Scandal în jurul proiectului „Constanţa, Capitala Tineretului”. Federaţia Tinerilor, către primar: O luaţi pe urmele lui Nicuşor Constantinescu

Scandal în jurul proiectului „Constanţa, Capitala Tineretului”. Federaţia Tinerilor, către primar: O luaţi pe urmele lui Nicuşor Constantinescu

Viceprimarul Constanţei, Ionuţ Rusu,la semnarea acordului foto: Constanţa, capitala tineretului

Tinerii constănţeni nu se înţeleg atunci când vine vorba de proiectul îmbrăţişat rapid de primărie: „Constanţa, Capitala Tineretului din România”.

Zilele trecute, Consiliul Local al municipiului Constanţa a decis să finanţeze proiectul „Constanţa, Capitala Tineretului din România”. n acest sens, viceprimarul ionuţ Rusu s-a întâlnit cu mai multe organizaţii de tineret şi a semnat un acord de preluare a acestui titlu.

Federaţia Tinerilor din Constanţa (FTC) solicită prefectului să oprească finanţarea fără concurs de proiecte a programului “Capitala Tineretului din România”, prin intermediul unei hotărâri de consiliu local care garantează acordarea unui sprijin financiar evenimentului Summitul Tinerilor,

Cei din FTC spun că finanţările nerambursabile acordare de autorităţi pentru activităţi non-profit se fac exclusiv în urma unui concurs de proiecte, în conformitate cu prevederile Legii nr. 350/2005. În cazul de faţă, Primăria Muncipiului Constanţa şi-a asumat, printr-o hotărâre de consiliu local, faptul că va oferi finanţare pentru evenimentul “Summit-ul Tinerilor”, având ca beneficiar  Consiliul Tineretului din România, „structură care s-a făcut remarcată mai degrabă pentru protecţia acordată fundaţiilor de tineret, actori ai furtului patrimoniului UTC”, spun cei din FTC.

Finanţarea directă şi garantată a Summitului Tinerilor, fără să fi existat un concurs de proiecte, aşa cum este prevăzut în lege, este o încălcare flagrantă a dispoziţiilor Legii nr. 350/2005.

„Practic, administraţia condusă de Vergil Chiţac o ia pe urmele lui Nicuşor Constantinescu, care decidea din pix alocări discreţionare, cu încălcarea Legii nr. 350/2005, motiv pentru care a fost condamnat penal în dosarul “Fundaţia Fantasio” la 8 ani de închisoare”, spune Mihai Tănase, preşedintele FTC.

În data de 26 octombrie 2019, în cadrul Galei Tineretului, a fost stabilit titlul de Capitala Tineretului din România oraşului Constanţa, în urma unei candidaturi în care organizaţiile care au înaintat-o menţionează organizaţiile de tineret din Constanţa, cu excepţia Asociaţia Elevilor din Constanţa şi Federaţia Tinerilor din Constanţa.

„Totodată, reprezentanţii candidaturii Constanţei la Capitala Tineretului şi-au asumat prin documentul de candidatură demersuri ale Asociaţiei Elevilor din Constanţa şi Federaţiei Tinerilor din Constanţa, precum obţinerea burselor pentru elevii din Municipiul Constanţa, obţinerea reducerii de 50% la transportul local în comun atât pentru elevii, cât şi pentru studenţii din Municipiul Constanţa, constituirea Consiliului Consultativ pentru Probleme de Tineret al Consiliului Judeţean Constanţa, demersuri semnificative pentru care s-a depus un efort considerabil, astfel încât tinerii să beneficieze de toate aceste drepturi”, spun cei de la FTC într-un comunicat de presă.

FTC solicită Prefectului judeţului Constanţa să atace în instanţă această hotărâre de consiliu local, fiind una în totalitate ilegală, şi care nu oferă niciun fel de legitimitate sau transparenţă în ceea ce priveşte proiectele realizate pentru dezvoltarea oraşului Constanţa.

Federaţia Tinerilor din Constanţa va formula şi va depune şi o plângere prealabilă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 554/2004, pentru anularea hotărârii.

“Ani la rând, Constanţa a fost un centru de corupţie. Administraţia Mazăre a ignorat cu desăvârşire drepturile elevilor, până când AEC a obţinut acordarea lor prin lupte mari. În acest moment ne aflăm într-un punct de cotitură, un moment în care noua administraţie vrea să permită persoanelor care au jucat un rol important în furtul patrimoniului Uniunii Tineretului Comunist să îşi extindă influenţa pe Constanţa, ba mai mult, să le acorde bani nelegal. FTC nu se va arăta pasivă la aceste mişcări şi vom lua toate măsurile legale pentru a le opri”, a declarat Andrei-Mihai Tănase, preşedinte FTC.

Citeşte şi:

Spaţiu de joacă amenajat pe pavele de beton, fără autorizaţie. O mamă a sesizat Avocatul Poporului

Cum se pregătesc unii agenţi economici pentru deschiderea sezonului în staţiunea Mamaia FOTO

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările