şi vreţi să mâncaţi, este esenţial să aveţi la voi dezinfectant pentru mâini. Dacă nu aveţi, amânaţi momentul mesei. În afara casei nu folosiţi vesela şi tacâmurile la comun“, atrage atenţia medicul.

Dr. Mateieş recomandă alcătuirea unui plan alimentar pentru o săptămână întreagă, care să fie respectat la cumpărături. „Dacă nu sunt lucruri perisabile, puteţi să cumpăraţi şi pentru două săptămâni. Nu este cazul să mâncaţi într-o zi mai mult decât aţi fi mâncat în mod normal. Stând în casă sigur vom fi tentaţi să dăm târcoale frigiderului, dar încercaţi să nu mâncaţi în 3 zile alimentele planificate pentru o săptămână“, pune în vedere specialistul în nutriţie.

Organismul are nevoie de foarte mulţi nutrienţi, aşa că este esenţial să avem, în continuare, o alimentaţie echilibrată, variată, cu multe legume, leguminoase, fructe şi verdeţuri.

„Să fie clar: orice legumă sau fruct este mai bună decât nicio legumă sau fruct. În conserve evitaţi să aibă zahăr adăugat – acesta este trecut pe eticheta produsului“, arată dr. Mateieş.

Leguminoasele (fasolea, mazărea, lintea, năutul) sunt sănătoase, săţioase şi pot fi păstrate pe perioadă lungă, fără problemă, de asemenea, fructele uscate şi familia de nuci, alunele şi seminţele. Făina, pastele, orezul pot face parte din alimentaţia sănătoasă dacă alegem varianta integrală, în loc de varianta albă.

„Momentan, nu există suplimente alimentare despre care să avem motive să credem că ne-ar ajuta în lupta cu COVID 19. Nu vă puteţi <creşte imunitatea>  cu suplimente alimentare sau cu diete speciale. Nu vă lăsaţi păcăliţi de tot felul de reclame mincinoase! Vitamina D3 este printre puţinele suplimente pe care ar avea logică să le luăm şi este, de obicei, obţinută prin expunere la soare, iar în sezonul rece avem oricum nevoie de suplimentare. În jur de 1000 UI reprezintă o doză medie care poate fi luată de toată lumea, zilnic, până ce va veni căldura şi vom putea, cu toţii, să ieşim la soare. În rest, luaţi suplimente doar dacă aveţi un deficit şi aţi primit indicaţie medicală“, recomandă dr. Irina Mateieş.

Împrieteneşte-te cu mintea ta

Mintea poate fi antrenată ca să inducă un tonus bun. Laura Maxim, psihoterapeut, sfătuieşte să ne concentrăm pe lucruri care stau în putinţa noastră de a le controla: hobby-uri, ordinea şi curăţenia din casă, lucrurile pozitive din viaţa noastră, planuri de viitor şi mai ales gândurile.

„Păstrează-ţi calmul, există şi situaţii pe care nu le putem controla, dar ne putem controla gândurile. Stresul şi anxietatea scad imunitatea foarte mult“, avertizează terapeutul. Laura Maxim consideră izolarea impusă un bun moment de a ne întoarce <la noi>.

„Este un moment prielnic de a ne reîmprieteni cu noi, pentru că ritmul în care trăim în ultimii ani multora nu ne-a mai dat acest răgaz. Putem medita câteva minute - indiferent ce ar însemna asta pentru fiecare: să stea în linişte cu ochii închişi, să se destindă privind sau ascultând ce îi este drag, să vorbească în tihnă cu sinele său, să se roage“, enumeră psihologa.

Frica este utilă, dar nu trebuie să pună stăpânire pe noi. După ce ne-am asigurat că am făcut tot ce ţine de noi, putem face o listă cu câteva lucruri pentru care suntem recunoscători, rostind cuvinte încărcate de energie pozitivă: <Te iubesc>, <Mulţumesc>, <Sunt recunoscător>.

„Iar dacă simţiţi că neliniştea şi gândurile rele vă asaltează, nu ezitaţi să luaţi legătura cu cineva. Există pe Facebook pagini de specialitate în care noi, psihoterapeuţii, vă stăm la dispoziţie. Suntem alături de oricine are nevoie în aceste momente. STAI ACASĂ şi va fi bine mai târziu!“, spune Laura Maxim.

Mic circuit de exerciţii fizice

Trupul trebuie dezmorţit ca fluxul de sănătate să circule în tot corpul. Eduard Vigu, preparator fizic, alege un circuit de 4 exerciţii, de executat fără pauză: flotări, abdomene, genuflexiuni, extensii spate.

„Începem cu 10 flotări, urmate de 10 abdomene, după care executăm 10 genuflexiuni complete, apoi facem 10 extensii ridicând braţele şi picioarele în acelaşi timp. Seriile scad apoi numeric, 9, 8, 7… până la 1 flotare, 1 abdomen, 1 genuflexiune, 1 extensie. Cei care doresc mai mult, după ce ajung la seriile cu 1 repetare, pot relua circuitul, dar de data asta în mod crescător, 2, 3, 4… până la seria de 10 flotări, 10 abdomene, 10 genuflexiuni, 10 extensii. Eu vă recomand să faceţi acest circuit în funcţie de predispoziţia la efort a fiecăruia dintre voi“, transmite Eduard Vigu. 

mancare sanatoasa

Pe aceeaşi temă: 

VIDEO Viaţa continuă pe Facebook. Cum se desfăşoară „în carantină“ spectacole de teatru, recitaluri, sesiuni de citit poveşti sau ore de sport

Predicţii despre sezonul estival pe litoralul românesc. Scenariul optimist: „1 Mai va fi o sărbătoare a ieşirii din criză“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite