Sărbătoare la Colilia. Biserica romano-catolică a germanilor din Dobrogea a fost refăcută de Gigi Becali

Sărbătoare la Colilia. Biserica romano-catolică a germanilor din Dobrogea a fost refăcută de Gigi Becali

Biserica din Colilia, construită de germani, refăcută de aromâni Foto Arhiepiscopia Tomisului

Biserica romano-catolică din Colilia, refăcută de Gigi Becali şi transformată în biserică ortodoxă, va fi locul de desfăşurare a unei slujbe speciale. Arhiepiscopul Tomisului vine să săvârşească liturghia în ziua de duminică, 23 noiembrie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, va oficia duminică, 23 noiembrie, începând cu ora 8.45, slujba Sfintei Liturghii la mănăstirea Colilia din comuna Cogealac, judeţul Constanţa. Biserica poartă hramul „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului“.

Între anii 1901-1934, etnicii germani au ridicat în satul Colilia din comuna Cogealac, judeţul Constanţa, o biserică romano-catolică. După plecarea lor, la sfârşitul celui de-al doilea Război Mondial, lăcaşul de cult a fost preluat de Biserica Ortodoxă Română, iar comunitatea germană a fost despăgubită. În timpul comunismului, între anii 1967-1968, prin sistematizarea rurală, odată cu satul Colilia, biserica a fost părăsită şi, în timp, s-a degradat: a rămas fără acoperiş, geamuri, uşi, doar cu zidurile laterale.

După reactivarea mănăstirii, în luna mai 2006, maica stareţă Rafaela a început lucrările de reconstrucţie. Astfel, în perioada 13 septembrie 2007 - 29 iulie 2008 a fost construit paraclisul cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“. În plus, au fost realizate: clopotniţa, un corp de chilii, aghiasmatarul, un aşezământ social format din 20 de căsuţe pentru nevoiaşi.

Din noiembrie 2006 s-a lucrat la ridicarea bisericii mari pe ruinele fostului lăcaş de cult. Pictura, în frescă, a fost realizată de Sorin şi Paraschiv Bejan, între anii 2007 şi 2009.

Piatra de temelie a paraclisului cu hramul „Sfântului Mare Mucenic Gheorghe“ a fost pusă în ziua de 13 septembrie 2007, iar catapeteasma este din zid, cu icoane pictate.

Finanţatorul reconstruirii acestei biserici a fost Gigi Becali, care a venit cu elicopterul la Colilia în ziua cea mare de 21 noiembrie 2008. Preoţii, inclusiv ÎPS Teodosie, îl pomenesc la slujbele lor de mulţumire pe aromânul Becali, actualmente închis la secţia exterioară Valu lui Traian a Penitenciarului Poarta Albă.

Vă mai recomandăm

VIDEO Slujbă pentru eliberarea lui Gigi Becali, oficiată de ÎPS Teodosie în mănăstirea ctitorită de latifundiar

Umanitara Iepuraşului a ajuns la familiile sărace din judeţul Constanţa

Traseu off-road pentru copiii săraci din Dobrogea

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările