S-a scumpit gigacaloria în Constanţa UPDATE

S-a scumpit gigacaloria în Constanţa UPDATE

Facturile la apă caldă şi căldură vor fi mai mari cu 13% luna aceasta

Consilierii locali au votat, la prânz, în şedinţă extraordinară, majorarea preţului gigacaloriei cu 13 procente. Modificarea preţului pentru populaţie, de la 150 de lei la 170 de lei, se aplică de la 1 aprilie.

Ştiri pe aceeaşi temă

Decizia a fost luată după ce la sfârşitul lunii martie Autoritatea Naţională în Domeniul Energiei a crescut tariful de producere şi transport al energiei termice, de la 166,85 de lei la 182,85 de lei pe gigacaloriei.

La acest preţ se aplică subvenţiile suportate de primărie şi Guvern, iar tariful pentru populaţie scade la 170 de lei pe gigacalorie.

Regia Autonomă de Distribuire a Energiei Termice Constanţa (RADET) a contestat preţul la ANRE şi ateaptă rezultatul contestaţiei. „Nu avem încotro decât să aplicăm noul preţ cu data de 1 aprilie. Dacă ANRE ne dă câştig de cauză, banii pe care i-au plătit deja constănţenii îi vom da înapoi prin deducerea din facturile viitoare“, a declarat Radu Mazăre. Edilul spune însă că este convins de faptul că regia nu va avea câştig de cauză.

Guvernul este dator Constanţei

Mazăre mai spune că pregăteşte acţionarea în instanţă a Guvernului pentru faptul că nu a alocat subvenţia pentru căldură conform legii. „Legea spune că subvenţia trebuie alocată în funcţie de consumul de gigacalorii, ori Guvernul a făcut împărţirea în funcţie de culoarea politică. Constanţa a primit numai 25 la sută din cât i se cuvenea, iar Braşovul, care este portocaliu, a primit 95 la sută din subvenţie“, a spus primarul. El a adăugat că din această cauză, RADET-ul a fost în imposibilitate de plată a datoriei către CET, care va calcula penalizări la debit.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările