FOTO Ziua Universală a Iei, celebrată de Sânziene. Bluza tradiţională românească, propusă ca brand de ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O iniţiativă fără precedent a luat naştere pe Facebook, unind iubitorii României din toate colţurile lumii. Pentru a celebra superba ie tradiţională, comunitatea online La Blouse Roumaine a sunat mobilizarea pentru decretarea Zilei Universale a Iei în data de 24 iunie, de Sânziene.

În acea zi, românii şi iubitorii României sunt provocaţi să poarte ia, splendida bluză a portului popular. „Poartă o IE oriunde te-ai afla în lume, fotografiază-te şi încarcă-ţi poza pe contul tău de Facebook. Îmbracă planeta în IA românească!“, au îndemnat organizatorii de La Blouse Roumaine.

Imaginile cu românce şi prunci de români în ie au inundat deja Facebook-ul. Conaţionalii noştri, mai ales cei aflaţi la distanţă de casă, au arătat că poartă ia în momentele importante din viaţa lor, ca pe un simbol naţional care a captivat lumea.

„Suntem mândri că suntem români şi purtăm ie pentru că ne iubim ţara“ este mesajul ce se desprinde din toate postările.

Până acum, români de pe şase continente, din 48 ţări şi din 109 localităţi au anunţat că vor pune la cale evenimente dedicate acestei Zile Universale a Iei. Acţiunea naţională este un succes internaţional de proporţii.

image

„La blouse roumaine“ este numele unei picturi realizate de Henri Matisse în 1940, dintr-o serie de portrete dedicată iei româneşti. Matisse a fost fascinat de bluza românească pe care a cunoscut-o datorită prieteniei cu pictorul Theodor Pallady.

Lucrarea în ulei „La blouse roumaine“ înfăţişează o ţărancă îmbrăcată în ie, având cosiţele împletite cunună şi mâinile aşezate în poală. Tabloul măsoară 92 X 73 centimetri şi face parte din galeria de la Muzeul Naţional de Artă Modernă de la Paris.

S-a dus vestea

Comunitatea online La Blouse Roumaine, care numără deja 24.000 membri, îşi propune să consacre ia tradiţională drept brand de ţară al României. Iar argumentele sunt destule: costumul popular a devenit obiect de patrimoniu naţional, expus în marile muzee ale lumii.

Portul ţărănesc a fost adoptat imediat de reginele României, fiind purtat de reginele Elisabeta şi Maria, atât la ocazii publice, cât şi în viaţa particulară. Creatori celebri de modă au adus ia pe podiumurile internaţionale, inspiraţi de formă, desene şi culorile româneşti. Iar vedete de talie mondială au îmbrăcat ia cu rafinament, pozând pe copertele faimoaselor reviste occidentale.

În esenţă, portul popular românesc - şi ia în special - reprezintă curăţenia, frumuseţea şi demnitatea spirituală a neamului. Aceste valori trebuie recuperate din strămoşi ca o comoară nepreţuită care ne poate salva ca naţie.

Francezii ne susţin

Prima misiune diplomatică din România a anunţat public că va sărbători la 24 iunie Ziua Universală a Iei. Ambasada Republicii Franceze în România s-a alăturat cu bucurie mişcării naţionale.

„În anii `40, pictorul Henri Matisse, cucerit de frumuseţea costumului tradiţional românesc, a pictat «La blouise roumaine». Prin gestul său, Matisse oferă iei faimă internaţională şi o imortalizează. Azi, a sosit momentul să o punem noi înşine în valoare. Românii sărbătoresc pe 24 iunie, pentru prima dată, Ziua internaţională a iei, ocazie cu care vă invităm să îmbrăcaţi costumul tradiţional şi să intraţi alături de români într-o horă a iei în jurul Pământului“, scriu diplomaţii francezi.

Reprezentanţele României în străinătate vor participa şi ele la acţiune, alături de comunităţile de români din diaspora.

Am prins aripi

Compania naţională Tarom susţine şi ea mişcarea pentru valorile culturale româneşti, lansând proiectul de recuparare a unuia dintre costumele tradiţionale româneşti purtate de aviatoarea Smaranda Brăescu. Proiectul este realizat în colaborare cu arhitectul Ioana Corduneanu şi cu cele doua moştenitoare ale Smarandei Brăescu - Ana-Maria Sireteanu şi Maria Isopescu, ce vor pune la dispoziţie un bogat material documentar de familie.

Pe 24 iunie, echipajele Tarom vor duce 5 ii româneşti, în 5 oraşe mari ale lumii - Tel Aviv, Dubai, Istanbul, Madrid şi Frankfurt - contribuind astfel la completarea hărţii mondiale a comunităţilor de ii româneşti“. Proiectul se va finaliza la 1 decembrie 2013, de Ziua Naţională a României, când Tarom va oferi costumul „Smaranda Brăescu“ unuia dintre pasagerii săi.

Reacţiile sunt copleşitoare. Românii tânjeau dupa aşa iniţiativă care să le redea sentimentul de apartenenţă şi mândrie naţională.

AICI GĂSIŢI TOATE EVENIMENTELE CARE MARCHEAZĂ ZIUA UNIVERSALĂ A IEI

Liliana Olescu: „În sfârşit! Bravo, La Blouse Roumaine! Bravo, Tarom! O campanie care spune lumii că românii nu sunt doar hoţi, mincinoşi, leneşi. Spune că sunt creatori de frumos, plini de imaginaţie, de bucuria de a trăi, veseli şi au un port popular unic în lume!“.

Ioan Ivan: „Cine s-a putut gândi că un astfel de simbol naţional poate dezvolta atâta entuziasm, atâtea energii pozitive? Iia românească înfrumuseţează şi spiritul autentic românesc. Dumnezeu să binecuvânteze România!“

Dragoş Vârtejanu: „Am distribuit frumoasa iniţiativă. Poate, pe viitor, uniformele Tarom vor purta, chiar şi stilizat, elemente ale portului nostru popular“.

Aşa vor fi îmbrăcate, în Ziua Universală a Iei, stewardesele de la Blue Air. La 24 iunie, compania de zbor Blue Air va promova RomânIA, într-o inedită campanile la bordul aeronavelor sale. Toate însoţitoarele de bord vor întâmpina pasagerii care călătoresc spre Paris, Malaga, Londra, Madrid, Milano, Bologna, Larnaca, Bruxelles, Barcelona, Roma, Valencia şi Torino, îmbrăcate in IE.

Pasagerii de pe cursele interne, care vor zbura cu Blue Air în această zi, din şi spre Bucureşti şi Bacău, primesc un cadou din partea companiei dacă vin la bordul aeronavelor îmbrăcaţi în ie românească. 

Vă mai recomandăm

Sânzienele, sărbătoarea păgână care a convins Biserica de binefacerea sa

Ia românească, sursă de inspiraţie pentru designerii lumii. Timp de două zile, Capitala se îmbracă în ie

„România frumoasă“ poartă ie

FOTO Cum arăta ia dobrogeană:  „dalmatică“ sau „chirachie“ pentru femeile din această parte a ţării

FOTO Bluza românească, în ceremonialul de nuntă la dobrogeni: ia, lucrată chiar de mireasă, era păstrată pentru ultimul drum

FOTO Magia iei: bluza tradiţională românească ajuta fetele de măritat să îşi afle ursitul

FOTO Legenda iei din denumirea localităţii dobrogene „Mahmud-IA“, spusă în versuri

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite