Senatorul PDL Gigi Chiru este urmărit penal. El este acuzat de luare de mită, spălare de bani şi fals în declaraţii

Senatorul PDL Gigi Chiru este urmărit penal. El este acuzat de luare de mită, spălare de bani şi fals în declaraţii

Gigi Chiru, parlamentar de Constanţa FOTO Adevărul

Gigi Chiru, senator PDL, este urmărit penal de procurorii DNA. El este acuzat de spălare de bani, fals în declaraţii şi luare de mită.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conform unui comunicat DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de Chiru Gigi Christian, senator în Parlamentul României, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, spălare de bani şi fals în declaraţii.
 
La data de 19 august 2010, Chiru Gigi Christian a pretins de la un martor denunţător şi de la un om de afaceri, suma de 1.500 000 euro, în forma disimulată a unui contract de împrumut fictiv, în vederea îndeplinirii, neîndeplinirii, urgentării ori întârzierii îndeplinirii unui act ce intra în atribuţiile sale de inspector şef al Inspectoratului Regional în Construcţii Sud - Est, într-o manieră favorabilă grupului de firme: S.C. EOLICA DOBROGEA S.R.L. ROMÂNIA, EOLICA DOBROGEA AG, EOLICA DOBROGEA X GMBH.
 
În schimbul acestei sume de bani, suspectul a promis ca, de la nivelul funcţiei de inspector şef al Inspectoratului Teritorial în Construcţii Sud-Est Constanţa, să sprijine interesele patrimoniale ale acestei persoane juridice în proiectele aflate în derulare privind construcţia de parcuri eoliene în Dobrogea.
 
Totodată, pretinderea a fost făcută şi în vederea asigurării protecţiei juridice a grupului de firme respectiv în litigiile existente cu concurentul, grupul Cez România. 
 
La data de 23 septembrie 2011, Chiru a primit de omul de afaceri suma de 300.000 euro şi a acceptat reînnoirea promisiunii de a primi de la aceeaşi persoană suma de 1.200.000 euro, în aceleaşi scopuri menţionate anterior şi sub forma disimulată a cesiunii către aceeaşi persoană a dreptului de creanţă al „creditorului” Chiru Gigi Christian, izvorât din contractul de împrumut, încheiat la data de 19 august 2010.
 
Obligaţiile izvorâte din acest contract fictiv au fost garantate prin instituirea în favoarea „creditorului” a unui drept de gaj asupra a 5% din părţile sociale ale Sc Eolica Dobrogea Srl România.
 
Cunoscând că sumele de 1.200.000 euro, respectiv de 300.000 euro provin din comiterea infracţiunilor de dare şi luare de mită, la datele de 19 august 2010 şi 23 septembrie 2011, suspectul Chiru Gigi Christian a disimulat adevărata natură a dispoziţiei şi circulaţiei banilor, în contracte de împrumut, respectiv de cesiune de creanţă.
 
În calitate de senator în Parlamentul României, Chiru Gigi Christian, în datele de 19.12.2012, 11.06.2013 şi 12.06.2014, a făcut declaraţii false privind creanţele deţinute, în sensul omisiunii menţiunilor privind cele două acte oneroase, respectiv contractul de împrumut şi contractul de cesiune de creanţă.
 
Vă mai recomandăm:
 
 
 

Adevărul Live: Ce şanse are alianţa PNL-PDL? „Este greu să coalizeze tot electoratul de dreapta Antonescu. Cred că Mugur Isărescu ar fi acceptat de toţi“

 

 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările