UPDATE Salvamarii şi turistul care le cere daune de 40.000 de euro s-au întâlnit în faţa judecătorilor. Instanţa a rămas în pronunţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii Judecătoriei Mangalia decid astăzi dacă admit contestaţia formulată de Silviu Radu Luncan împotriva deciziei procurorului de a clasa plângerea penală făcută la adresa a trei salvamari.

UPDATE ora 20.00 Instanţa a amânat pronunţarea pentru data de 27 iunie.În baza art. 391 Cod procedură penală amână pronunţarea la data de 27.06.2018, ora 14,00. Cu cale de atac odată cu fondul. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 13.06.2018. ”

UPDATE ora 11.00 Cei trei salvamari, poliţistul local şi turistul salvat care a depus plângerea au fost audiaţi în camera de consiliu. În faţa judecătorului, Silviu Radu Luncan şi-a spus din nou versiunea sa cu privire la cele întâmplate în anul 2016.

Totodată, instanţa a audiat şi un martor, agentul şef Ştefan Munteanu din cadrul IPJ Constanţa. Poliţistul care l-a preluat pe avocatul recalcitrant de pe plajă şi l-a însoţit la secţia de poliţie a confirmat spusele salvamarilor, că turistul a refuzat să se legitimeze, lucrul acesta întâmplându-se mai târziu, la secţia de poliţie.

La ieşirea din sala de judecată, avocatul Silviu Radu Luncan a refuzat să facă declaraţii, spunând reporterului „Adevărul” că „aţi scris înainte, deşi v-am spus să nu o faceţi”.

De cealaltă parte, salvamarii sunt optimişti şi speră ca judecătorul să respingă contestaţia depusă, astfel încât toată această poveste să se termine.

Instanţa a rămas în pronunţare.

Ştirea iniţială

Un avocat din Bucureşti, Silviu Radu Luncan (60 de ani), a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia împotriva a trei salvamari şi a unui poliţist local care l-au scos din apă în anul 2016, într-o zi în care era arborat steagul roşu, semn că înotul este interzis. Procurorul de caz a clasat plângerea avocatului, pe motiv că faptele nu există, dar acesta s-a adresat instanţei cu contestaţie, astfel că dosarul se judecă miercuri, 13 iunie, la Judecătoria Mangalia.

Silviu Radu Luncan îi acuză pe salvamari de purtare abuzivă, iar pe poliţistul local - de privare de libertate în mod ilegal. Totodată, le cere câte 10.000 de euro daune fiecăruia.

Imagine indisponibilă

                 Silviu Radu Luncan a plecat imediat ce şedinţa s-a terminat    FOTO Călin Gavrilaş

Incidentul s-a produs pe 22 august 2016, pe o plajă din staţiunea Mangalia. În ziua respectivă au fost şase cazuri de persoane înecate pe plajele din Mangalia, marea fiind agitată. Din declaraţiile avocatului, menţionate de anchetatori, acesta a intrat în apă pentru a-şi „face baia zilnică de două ore în mare“. Deşi era steag roşu, omul spune că nu depăşea geamandura. Mai mult, susţine că este un înotător experimentat, care a participat în trecut la campionate de înot. Acestea ar fi fost motivele pentru care nu a vrut să iasă din apă când cei trei salvamari i-au cerut asta. În tot acest timp, pe plajă, un echipaj SMURD resuscita un bărbat scos din valuri, care ulterior a murit, iar salvamarii căutau un copil dispărut, pe care apa l-a scos a doua zi la mal mort.

După mai bine de o oră de tratative, mai mulţi turişti au intrat şi l-au scos forţat pe avocat, pe plajă fiind încătuşat de un poliţist local şi dus la poliţia municipală pentru identificare.

În faţa Judecătoriei Mangalia şi-au anunţat prezenţa mai multe persoane care îi susţin pe salvatori, oamenii spunând că prin acceptarea unui astfel de comportament s-ar crea un precedent periculos.

George-Cătălin Cojocaru, salvamar pe plaja din Eforie, spune că este alături de colegii lui din Mangalia. „Se creează un precedent, indiferent că este la Mangalia sau la Eforie sau la Năvodari. Eu cred că şi turiştii trebuie să înţeleagă că nu suntem puşi acolo degeaba.”


Momentul în care turistul este scos din apă   Captură video Antena 1 - 2016

Imagine indisponibilă

Salvamarii şi-ar dori un cadru legislativ prin care să poată lua totuşi primele măsuri (amenzi, de exemplu) în cazul persoanelor recalcitrante care ignoră avertismentele salvatorilor.

„Sper ca omul acesta să fie dat ca exemplu chiar de către instanţă. Ne-ar ajuta pe noi, salvamarii, ca pe viitor să le arătăm altor persoane cu care intrăm în contact ce se poate întâmpla”, mai spune George.

Pe aceeaşi temă:

Un turist scos din valurile mării cere daune de 40.000 de euro salvatorilor. Trei salvamari şi un poliţist local, chemaţi în faţa magistraţilor


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite