România, văzută prin ochii unui olandez îndrăgostit. Jurnalul de vacanţă al lui Peter Schagen şi al iubitei lui, românca Andreea Bercu, a cucerit Internetul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peter şi Andreea, fericiţi în România FOTO Arhivă personală
Peter şi Andreea, fericiţi în România FOTO Arhivă personală

Videojurnalul de vacanţă al turistului olandez Peter Schagen (33 ani) a făcut senzaţie pe Internet, fiind considerat cel mai reuşit clip de promovare a României. A fost prima vacanţă a olandezului Peter împreună cu iubita lui, românca Andreea Bercu (25 ani).

Doi îndrăgostiţi, două bagaje, o vacanţă în România. Aceasta este subiectul clipului „Romania 2013“, devenit viral pe Internet. Filmuleţul de nici trei minute este realizat de Peter Schagen, un olandez de 33 de ani, care s-a lăsat convins de iubita lui, Andreea Bercu (25 ani), să vină în România. Povestea vacanţei lor a cucerit internauţii din România, care l-au declarat cel mai reuşit film de promovare a ţării noastre.

„Hai cu mine în România!“

Peter şi Andreea s-au cunoscut în urmă cu 2 ani, la un festival din Amsterdam, graţie unor prieteni comuni. El este născut în Olanda, din tată olandez şi mamă filipineză. Ea este româncă, născută în Bucureşti, dar de la vârsta de 2 ani trăieşte cu mama ei în Olanda. Vara îşi petrecea aici vacanţa, iar când l-a cunoscut pe Peter l-a convins să vină să-i vadă ţara. Prima lor vacanţă, din august 2013, a fost în România.

„Chiar nu ştiam la ce să mă aştept. Andreea a vrut să mergem în România, pentru că este o ţară cu adevărat frumoasă. Eram curios să văd cu ochii mei despre ce îmi povestea“, spune Peter.

Opt zile a durat vacanţa lor, care s-a împărţit între Bucureşti şi Mamaia. Au vizitat centrul vechi al Capitalei, au făcut turul bisericilor şi obiectivelor turistice, s-au plimbat cu barca în Cişmigiu, au mâncat bucate tradiţionale. Apoi au mers la Mamaia, unde au făcut plajă, s-au distrat în Luna Park şi au mers la maratonul house The Mission din nordul staţiunii. La Bucureşti au locuit în casa bunicii Andreei, la Mamaia au stat într-un hotel ieftin. Călătoria în România i-a costat aproximativ 1.000 euro. Au mâncat pe plajă, s-au relaxat, au dansat.

Cu o cameră video Panasonic GH2 şi o lentilă profesionistă Voigtlander, Peter Schagen a imortalizat toată buna dispoziţie din cele opt zile. În Gara din Constanţa, el a glumit pe seama bagajului ei, mult mai greu decât al lui. „Mulţumesc că mă laşi să-ţi car bagajul, iubito! E ultima dată când mai merg în vacanţă cu tine“, o tachinează el, spre hazul ei.

Tema muzicală a clipului este piesa „Another love“ a lui Tom Odell, pe care Peter şi Andreea au descoperit-o în România. Râsul molipsitor al Andreei, peisajele, plimbările romantice, leneveala în cuplu, ghiduşiile şi glumele celor doi îndrăgostiţi fac din filmuleţul lui Peter Schagen o călătorie încântătoare într-o ţară care trebuie descoperită.

Impresiile Andreei

„Nu ne-am aşteptat la asta. Este doar un video personal de vacanţă, care a devenit atât de popular. Dar bineînţeles este munca lui Peter. Iar clipurile lui sunt întotdeauna uluitoare.  Ce este amuzant este că eu l-am bătut la cap tot anul să facă video-ul. A fost foarte ocupat şi a trebuit să-l implore să se apuce de el. În fine a început să lucreze la el acum două săptămâni şi l-a terminat acum câteva zile. Iată cum s-au aranjat lucrurile, nu e grozav?“, râde Andreea.

Când au venit în august 2013, ea nu mai fusese în ţară de 3 ani. Bucureştiul i s-a părut schimbat foarte mult în bine, mai ales centrul vechi. Surpriza a fost mare şi pentru Peter. „A fost surprins de cât este frumos este oraşul şi de câte oportunităţi de distracţie ai aici. Combinaţia de vizitare a oraşului, apoi de relaxare pe plajă a fost perfectă. În fond, mi-am revăzut ţara şi asta a fost minunat“, spune Andreea.

Şi Mamaia s-a schimbat mult faţă de cum o ţinea ea minte. „Când mergeam la mare în copilărie, puteam sta pe prosopul de plajă aşezat direct pe nisip. Acum sunt mai mult şezlonguri. E ca în Europa Occidentală sau ca în Florida. Beach-baruri peste tot! Se vede că Mamaia este foarte populară. Mai ales noaptea, animaţia este mare. Foarte aglomerat pe străzi, pe bulevard. Am stat la un hotel mic din centrul Mamaiei. Ziua la plajă, am lenevit, cu muzică excelentă pe fundal. Aşa am descoperit de fapt melodia lui Tom Odell, care este coloana sonoră a clipului. Este amintirea vacanţei noastre…“, zâmbeşte Andreea.

Andreea şi Peter locuiesc împreună în Haarlem şi plănuiesc ca vacanţa din acest an să meargă în India. Dar la anul vor să vină din nou în România. Ceea ce, desigur, va aduce un nou video al vacanţei. Are toate şansele să devină viral ca „România 2013“.

„Toată vacanţa a umblat cu camera după el filmând şi acum a trebuit să selecteze cele mai amuzante şi mai frumoase momente, în doar 3 minute de video. A fost greu pentru că totul este atât de frumos filmat… Cred că secvenţa de final este uimitoare şi am decis împreună, cu mine în rol de director creativ, să-l lăsăm exact cum e. A făcut o treabă extraordinară şi nu mi-aş fi putut dori o amintire mai frumoasă din prima noastră vacanţă împreună, la mine în ţară“

O vacanţă fermecătoare în doar 3 minute

După o selecţie dificilă, clipul cu scenele de vacanţă a fost postat recent pe internet. Reacţia a fost copleşitoare. Nici chiar olandezul, cameraman şi editor de imagine liber profesionist, nu se aştepta la o asemenea urmare. „Nici acum nu-mi vine să cred câtă vâlvă a făcut video-ul meu. Este mai degrabă un jurnal de vacanţă. Dacă ştiam că devenea viral, aş fi filmat mai multe cadre prin care să surprind cultura României. Reacţiile primite sunt uimitoare. Lumea a ţinut să-mi transmită cât de mult apreciază ce am făcut. Oamenii mi-au mulţumit spunând că le place enorm clipul meu. Consider asta drept un mare compliment“, este bucuros Peter.

Rugat de Adevărul să estimeze costul clipului său, Peter s-a gândit: „Nu am socotit câte ore de filmare şi de editare a inclus. Cel puţin 1.000 euro sau 2.000 euro. Dar în niciun caz nu ar costa milioane, haha, în niciun caz“, râde olandezul. Lui Peter Schagen i se datorează şi clipul de promovare Oranje Trophy 2014, unde aventurierii au parcurs o rută de 25.000 kilometri prin 14 ţări, având ca destinaţie Mondialul din Brazilia.

„Unii oameni scriu într-un jurnal. Eu am ales să imortalizez locuri, oameni şi sentimente cu camera video. Este arma mea. Iubesc şi fotografia pentru că imortalizează anumite momente din timp. Moştenesc pasiunea de la tatăl meu, care a fost întotdeauna un fotograf entuziast. Ne făcea poze întruna în copilărie, mie şi surorii mele care este cu 5 ani mai mică decât mine. Acum este pasionat de fotografia digitală. Probabil este în genele mele să folosesc camera ca să documentez. Când am început cariera pe cont propriu, am fost abordat de companii care m-au rugat să le fac filme promoţionale. Una dintre ele a fost Oranje Trophy. A fost primul meu proiect în care am combinat cele două lucruri pe care le iubesc mai mult: filmatul şi călătoria“, relatează Peter.

De la apariţia clipului „Romania 2013“, Peter Schagen a fost asaltat de cereri de prietenie din ţara noastră. Ar vrea să ţină legătura cu toţi, dacă ar putea. Andreea i-a tradus mesajele primite de la români. „M-am îndrăgostit de România, iar Bucureştiul mi-a plăcut extrem de mult. Acum ştiu de ce i se spunea Micul Paris. Centrul vechi păstrează cel mai bine asemănarea. E păcat că nu mulţi turişti merg în România, pentru că realmente ţara are ce oferi. Eu am văzut doar o mică parte din ea şi am savurat fiecare moment. Abia aştept să revin la anul! Vreau să văd munţii şi mai ales satele. Mi-a fost recomandată şi Delta Dunării. Iar dacă pot ajuta la promovarea turismului şi a ţării, îmi ofer serviciile cu plăcere“, spune olandezul.

Surpriză?

În ciuda aparenţelor, Andreea Bercu, frumoasa româncă a lui Peter Schagen, nu este nici model, nici actriţă. Este masterandă la Drept şi lucrează la recepţia unui lounge club, Privium, de la Aeroportul Schiphol din Amsterdam. „Îmi finalizez în curând teza de masterat. Merit o vacanţă, nu?“, râde cu poftă Andreea.

Olandezul Peter ţine să mai facă o mărturisire. „Am fost uimit să văd atâtea femei frumoase în România. Majoritatea au stil. Românii ar trebui să fie mândri de femeile lor. Am realizat acum de unde vine farmecul iubitei mele“, râde el.

Vă mai recomandăm

Cazinoul din Constanţa se redeschide la vară. Proiectul experimental CaziNou, 10 zile de fascinaţie

Daţi un leu nou pentru CaziNou! A fost deschisă campania de susţinere a Cazinoului din Constanţa

FOTO VIDEO Pregătiri pentru sambadromul de la Mamaia. Mazăre-împărat are car motorizat

 
 

Romania (2013) from Peter Schagen on Vimeo.

Oranje Trophy 2014: New York - Rio de Janeiro from Peter Schagen on Vimeo.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite