Salvamar: „Românul nu este pregătit să vină la plajă la Marea Neagră, care este periculoasă. Aş interzice colacii şi saltelele, care te trag în larg“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vasile Borteş, şeful salvamarilor din sudul litoralului românesc de 11 ani, spune că, din păcate, turistul român nu este pregătit să vină să înoate în Marea Neagră, o apă plină de pericole, unde sunt curenţi foarte puternici, unde furtunile apar din senin. La relieful natural a intervenit şi omul, prin construcţiile hidrotehnice, care au mărit adâncimile din larg şi au creat noi curenţi.

Marea Neagră este periculoasă, lucru pe care îl spune orice marinar. Aici, furtunile se montează din senin şi creează pericole chiar şi celor mai experimentaţi oameni ai mării.  În acest sezon estival, numărul victimelor a crescut îngrijorător, în ciuda campaniilor de conştientizare a riscurilor la care se supun cei care înoată în mare când este arborat steagul roşu. Vasile Borteş spune că turiştii nu ţin cont de sfaturile salvamarilor. „Vin şi îmi zic: «Dar eu am fost la Mediterana, la Ocean…». «Da, ai  fost, dar acolo este cu totul altfel, nu este ca în Marea Neagră. Marea Neagră este o mare atipică, curenţii la noi sunt foarte puternici, valurile sunt foarte rapide. Furtunile apar din senin», spune şeful salvamarilor. 

Curenţi foarte puternici primăvara şi toamna

Pe lângă relief, omul a intervenit prin construcţiile hidrotehnice şi a mărit riscul. „În urma construcţiilor hidrotehnice, cum ar fi digurile, marinele, s-au modificat implicit aceşti curenţi care acţionau asupra malului, iar acum sunt dirijaţi spre alte trasee decât pe cele pe care le ştiam. Şi, din cauza debitelor de pe Dunăre şi afluenţilor fluviului, au început să apară mai ales primăvara şi toamna curenţi foarte puternici. Ceea ce ştiam noi din Cartea pilot a Mării Negre s-a schimbat. S-a modificat şi ţărmul, care s-a erodat foarte mult în zona cuprinsă între Costineşti şi Olimp“, spune salvamarul. 

Din cauza furtunilor foarte puternice din zona noastră, curenţii au măturat nisipul de pe plajele noastre din Vama Veche şi 2 Mai şi l-au dus pe malul bulgăresc. „Bulgarii aveau numai pietre, numai stânci. Aşa s-a format plaja lor din zona imediat după graniţă, în zona Durankulak“.

Bortes salvamar

Golfurile de pe litoral, în pericol

Până în anul 2020 tot litoralul românesc ar trebui să aibă plaje lărgite, însă, spune el, acest lucru presupune să se mărească adâncimea apei. Pe de altă parte, ar putea dispărea minunate golfuleţe: Golful Francezului, Golful temerarilor, care sunt oaze liniştite, în care copiii se pot relaxa. Ar fi păcat să rămânem fără ele. Plaja, într-adevăr, se va mări, dar va fi foarte periculoasă.  Se aduce un plus, dar se creează şi un minus în acelaşi timp. Se măreşte plaja, dar pericolele cresc“.

În acest sezon turistic, în sudul litoralului au fost 36 de zile cu steag roşu, semn că era interzis scăldatul. Turiştii însă nu au respect interdicţiile şi şi-au pus viaţa în pericol. „Noi nu avem voie să trecem strada pe culoare roşie. Asta trebuie să înţeleagă turiştii şi să nu intre în apă pe steag roşu“. În sudul litoralului, printre înecaţi au fost şi doi copii. Prima victimă a mării a fost o fetiţă de 11 ani care venise pe litoral cu un domn din Bucureşti. „Bărbatul a uitat de puştoaică care a plecat să înoate cu colac. În ciuda eforturilor medicilor, fetiţa a murit. Eu nu sunt de acord ca la Marea Neagră să vii cu colac, cu saltele şi cu alte mijloace plutitoare, pentru că astea te trag în larg. Asta nu vor să înţeleagă turiştii“ spune şeful salvamarilor. 

Un alt caz dramatic a fost cel al unui tânăr de 18 ani care a plecat în larg să-şi recupereze mingea. Deşi a fost resuscitat o oră nu şi-a mai revenit“. 

Românii creează probleme şi pe litoralul bulgăresc

Românii creează probleme şi pe litoralul bulgăresc. Salvamarul povesteşte că a vorbit cu un coleg bulgar, care i-a mărturisit: „Românii nu respectă nimic, mai ales după ce consumă alcool. Devin impulsivi. Noi ne bucurăm că veniţi la noi, că ne lăsaţi banii aici, la noi scade presiunea taxelor şi impozitelor, dar voi ne creaţi probleme. Credeţi că degeaba v-a zis Stoicikov mămăligari?“.

În sudul litoralului au fost în această vară 87 de salvamari, care au acoperit o plajă în lungime de 16 kilometri. „Noi trebuie să acţionăm în zona sigură de îmbăiere, care este cuprinsă între mal şi primul rând de balize, ori dincolo de balize şi salvamarul îşi pune viaţa în pericol. Dacă este interzis cum să trimit eu pe omul ăla la moarte sigură? Şi salvamarul este om, nu este un supererou“, spune salvamarul. 

Citeşte şi:

Cine este eroul care a murit salvând de la înec o femeie şi pe fiica ei: „Era un om de toată isprava, apreciat de toată lumea“

Drama tinerei care şi-a văzut soţul-erou înghiţit de valuri la Mangalia: „Fugea în urma salvamarilor transfigurată de durere şi de spaimă“

Tânărul dispărut la Mangalia, scos de valuri pe ţărm. Şi-a pierdut viaţa încercând să salveze de la înec o femeie şi pe copilul acesteia

VIDEO Intervenţie dramatică de salvare dincolo de geamandură. Acţiunea salvamarilor, filmată cu camera acvatică

Mitul care ucide: liniştea şi calmul înşelător al înecului sau cum mor copiii lângă părinţi

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite