Sfântul cu cap de câine: Hristofor, singurul mucenic care a căpătat chip de animal. Era atât de frumos încât tulbura minţile femeilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 9 mai, ortodoxia serbează praznicul Sfântului Hristofor, singurul sfânt creştin cu cap de câine. Legenda spune că Hristofor era un tânăr atât de frumos încât tulbura sufletele şi minţile celor care îl vedeau.

Mâhnit de ispita pe care o reprezenta, Hristofor i-a cerut Domnului să îi ia înfăţişarea preafrumoasă, astfel încât lumea să ia seamă la ce spune el, nu la cum arată. Dumnezeu i-a îndeplinit rugămintea, astfel că Hristofor a căpătat chip de câine. Aşa apare şi în icoanele din bisericile româneşti, care mai deţin rare reprezentări ale acestui mucenic. În Dobrogea există o singură icoană cu Sfântul Hristofor, la Mănăstirea Sfânta Maria de la Techirghiol, unde a fost duhovnic părintele Arsenie Papacioc.

O altă variantă arată că Hristofor făcea parte din neamul chinocefalilor, al oamenilor cu cap de câine care trăiau în antichitate în vechea Indie, Pakistanul de astăzi. Rugându-se la Dumnezeu, Hristofor a căpătat grai de om, ca să poată propăvădui iubirea faţă de Hristos.

Numele Hristofor înseamnă „purtătorul de Hristos“, iar unele reprezentări îl mai arată având cap de miel sau având chip de om şi trecându-l pe Iisus Hristos pe umăr, peste o apă.

Fiind ocrotitorul călătorilor şi apărătorul oamenilor de o moarte subită, Biserica Ortodoxă Română l-a decretat în 2014 pe Sfântul Mucenic Hristofor ca fiind protectorul transportatorilor.


Sfântul Mucenic Hristofor - sfântul ortodox cu chip de câine Sursa foto manastirea-techirghiol.com

image

În cântecele bisericeşti, Sfântul Mucenic Hristofor este pomenit astfel: „Săvârşind nevoinţa muceniciei, ai primit de la Dumnezeu cununa biruinţei, fericite Hristofor; pe Care roagă-L, din nevoi să ne izbăvim noi“ sau „Cu bărbăţie te-ai luptat împotriva înşelăciunii şi a îngrozirii tiranilor, şi întărindu-te cu putere, ai călcat pe vrăjmaşul, mucenice, purtătorule de chinuri“.

Martiriul lui Hristofor, care a trăit în secolul al III-lea în Lichia din Asia mică pe vremea împăratului roman Decius, a clătinat chiar şi păgânii. Schingiuit şi batjocorit, mucenicul şi-a păstrat demnitatea şi credinţa faţă de Mântuitor. Era ziua de 9 mai, când lui Hristofor i-a fost retezat capul, fără ca el să se lepede de Hristos. Doborât de vină, însuşi călăul şi-a luat apoi viaţa prăbuşindu-se peste trupul mucenicului. Moaştele Sfântului Hristofor, inclusiv capul său, se află în biserica din insula Rab din Croaţia.

image

Sfântul Mucenic Hristofor - sfântul ortodox cu chip de câine Sursa foto doxologia.ro

Vă mai recomandăm

De ce ne face mai puternici pelerinajul la Locurile Sfinte, în Săptămâna Patimilor. Explicaţiile preoţilor pentru călătoria spirituală cu care suntem datori

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie: „Nu trebuie să adaptăm regulile Bisericii la capriciile tinereţii, ci ele trebuie biruite de către tineri“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite