România văzută de ziariştii străini: „Ştie bine engleză, are Wi-Fi rapid şi gratuit, iar Bucureştiul este un oraş sexy!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cam aşa s-ar putea rezuma impresia pe care o au jurnaliştii străini atunci când descoperă România şi mai ales Capitala sa, Bucureştiul. Cel care relatează din experienţa cu oaspeţii din presa internaţională este Paul Andrei Lungu, românul nevăzut din documentarul britanic „Vin românii“ de pe Channel 4.

Tânărul din Bucureşti a contribuit la realizarea unor materiale jurnalistice pentru BBC, Times, New York Times.

„Jurnaliştii şi regizorii alături de care lucrez sunt exploratori. Ei se vor bucura să coasă fânul manual, să umble prin baruri «hip», dar şi să cunoască oameni excepţionali/devianţi/celebri“, descrie Paul.

Ce curiozităţi au ziariştii străini în privinţa României? Ce concepţii au când caută un subiect şi vor să-l documenteze? Au surprize pe teren?

„Prima surpriză despre România este nivelul neaşteptat de bun al limbii engleze pe care îl au românii. A doua surpriză este wi-fi-ul rapid şi gratuit“, arată Paul, care îi însoţeşte pe jurnaliştii străini pe parcursul documentării.

El spune despre ziariştii străini că sunt oameni plimbaţi, care au văzut multe şi au învăţat să se descurce în orice situaţie. „Când am lucrat la primele materiale, îi tratam ca pe nişte copii care oricând s-ar putea pierde sau ar putea păţi ceva.

Aşa am învăţat cuvântul «patronizing», pe care n-aş şti să-l traduc altfel decât «dădăceală». Realitatea este că jurnaliştii sunt oameni care s-au descurcat singuri în locuri precum Siria, Africa sau America Latină, în situaţii cărora eu nu le-aş fi găsit o rezolvare“, recunoaşte Paul.

hipsteri

Tânărul absolvent de SNSPA practică o meserie nouă pe piaţa românească - cea de fixer (asistent de producţie, intermediar, om bun la toate). Aşa a ajuns şi în echipa de producţie a documentarului controversat de pe Channel 4, din care au făcut parte mai mulţi români.

„În sute de ore de filmare în casele oamenilor şi comunităţi, faci de toate: traduci, convingi, cari, legeni copii. Am lucrat la «The Romanians Are Coming» şi mi-am înţeles ţara cum nu credeam că o s-o-nţeleg vreodată. Dacă ai văzut filmul, probabil te afli într-una din următoarele categorii: cei cărora le-a plăcut documentarul sau cei care s-au simţit ofensaţi.

Precum în dragoste, şi în televiziune indiferenţa-i cea mai grea. Din fericire însă, filmul a născut ceva (pozitiv, negativ, nedefinit) în oamenii care l-au urmărit. Presa a prezentat «un reportaj realizat de jurnalişti englezi», dar vorbim de peste 1000 de ore de filmări, un an petrecut alături de personaje şi zeci de drumuri între Marea Britanie şi România“, spune Paul.

Românul a învăţat ceva de la străinii pe care i-a plimbat în locurile căutate. „Un lucru care mă încântă la ei este că se grăbesc încet. Mai puţină încrâncenare şi mai multe fapte. Celălalt lucru care mă încântă este că aceşti oameni m-au învăţat că nu există «Nu pot». Şi nu vorbesc de clişee postate lunea pe Facebook, ci de un «Nu există ‘Nu pot’» internalizat şi real. Genul de «Nu există ‘Nu pot’» care mi-a purtat umilii adidaşi din Maramureş până la Palatul Victoria“, mărturiseşte Paul.

Se întâmplă ca jurnaliştii străini să plece cu altă imagine decât cea cu care veniseră în România? Care le este cea mai puternică impresie despre România? Este rândul românilor să fie surprinşi. „«Bucharest is a sexy town» este o expresie pe care am auzit-o de mai multe ori la ei. De obicei apare pe parcursul şederii sau la final, nu este o aşteptare“, declară Paul Andrei Lungu.

Hipsterii de pe Lipscani, vedete în New York Times

image


Paul Andrei Lungu, românul nevăzut din documentarul britanic de pe Channel 4 Foto Arhivă personală

Paul Andrei Lungu - românul nevăzut din documentarul britanic de pe Channel 4 Foto Arhivă personală

Vă mai recomandăm

VIDEO Paul, românul nevăzut din documentarul controversat de pe Channel 4: „Am făcut un bine sau am adus un deserviciu ţării mele?“

VIDEO „Vin românii“, documentarul unui exil dureros. Britanicii au urmărit parcursul unor migranţi din România care vor să muncească în Anglia

VIDEO Documentarul „Vin românii“, partea a doua, a fost difuzat. Mihaela, o asistentă din Constanţa, trăieşte dezamăgirea vieţii ei în Marea Britanie

VIDEO Britanicii insistă. „Vin românii!”, partea a II-a: asistenta Mihaela a rezistat doar o lună în Anglia, Alex - actorul ratat, Adi de sub pod - salvatorul Lupenilor

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite