Semnele perverse ale cancerului. Medicul Carmen Ciufu: „Cancerul mamar apare şi creşte în linişte, fără durere“

Semnele perverse ale cancerului. Medicul Carmen Ciufu: „Cancerul mamar apare şi creşte în linişte, fără durere“

Dr. Carmen Ciufu FOTO M.I.

Specialiştii avertizează asupra faptului că boala, în stadiile incipiente, nu provoacă durere şi doar un control de rutină poate depista cancerul de sân.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dr. Carmen Ciufu, medic primar radiologie şi imagistică medicală la Ovidius Clinical Hospital, spune că frecvenţa cancerului mamar creşte odată cu vârsta. „Riscul este mai mare la femeile de peste 50 ani şi care au intrat la menopauză. 

Femeile care au cel puţin două rude de gradul I cu cancer de sân sau de ovar, femeile care urmează tratamente hormonale timp îndelungat, femeile care au născut şi alăptat la vârste mai înaintate, femeile supraponderale şi obeze sunt mai predisupse să dezvolte cancer de sân“, precizează specialistul.
 
Medicul spune că boala apare si creşte în linişte, fără durere sau alte semne la început. În fazele mai avansate, apare un nodul vizibil sau palpabil la nivelul sânului sau axilei, modificarea de volum sau formei, creşterea sânului, o denivelare, modificarea aspectului pielii în “coajă de portocală”, roşeaţa pielii, retracţia pielii sau a mamelonului, secreţie sanguinolentă prin mamelon.
 
Cum depistăm cancerul de sân
 
Pentru depistarea precoce a cancerului mamar, fiecare femeie trebuie să facă o examinare mamografică sau ecografica în fiecare an. De asemenea, orice femeie după vârsta de 20 ani trebuie să-şi palpeze singură sânii. „Acest autocontrol se face lunar din prima zi a menstrei până în ziua 15.
 
Orice modificare apărută în forma sau structura sânului este suspectă: nodul, retracţie, roşeată, aspect de “coajă de portocală”. Majoritatea cancerelor de sân sunt descoperite chiar de femei prin autopalpare“, spune dr. Carmen Ciufu.
Depistarea tumorilor de sân cu dimensiuni mici se poate face doar prin control periodic mamografic sau ecografic.
 
Când este indicată mamografia
 
Mamografia este indicată după vârsta de 40-50 ani, iar ecografia la orice vârstă. La femeile de peste 50 ani este bine să se asocieze examenul mamografic cu cel ecografic. 
 
Pe lângă autocontrolul lunar, examinările mamografice şi ecografice pentru a reduce riscul de formare a tumorilor mamare, femeile trebuie să evite consumul excesiv de alcool, tutun, să facă mişcare, să evite să devină supraponderale, să evite terapia hormonală. Doar medicul este cel care poate prescrie o terapie hormonală. 
 
Cancerul mamar este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor la nivel mondial. Depistat la timp, cancerul mamar are şanse de vindecare în procent de 95%. În Romania, una din sase femei face cancer mamar şi, din păcate, două treimi din cazuri sunt diagnosticate în stadii avansate ale bolii. În lume, în fiecare minut o femeie moare din cauza cancerului de sân.
 

Vă mai recomandăm

Boala care fuge de diagnostic. Trei simptome pentru aceeaşi afecţiune, a cărei durere se opreşte într-o zonă alarmantă a abdomenului

 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: