Sărbătoarea Înălţării Domnului. De ce a venit Maria Magdalena de două ori la mormântul lui Iisus Hristos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentarea iconografică a sărbătorii Înălţării
Reprezentarea iconografică a sărbătorii Înălţării

Joi, 6 iunie, Biserica Ortodoxă prăznuieşte Înălţarea Domnului. Sărbătoarea ne aminteşte de momentul biblic care a avut loc la 40 de zile după Paşti.

Conform relatărilor din Noul Testament, pe drumul spre Betania, Iisus Hristos S-a înălţat la cer în prezenţa apostolilor, garanţie a propriei noastre înălţări. 

Sărbătoarea se regăseşte printre praznicele împărăteşti vechi, astfel că prima menţiune documentară a fost consemnată în anul 332, de unde aflăm că la Ierusalim, Înălţarea era prăznuită în aceeaşi zi cu Rusaliile, când se marca finalul perioadei pascale. Delimitarea dintre cele două mari praznice s-a făcut la sfârşitul secolului al IV-lea.

Tot în secolul al IV-lea, Sfântul Ioan Gură de Aur ne-a lăsat o frumoasă predică la această sărbătoare, pe care el o numeşte „cinstită şi mare”, iar alte cuvântări găsim la Sfinţii Atanasie al Alexandriei şi Grigorie de Nyssa.

În secolul al VI-lea, Sfântul Roman Melodul a compus Condacul şi Icosul sărbătorii, iar imnografii din secolele următoare au compus canoanele din slujba Înălţării. În unele părţi ale ţării, din această zi şi până la Rusalii, creştinii se salută cu formula „Hristos S-a înălţat!”.

Evangheliile spun că Maria Magdalena a venit de cel puţin două ori la mormântul lui. O dată vine cu Fecioara Maria, moment în care Iisus i s-a arătat. În unele relatări vin doar ele două, iar în altele la mormântul lui vin toate femeile mironosiţe cu miresme (miruri) ca să ungă trupul lui Iisus. Iisus le-a spus: «Bucuraţi-vă», iar ele i-au cuprins picioarele lui şi s-au bucurat. «Nu vă temeţi, duceţi-vă şi vestiţi ucenicilor mei ca să meargă în Galileea şi acolo mă vor vedea», le-a mai spus Iisus.

maria magdalena

Ucenicii nu au crezut şi aşa se face că Petru şi Ioan merg la momânt şi cu ei merge şi Maria Magdalena, ca să le arate mormântul gol. Ei văd mormântul gol, relatează Evanghelia, şi pleacă miraţi, iar Maria Magdalena rămâne lângă mormânt, plângând. Şi în momentul în care plângea pentru că nu era crezută, Iisus i se arată din nou, consemnează evangheliştii. 

Ultima dată, ea merge la mormânt cu toate femeile mironisiţe, aşa cum consemnează Marcu. „Nu pentru că nu ar fi crezut, că văzuse mormântul gol şi în văzuse şi pe Hristos, ci doar ca să se convingă şi celelalte mironosiţe că Hristos a înviat. Dovadă, că ele când ajung acolo văd un înger îmbrăcat în veşmânt alb care stătea în partea dreaptă“, spune preotul Eugen Tănăsescu.  

De ce au venit la Mormânt Maria Magdalena, Maica Domnului şi celelalte mironosiţe? Hristos fusese răstignit vineri şi pentru că venea Paştele iudaic a fost dat în grabă jos de pe cruce şi îngropat, fără rânduială, adică nu fusese îmbălsămat. Ele veniseră să deschidă mormântul şi să-l îmbălsămeze. 

Imagine indisponibilă
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite