Salvamar înjurat, bruscat şi ameninţat de un turist avertizat că s-a îndepărtat de mal. „Tu ştii cine sunt eu?”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au venit pentru câteva zile în concediu şi pot face ce vor. Asta este mentalitatea unora dintre turiştii sosiţi pe litoral care nu respectă nicio recomandare din partea salvamarilor.

Iulian (23 de ani) este de câţiva ani salvamar pe plajele din Sudul litoralului românesc. A întâlnit tot felul de turişti în verile petrecute în foişorul de salvare, şi nu puţine au fost cazurile în care cei avertizaţi şi salvaţi din apă l-au înjurat sau ameninţat.

Un astfel de episod s-a petrecut miercuri, 22 iulie, pe plaja dintre Venus şi Saturn, unde un turist a ignorat total orice fel de atenţionare.

„Era steag galben, semn că pot intra în apă doar cei experimentaţi în ale înotului. Un domn, cu o bărcuţă gonflabilă (de copii) a trecut de geamandură. L-am fluierat, mi-a făcut semn cu mâna să-l las în pace. Era cu mult trecut de limita admisă. Curenţii l-au dus spre Saturn. Turiştii vedeau că-l tot fluieram şi mi-au zis să-l las în pace că o fi ceva în neregulă cu el”, spune Iulian.

În cele din urmă, turistul a ieşit la mal. Astfel de cazuri se întâmplă des, avertismentele salvamarilor fiind ignorate de turişti care cred că marea nu este periculoasă sau cred că ei sunt cei mai buni înotători.

„Tu ştii cine sunt eu?”

Doar că, după câteva ore, acelaşi bărbat, cu aceeaşi barcă gonflabilă, a ieşit în larg ajungând în zona de trecere a skyjeturilor, adică la vreo 400 de metri depărate de mal.

„Au venit două doamne la mine şi m-au atenţionat că turistul este ieşit mult dincolo de geamandură. Era aproape de zona pe unde trec skyjeturile, aproximativ 400 de metri de mail. Între timp, şi alţi turişti m-au întrebat de ce nu intervin”, spune Iulian.

Salvamarul a luat un skyjet al unei firme care închiria în zonă şi s-a dus să-l avertizeze pe turist. Doar că, în larg, acesta l-a înjurat, i-a spus să-l lase în pace şi l-a ameninţat că o să aibă el grijă. „Tu ştii cine sunt eu?”, l-a întrebat turistul. Iulian nu ştie nici acum cine este cel avertizat că s-a îndepărtat prea mult de mal.



„În 15 minute a venit la mal, m-a luat de geacă şi m-a întrebat cum mă cheamă. I-am spus numele şi i-am repetat faptul că sunt salvamar, iar el mi-a menţionat din nou că o să aibă grijă de mine. Se adunaseră şi alţi oameni în jurul nostru care-l apostrofau”, povesteşte Iulian.

Salvamarul nu ştie exact motivul, însă o patrulă de poliţie a venit la câteva minute după incident şi i-a solicitat să se identifice.  

„La câteva minute m-am trezit cu un jandarm şi un poliţist care mi-au cerut să mă legitimez spunându-mi că am o reclamaţie că m-am făcut că dau cu skyjetul aproape de un turist. Le-am explicat şi oamenilor legii că m-am dus să-l avertizez că este foarte departe, nu m-am apropiat de el, ci am păstrat o distanţă de aproape 20 de metri, tocmai pentru a nu se face valuri. Le-am spus poliţiştilor că oamenii de pe plajă sunt martorii evenimentului”, explică Iulian.

Salvamarul adaugă faptul că turistul i-a transmis că o să-l dea şi în judecată, apoi a aflat că acesta ar fi făcut şi o sesizare la Căpitănia Portului, instituţia competentă să verifice activitatea pe mare a skyjeturilor.

Imagine indisponibilă

Salvamari purtaţi la parchet şi instanţe

Pentru Iulian nu ar fi prima dată când apare în faţa unui judecător pentru că face această meserie. În urmă cu patru ani, un avocat din Bucureşti, scos din valuri, a făcut plângere penală împotriva a trei salvamari şi a unui poliţist local. După patru ani de procese şi audieri la Parchet, plângerea a fost clasată.

„Acum nici nu mai ştiu ce să fac. Dacă mă duc să atenţionez pe cineva, mă trezesc cu poliţia pe cap. Zona unde a ajuns turistul cu acea bărcuţă gonflabilă era o zonă de risc. Putea oricând să treacă un skyjet şi valurile să-l răstoarne sau să dea direct peste el”, spune tânărul.

În fiecare vară sunt mulţi turişti care nu respectă nicio recomandare, explică salvamarii. Când sunt valuri îi fluieră degeaba. „Spun că au venit cinci zile la mare şi ei vor să se distreze . Unui om i-am scos copilul din valuri şi, la mal, tatăl acestuia mi-a zis că ce, ce putea să păţească cel mic? În zona aceasta de plajă, marea este periculoasă, deoarece sunt gropi şi curenţi fiind o zonă deschisă”, adaugă Iulian.

Citeşte şi:

Patru ani de procese pentru salvamarii care au scos din valuri un turist. Acesta le-a cerut despăgubiri de 40.000 de euro

Cum pot fi evitate tragediile pe litoral. Avertismentul salvamarilor: „Marea nu iartă pe nimeni“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite