UPDATE CCR amână iarăşi pronunţarea în privinţa căsătoriilor homosexuale. Argumentele cuplului gay care cere recunoaşterea mariajului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robert Clabourn Hamilton şi Relu Adrian Coman Foto arhivă personală
Robert Clabourn Hamilton şi Relu Adrian Coman Foto arhivă personală

Curtea Constituţională judecă joi, 27 octombrie, dosarul în care doi bărbaţi cer recunoaşterea căsătoriei lor pronunţate în Belgia. Românul Relu Adrian Coman şi americanul Robert Clabourn Hamilton, ambii în vârstă de 44 ani, formează un cuplu din 2002, şi-au unit destinele în 2010, iar din 2013 se luptă cu justiţia din România pentru a fi declaraţi şi aici o familie.

UPDATE ORA 15.40 Asociaţia ACCEPT a transmis punctul său de vedere în urma deciziei CCR de a amâna pronunţarea în dosarul Coman-Hamilton:

„CCR analizează posibilitatea de a solicita clarificări de la Curtea de Justiţie a UE privind drepturile familiile cuplurilor de acelaşi sex.

Date fiind elementele de drept comunitar pe care le implică garantarea dreptului la liberă circulaţie, asociaţia ACCEPT a solicitat Curţii Constituţionale a României trimiterea unor întrebări preliminare de clarificare către Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în analiza cazului Coman-Hamilton.

CCR a decis amânarea deciziei referitoare la transmiterea acestor întrebări.

Salutăm deciza CCR de a utiliza acest răgaz pentru analizarea în profunzime a excepţiei de neconstituţonalitate a prevederilor din Codul Civil care interzic recunoaşterea căsătoriilor şi parteneriatelor civile încheiate în afara ţării, atât în lumina principiilor interne de drept, cât şi din perspectiva dreptului comunitar.

Clarificările solicitate de ACCEPT se referă la modul în care dreptul comunitar şi prevederile constituţionale din România pot fi interpretare în armonie de judecători, atunci când este pus la îndoială statutul de familie al persoanelor LGBT în momentul exercitării dreptului lor la liberă circulaţie.

«Trimiterea de întrebări preliminare la CJUE este un mecanism fundamental de cooperare între CJUE şi instanţele naţionale care garantează interpetarea si aplicarea uniformă a normelor de drept comunitar. Astfel, se contribuie la crearea unui spaţiu comun al drepturilor fundamentale pentru toţi cetăţenii UE», a declarat Iustina Ionescu, avocata de drepturile omului care reprezintă familia Coman-Hamilton şi Asociaţia ACCEPT.

Întrebările ridicate de Asociaţia ACCEPT se referă la modul în care judecătorii europeni definesc noţiunea de soţi, în înţelegerea dreptului comunitar şi a principiului libertăţii de circulaţie pe teritoriul UE, şi dacă definiţia acestui termen include şi soţii de acelaşi sex. De asemenea, dorim ca CJUE să clarifice dacă, din perspectivului dreptului Uniunii Europene, soţii de acelaşi sex au drepturi egale în privinţa dreptului de şedere pe teritoriul României“.

UPDATE 14.00 CCR a decis, din nou, amânarea sentinţei pentru 29 noiembrie, timp în care judecătorii vor să consulte legislaţia europeană pentru a găsi soluţia de rezolvare a situaţiei cuplului gay.

„Astăzi la Curtea Constituţională ne-am facut datoria. Judecătorii curţii au fost receptivi, au ascultat argumentele noastre şi i-au permis lui Adrian Coman să adreseze câteva cuvinte onoratului plen. După intervenţie, Preşedintele CCR, Domnul Valer Dorneanu, i-a spus că indiferent de decizia de azi, nu poate să nu aprecieze sinceritatea cu care un om din comunitatea LGBT vine să vorbească despre familia sa“, a anunţat ACCEPT Romania pe pagina sa de Facebook.

Judecătorii CCR au decis noi audieri în dosar pentru a putea da un verdict, dar Robert Hamilton nu va putea apărea în faţa instanţei. El a trimis o depoziţie oficială, în care îşi expune punctul de vedere pentru acceptarea mariajului gay de către autorităţile române.

„Din august am un nou loc de muncă şi nu pot pleca de la serviciu şi regret că nu pot veni în România, ţară pe care am ajuns să o iubesc prin dragostea pe care o port familiei mele.

Trebuie să recunosc însă că fiecare vizită în România, pe lângă bucuria de a fi alături de familia noastră şi de prieteni implică şi uriaşa temere că, dacă unuia dintre noi i se întâmplă ceva rău, dacă am avea un accident, o problemă de sănătate, orice dificultate, am fi trataţi că doi străini şi nu ne-am putea asigură mai departe sprijinul necondiţionat care ne-a definit cuplul de mai bine de 14 ani.

Călătorim mult împreună şi peste tot suntem o familie, aşa că pentru noi e dureros că în România nu suntem recunoscuţi aşa cum suntem. Noi nu cerem autorităţilor române să avem parte de un tratament diferit. Cerem doar să ni se permită să trăim mai departe, inclusiv în România, ca familie căsătorită, cu planuri de viaţă şi aspiraţii comune, aşa cum ar avea orice cuplu bazat pe respect şi iubire, indiferent că ar fi homo sau heterosexual.

Alături de soţul meu Relu Adrian şi de familia noastră din România şi Statele Unite, voi aştepta cu multă speranţă şi emoţie decizia dumneavoastră, pentru ca în curând să mă pot simţi acasă şi în România. Indiferent de decizia Curţii, sentimentele mele pentru Adrian şi familia noastră nu se vor schimba pentru că ele mă definesc ca adult. Însă o decizie prin care admiteţi excepţia de neconstituţionalitate ridicată de noi ne va arată că înţelegeţi şi preţuiţi, la nivel uman, familia noastră.

Prin decizia dvs. puteţi valida, în faţa statului român, sentimentele noastre şi familia pe care am construit-o, validare prin care va creşte siguranţa noastră şi putem avea un viitor în România“, a transmis Robert Clabourn Hamilton.

Premiera juridică

România se află în faţa unei premiere juridice. Românul Relu Adrian Coman (44 ani) a cerut Curţii Constituţionale (CCR) recunoaşterea căsătoriei sale cu americanul Robert Clabourn Hamilton (44 ani). Concret, instanţa se va pronunţa miercuri asupra constituţionalităţii articolului 277 alineatele (2) şi (4) din Codul civil, care prevede: „(2) Căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România“; „(4) Dispoziţiile legale privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European rămân aplicabile“.

În 2002, Adrian Coman, primul lider ACCEPT România (organizaţia care luptă pentru drepturile minorităţilor sexuale - LGBT) a plecat în Statele Unite ale Americii prin Loteria Vizelor. ACCEPT-ul tocmai reuşise să obţină abrogarea celebrului articol 200 din Codul Penal, care incrimina penal relaţiile homosexuale. Mulţumit de ce realizase în România, Adrian a plecat în State să-şi încerce norocul. Pe Clai l-a cunoscut foarte repede, în acea vară, la New York. De atunci sunt de nedespărţit. S-au căsătorit în 2010, la Bruxelles, pe când Adrian lucra la Parlamentul European.

Actualmente, Adrian lucrează pentru protecţia drepturilor LGBT la Fundaţia Arcus, iar Clai este designer grafic. Trăiesc la New York, dar pentru ei visul de a îmbătrâni împreună este legat de România. Totuşi, este o problemă: Robert Clabourn Hamilton nu are voie să stea aici mai mult de 3 luni în calitate de membru de familie, deoarece căsătoria sa cu un cetăţean român nu este recunoscută. „În România, relaţia noastră clădită de 14 ani nu există. Îmi doresc să mă întorc acasă, unde m-am născut şi am crescut. Vreau să pot să fac asta fără probleme alături de familia mea, de omul pe care îl iubesc“, explică Adrian.

Depoziţia lui Adrian Coman

„Am visat de mic copil să am o familie. De 14 ani, împreună cu Clai, o clădesc în fiecare zi. Familia este locul în care mă simt confortabil, în siguranţă, iubit şi protejat.

Părinţii, colegii şi prietenii noştri ne-au primit cu braţele deschise şi s-au bucurat când ne-am jurat credinţa în faţa statului belgian. Ne-am promis respect şi sprijin reciproc pentru restul vieţii noastre. Iar relaţia cu autorităţile s-a schimbat. Acestea au recunoscut şi au protejat, din acel moment, familia noastră.

Imediat dupa căsătorie, Poliţia din Belgia mi-a emis un alt buletin de identitate, pe care Clai era trecut ca soţ. La New York, Clai beneficiază de asigurarea mea de sănătate. Anul trecut, când am fost la urgenţe la New York, medicii ne-au tratat ca pe orice alt cuplu căsătorit, Clai fiind împuternicit de lege să ia decizii pentru mine. În societatea belgiană şi cea americană angajamentul nostru are valoare.

Într-unul din cele mai grele momente ale vieţii mele, când am devenit şomer, la Bruxelles, m-am uitat cu speranţă către România. În 2012 autorităţile romane mi-au spus că soţul meu, Clai, nu poate beneficia de reşedinţa în România, ca membru de familie, având în vedere prevederile Codului Civil. Asta ne-a adus în faţa dumneavoastră.

Procesul nostru s-a suprapus, întâmplător, cu iniţiativa cetăţenească pentru modificarea Constituţiei. Sunt întrebat, în acest context, dacă societatea românească este pregătită să ne accepte. Prin prezenţa noastră aici şi prin decizia dumneavoastră putem pregăti societatea pentru acceptarea diversităţii umane, pentru respect reciproc şi armonie socială.

Familia noastră exista indiferent de legea din România. Ne-am promis să avem grijă unul de altul pentru restul vieţii noastre, ca orice alt cuplu căsătorit. Valorile noastre nu sunt diferite de valorile celorlalţi cetăţeni ai României. Dacă Clai primeşte o reşedinţă în România, asta nu afectează negativ viaţa nimănui.

Foarte multe sunt trecătoare in viaţă: serviciul, locuinţa, toate chestiunile materiale. Ce ne rămâne sunt relaţiile umane pe care le stabilim. În ţara mea, România, în care Legislativul si Executivul îmi arată că nu mă vor împreună cu partenerul meu, singura noastră speranţă este ca justiţia, dumneavoastră, să găsiţi soluţia prin care, în momentul în care trecem graniţa romană, nu devenim străini unul pentru celălalt.

Onorată Curte, cred că cea mai valoroasă resursă a unei ţări sunt oamenii ei. Iar statul ne poate asigura un minim de protecţie pentru a ne simţi acasă. Trebuie să existe o formulă prin care să fim protejaţi de lege, împreună cu familiile noastre.

Am încredere în înţelepciunea dumneavoastră pentru a o găsi“

Pe aceeaşi temă:

EXCLUSIV Procesul care ar putea schimba România: doi bărbaţi cer să le fie recunoscută căsătoria

Viaţa după mărturisire a primului cuplu gay care a cerut recunoaşterea căsătoriei în România

Raluca Prună, ministrul Justiţiei: „Cuplurile care trăiesc fără căsătorie, indiferent de sexul partenerilor, au nevoie de protecţie oferită de lege“

CCR se va pronunţa în septembrie asupra recunoaşterii căsătoriei dintre doi bărbaţi. „Sperăm să vă bazaţi decizia pe drepturile fundamentale ale omului“

CCR amână decizia căsătoriei gay pentru 27 octombrie. Adrian Coman şi Robert Hamilton: „Atunci când venim în România încetăm a mai fi o familie“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite