Românii care au fost bogaţi doar câteva minute: cât de uşor te pot păcăli monitoarele dintr-o agenţie de pariuri

Românii care au fost bogaţi doar câteva minute: cât de uşor te pot păcăli monitoarele dintr-o agenţie de pariuri

Monitoarele din agenţia de pariuri

Milioane de bilete se joacă lunar la casele de pariuri din România, însă mulţi dintre jucători nu cunosc foarte bine regulamentele după care acestea funcţionează.

Ştiri pe aceeaşi temă

Este şi cazul a patru bărbaţi din municipiul Constanţa care au jucat la sfârşitul lunii trecute aceleaşi numere, pe patru bilete, la o loterie din Italia (Lottomatica). Biletele au fost cumpărate de la o casă de pariuri din Constanţa ce aparţine companiei Superbet.

De la extaz la agonie

Imediat după extragerea din data de 30 octombrie, la ora 12.45, pe monitoarele din agenţie au apărut rezultatele extragerii. Numerele celor patru constănţeni au apărut ca fiind câştigătoare. Fiecare ar fi trebuit să câştige, cu un bilet pe care au dat 2 lei, câte 23.750 de lei.

„S-a afişat pe monitor rezultatul extragerii şi, conform afişajului, am câştigat. Când am mers să ne luăm banii ne-au spus că nu am câştigat nimic, deşi pe monitor apărea că am câştigat. La casă ne-au spus că nu a ieşit nici un număr câştigător, că este o eroare de sistem”, a declarat unul dintre jucători.

Într-un răspuns trimis ziarului „Adevărul”, Superbet arată că „a existat o foarte scurtă perioadă de desincronizare între extragerile din Italia şi rezultatele afişate pe monitoarele din agenţia Constanţa, cel mai probabil cauzată de ajustarea orei sistemelor informatice (trecerea la ora de iarnă din data de 28 octombrie). Eroarea a fost semnalată de controlul intern şi remediată în cel mai scurt timp, de către programatori. Eroarea a existat doar în ceea ce priveşte afişajul pe monitoare, nu şi în softul de validare/site-ul Superbet, care afişau rezultatele corecte.”

Răspunsul celor de la agenţia de pariuri nu i-a mulţumit deloc pe jucătorii care, pentru câteva minute s-au văzut cu aproape 5.000 de euro în mână. Aceştia au depus o sesizare la Comisariatul Judeţean pentru protecţia Consumatorilor, instituţie care, la rândul ei, a cerut lămuriri de la Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN).

 „Când băgăm bani nu ne spun că e eroare de sistem, iar acel televizor nu era al nostru, adus de acasă, încât să-l fi programat eu să afişeze numerele acelea. Eu am jucat multe bilete până atunci. Poate am câştigat în realitate, dar le-am aruncat uitându-mă la rezultatele de pe monitoare”, spune jucătorul.

„Participarea la joc presupune acceptarea regulamentului”

Ceea ce nu cunosc mulţi jucători care trec pragul caselor de pariuri este Regulamentul de Joc al fiecărei firme (aprobat de ONJN) şi Hotărârea de Guvern 111/2016 privind aplicarea normelor metodologice ale unei Ordonanţe de Guvern (77/2009) care vorbeşte despre organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc.

Conform Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc, monitoarele aflate în agenţiile de pariere nu reprezintă sursa oficială de validare a biletelor de joc, având doar un rol informativ. Rezultatele sunt validate pe baza informaţiilor publicate pe site-urile oficiale ale organizatorilor extragerilor.

Mai mult, reprezentanţii ONJN spun că „participarea la joc presupune acceptarea necondiţionată de către jucători a prevederilor cuprinse în regulamentul de joc. Biletul de joc are valoare de contract încheiat între organizator şi client, iar regulile cuprinse în regulament sunt obligatorii pentru ambele părţi.”

Şi firma de pariuri Superbet susţine că jucătorul îşi poate verifica biletul vizionând meciul la TV sau la faţa locului şi confruntând astfel pariul efectuat cu ceea ce vede. Cu toate acestea, un pariu pe evenimentul respectiv „este declarat câştigător sau nu, EXCLUSIV pe baza rezultatelor oficiale de pe site-ul competiţiei. Singurul rezultat luat în calcul la validare, fie că este vorba de pariuri sportive, fie de loterii, este cel înscris pe site-ul competiţiei”.

Aceeaşi companie ne transmite că regulamentul care ar trebui cunoscut de fiecare client care trece pragul unei agenţii „este un document complex şi voluminos, menit a detalia întreaga activitate de pariere, în aşa fel încât jucătorii să poată fi mereu informaţi şi protejaţi cu privire la orice aspect al parierii.” Acest regulament, spune Superbet, este pus la dispoziţia Jucătorilor atât în format fizic în cadrul agenţiilor, cât şi digital, pe site-ul companiei.


                        Panoul diferite informaţii dintr-o agenţie de pariuri
 

„De ce ne mai uităm la monitoare?”

Într-o singură lună, la Superbet se joacă peste 15 milioane de bilete de pariuri, în cele 1.000 de agenţii din toată ţara, ne transmite compania. Fiecare agenţie este dotată cu cel puţin 3 monitoare, obligatorii prin lege, prin intermediul cărora sunt oferite informaţii atât din sistemul informatic propriu, dar şi de la terţi, informaţii care facilitează activitatea de documentare a pariorilor în vederea parierii.

Cu toate acestea, jucătorii sunt nelămuriţi. „De ce ne mai uităm la monitorul acela? De ce nu ne spune nimeni să nu luăm de bun ce e pe monitor? Iar pe bilet nu scrie nicăieri că trebuie să ne uităm pe un site pentru validarea rezultatului”, spune unul dintre cei care susţin că ar fi câştigat.

Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc recunoaşte că reglementările specifice din domeniul acesta nu prevăd în mod imperativ obligativitatea organizatorului de jocuri de noroc de a face menţiuni – într-un mod vizibil pentru jucători – cu privire la faptul că datele afişate pe monitoarele utilizate în agenţii au caracter informativ.

Jucătorii afirmă că situaţia este similară cu cea care era în trecut la casele de schimb valutar. Se afişa un comision mic, într-o zonă puţin vizibilă, iar clientul afla că i s-au luat din bani doar când prima suma în mână. Apoi, a apărut reglementarea ca fiecare casă de schimb valutar să afişeze comisionul într-un loc vizibil clientului şi cu caractere mari. Aceasta ar fi soluţia şi în cazul monitoarelor din agenţiile de pariuri.

Pe aceeaşi temă:

Dependenţa de jocurile de noroc, o boală sau un viciu? Cum scăpăm de această tulburare

Un dinamovist a câştigat o avere cu un bilet de doar 2 lei jucat la o agenţie de pariuri

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: