S-a tras cortina peste scandalul de hărţuire sexuală de la Opera din Constanţa. Concluziile Ministerului Culturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: FB/Teatrul de Operă şi Balet Constanţa
FOTO: FB/Teatrul de Operă şi Balet Constanţa

Ministerul Culturii a efectuat un control la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa, instituţie măcinată în ultima vreme de mai multe scandaluri şi acuzaţii de hărţuire sexuală, abuz, agresiune.

Mai mulţi balerini ai Teatrului de Operă şi Balet „Oleg Danovski” din Constanţa (TNOB) au trimis în luna august o scrisoare Ministerului Culturii în care descriau abuzurile la care sunt supuşi

Vinovat de toate acestea ar fi chiar coregraful Horaţiu Cherecheş cu care trebuie să lucreze zilnic, coregraf care este soţul directoarei secţiei de balet şi fratele lui Daniel Cherecheş, inspector în cadrul Ministerului Culturii.

Balerinii îl acuză pe coregraf de hărţuire sexuală, abuz, iar aceste lucruri s-ar fi întâmplat cu ştiinţa conducerii instituţiei care nu ar făcut nimic. „Profitând de funcţia soţiei, a început avansurile sexuale asupra balerinelor şi vai de cele ce nu voiau să dea curs avansurilor domnului Horaţiu Cherecheş, erau ameninţate cu concedierea, persecutate, înghesuite fizic prin vreun colţ de culisă, lovite, unele chiar bătute”, se arată în scrisoare.

Din cauza acestor scandaluri şi pentru că nu se mai joacă nicio piesă a maestrului Oleg Danovski, fiul acestuia a anunţat că va solicita instanţei să retragă numele părintelui de pe frontispiciul instituţiei de cultură.

Acuzaţii fără dovezi

Ministrul Culturii a dispus efectuarea unui control la TNOB, iar acum raportul a fost finalizat. „Sesizările nu au fost probate. Cu toate acestea, raportul va fi trimis către valorificare către două instituţii: Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Constanţa şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) ca să vadă şi ei conţinutul şi să ia deciziile care se impun”, a declarat pentru „Adevărul” András István Demeter, secretar de stat în Ministerul Culturii.

Singura sesizare care s-a confirmat a fost ce din luna iunie, când balerinul Ştefan Răuţ l-a acuzat pe coregraful Horaţiu Cherecheş că l-a lovit. Coregraful a fost sancţionat disciplinar cu 10% din salariu timp de trei luni, iar Poliţia investighează cazul. 

Comisia de control a Ministerului Culturii spune că a constatat faptul că dovezile prezentate cu privire la acuzaţiile de hărţuire sexuală sunt insuficiente, că referirile la comportamentul agresiv al coregrafului (în afară incidentului cu Ştefan Răuţ)  nu sunt însoţite de suficiente elemente care să susţină acuzaţiile şi că majoritatea acuzelor sunt insuficient fundamentate, fiind prezentate o serie de afirmaţii subiective, cu caracter preponderent general, care nu sunt însoţite de probe concludente şi nu sunt încadrate într-un interval de timp anume.

Secretarul de stat consideră că în scandalul de la Constanţa „este vorba despre nişte rufe murdare care nu s-au spălat la vremea lor în interior şi acum se încearcă spălarea lor în public, iar asta nu aduce nimănui beneficii.”

Totodată, András István Demeter spune că raportul a relevat destul de multe lacune la nivelul managementului TNOB care nu respectă anumite proceduri şi nu este transparentă în gestionarea sesizărilor din partea angajaţilor. El dă asigurări că atât controlul, cât şi concluziile din raport, nu au fost influenţate de faptul că Horaţiu Cherecheş are un frate care lucrează în Ministerul Culturii. 

Conducerea TNOB nu a fost sesizată oficial

„Îmi pare nespus de rău de aceşti colegi artişti, că s-a ajuns în această situaţie în care creativitatea sau plăcerea muncii să dispară şi să fie acuzaţii şi tot felul de hărţuiri. Dacă stăm strâmb şi judecăm drept şi atitudinea lor este un fel de hărţuire”, mai spune secretarul de stat András István Demeter. El recomandă angajaţilor TNOB ca orice abuz să-l sesizeze conducerii instituţiei, dar şi organelor care pot cerceta astfel de fapte.

Raportul întocmit de Ministerul Culturii relevă faptul că, la nivelul TNOB, consilierul  de etică al instituţiei nu a avut sesizări sau discuţii verbale cu angajaţii din care să rezulte un eventual comportament neadecvat al lui Horaţiu Cherecheş. 

Daniela Vlădescu, managerul Operei din Constanţa, a declarat pentru „Adevărul”, imediat ce scrisoarea adresată Ministerului Culturii a apărut în mass media, că aceasta este semnată de cinci dansatori „care nu mai pot să performeze în compania de balet din cauza delăsării, comodităţii şi condiţiei fizice, sau a altor preocupări adiacente. Dar pretind salariul cuvenit pentru munca pe care ar trebui să o depună.” De aici, şi de la faptul că celor cinci li s-a cerut să fie prezenţi la program începe „războiul între conducere şi ei”, spune Daniela Vlădescu.

„Eu, Daniela Vlădescu, manager al instituţiei, nu am primit niciodată vreo reclamaţie despre cazuri de hărţuire sexuală şi alte abuzuri asupra salariaţilor din balet. Aşa că nu am avut nici un motiv să iau anumite decizii. Şi mai ştiu că toate acuzaţiile trebuie dovedite cu mărturii şi documente”, mai spunea conducătoarea instituţiei.

Vă recomandăm şi: 

Fiul lui Oleg Danovski va cere instanţei retragerea numelui din titulatura Teatrului Naţional Constanţa. Reacţia Ministerului Culturii

Revolta balerinilor de la Opera din Constanţa. „Viaţa şi sănătatea ne este pusă în pericol” 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite