Sărbătoare în lanţ a ortodoxiei: Ajunul Bobotezei, Boboteaza şi Sfântul Ion. Ceremonii fastuoase la Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arhiepiscopul Tomisului botezând mulţimea de credincioşi la slujba de Bobotează Foto Arhivă
Arhiepiscopul Tomisului botezând mulţimea de credincioşi la slujba de Bobotează Foto Arhivă

Ortodocşii sărbătoresc la 6 ianuarie Botezul Domnului (Boboteaza) în apa Iordanului. Biserica pregăteşte din Ajun agheasma ce va fi împărţită credincioşilor.

150.000 de sticle cu apă sfinţită pentru Bobotează

Ortodocşii se pregătesc pentru sărbătoarea Bobotezei din 6 ianuarie, când slujbe speciale de sfinţire a apelor se vor ţine în localităţile riverane. Prin tradiţie, cea mai fastuoasă ceremonie religioasă va avea loc la Constanţa, unde botezul se face la Marea Neagră. Agheasma va fi împărţită credincioşilor în 150.000 sticluţe, ce au fost îmbuteliate cu ajutorul voluntarilor, la Arhiepiscopia Tomisului.

„De Bobotează începe activitatea publică a Mântuitorului Iisus Hristos. Acum se arată pentru prima dată Sfânta Treime, prin botezul de la apa Iordanului. Credincioşii sunt chemaţi să ia darurile Sale din apa cea sfinţită. Totul se înnoieşte şi devine mai limpede acum, de Bobotează“, a arătat arhiepiscopul Tomisului, ÎnaltPreaSfinţitul Teodosie.

Sărbătorirea Bobotezei începe din Ajun, marţi, 5 ianuarie, când se sfinţeşte apa ce va fi împărţită credincioşilor - agheasma. La Constanţa, ceremonialul are loc după slujba de Liturghie ce va fi ţinută de ÎPS Teodosie la Catedrala arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel. La ora 8, ierarhul Tomisului va face Sfinţirea Mare a apei, slujbă identică cu cea oficiată în ziua de Bobotează.

Boboteaza de la Constanta 2015

Apa sfinţită, agheasma, va fi îmbuteliată în cursul zilei în sticluţele de plastic ce vor fi oferite a doua zi oamenilor, după slujba de sfinţire a apelor de Bobotează. Agheasma mare (care este de două ori sfinţită) se bea până la 14 ianuarie, când se încheie praznicul Bobotezei, dar se poate păstra oricât în case, pentru că apa sfinţită nu se alterează. Agheasma mare se bea dimineaţa, pe nemâncate, după ce se spune rugăciunea, apoi se poate lua anafura şi agheasma mică.

La Constanţa, procesiunea de Bobotează începe miercuri, 6 decembrie, la ora 11.45 şi ţine până la ora 13.30, slujba de Sfinţire Mare a apei urmând a avea loc pe faleza Cazinoului. O cruce uriaşă de gheaţă va străjui scena, iar sticluţele de agheasmă vor fi aşezate în ţarcuri în forma crucii Sântului Andrei. Temerarii se vor arunca în mare să recupereze cele trei cruci aruncate de ÎPS Teodosie dintr-o şalupă. După slujbă, care tradiţionale împodobite de sărbătoare vor pleca pe principalele bulevarde ale Constanţei pentru a împărţi agheasma.

Ceremonia religioasă de Bobotează va fi transmisă în direct pe TVR1 şi pe TV Neptun.

Programul slujbelor în cele trei zile de sărbătoare

Arhiepiscopia Tomisului a transmis programul slujbelor ce vor fi oficiate în aceste trei zile de sărbătoare de ÎPS Teodosie:

Ajunul Bobotezei

Marţi, 5 ianuarie, începând cu ora 5.45, ÎPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, iar de la ora 8.00, Sfinţirea Mare a apei, slujbă identică cu cea oficiată în ziua de Bobotează. Apa sfinţită va fi îmbuteliată, pe parcursul zilei, în 150.000 de PET-uri pregătite pentru credincioşii constănţeni.

În jurul orei 10.00, ierarhul Tomisului va fi prezent la capela Sfântul Nicolae a penitenciarului Poarta Albă, unde va oferi angajaţilor şi deţinuţilor sticluţe cu aghiasmă şi va rosti un cuvânt de învăţătură.

La ora 14.00, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent la schitul Podromiţa, situat lângă localitatea Hârşova, schit ce are ca hram secundar Botezul Domnului. De aici Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu preoţii şi credincioşii, va pleca în procesiune la malul Dunării, în zona Căpităniei Hârşova, unde va fi săvârşită slujba de Sfinţire Mare a apei. Apoi ierarhul va arunca 3 cruci în apa Dunării, iar un grup de tineri curajoşi le va recupera.

Iniţial slujba Aghiasmei Mari se făcea în Ierusalim, unde se păstra amintirea Botezului Mântuitorului. De aici s-a răspândit în Antiohia, Constantinopol şi Asia Mică. Vorbind despre importanţa Bobotezei, Sf. Simeon al Tesalonicului apreciază că, în această zi, nu se face doar reînnoirea Botezului Domnului, ci şi a Harului primit de fiecare dintre noi la Botez.

Botezul Domnului sau Boboteaza

Miercuri, 6 ianuarie, începând cu ora 8.45, ÎPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala Sf. Apostoli Petru şi Pavel din Constanţa. De la ora 11.45 se va porni în tradiţionala Procesiune de Bobotează până pe faleza Cazinoului, unde ierarhul Tomisului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, va oficia Slujba de Sfinţire Mare a apei. La sfârşitul acesteia arhiepiscopul va arunca 3 cruci în apele mării.

După slujbă, care tradiţionale, cu butoaie special pregătite, vor pleca pe principalele bulevarde ale municipiului: Mircea cel Bătrân, Mamaia, Tomis, 1 Mai, Ferdinand, I. C. Brătianu.

De la ora 15.00, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent la inaugurarea debarcaderului din localitatea Ovidiu.

Seara, începând cu ora 17.00, ÎPS Teodosie va oficia slujba Vecerniei la biserica Sf. Ioan Botezătorul din Techirghiol (str. Plantelor nr. 3, lângă Grădiniţa nr. 2).

Soborul Sfântului Ioan Botezătorul

Joi, 7 ianuarie, începând cu ora 8.30, ÎPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la biserica Sf. Ioan Botezătorul din Constanţa, situată în zona Pod Butelii.

Biserica a rânduit ca a doua zi după Botezul Domnului să fie cinstit soborul Sfântului Ioan Botezătorul, cel care L-a botezat pe Mântuitorul în apele Iordanului. Sfântul Ioan Botezătorul este cel mai mare Proroc al Vechiului Testament şi Înaintemergător al Domnului, pentru că a anunţat venirea lui Mesia, pregătind poporul să-L întâmpine.

Boboteaza de la Constanta 2015

Pe aceeaşi temă:

Boboteaza, ziua în care toate drumurile duc pe faleza Cazinoului. Carele vor duce apa sfinţită în mai multe cartiere ale oraşului

FOTO VIDEO Sfânta îmbulzeală de Bobotează. Constănţenii au uitat de cele sfinte şi s-au înghesuit să ia sticle de Agheasmă

Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului despre Boboteaza 2016

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite