România, în minivacanţă continuă: „Este un exces de zile libere, care au dat total peste cap anul şcolar“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Minivacanţă la Vama Veche Foto S.Ionescu
Minivacanţă la Vama Veche Foto S.Ionescu

Românii încheie încă o minivacanţă, a treia din ultimele 40 zile. Luna mai poate fi considerată campioana zilelor libere pentru că a început cu o perioadă liberă şi s-a terminat în forţă cu minicavanţa de Rusalii, urmată în aceeaşi săptămână cu liberul de 1 Iunie.

Toate lunile sunt, de fapt, fragmentate cu astfel de zile libere unite de punţi care să creeze o minivacanţă. Astfel că pe lângă liberele acordate de Guvern pentru sărbătorile legale, Executivul oferă şi libere suplimentare care trebuie recuperate - fie în weekend, fie în timpul săptămânii prin prelungirea programului de lucru.

În special în sectorul educaţie, desele întreruperi ale activităţii nu fac decât să scoată elevii şi dascălii din ritm, scăzându-le puterea de concentrare şi aglomerându-le orarul deja încărcat de programa şcolară. 

„Deja se exagerează, nici nu apucăm să ne revenim din libere, că intrăm în altă minivacanţă. Nu face decât să sporească haosul din învăţământ“, spun profesori care consideră binevenite zilele de repaus, dar nu atât de dese şi prelungite cum sunt date de Guvern. 

Ce spune sindicatul din Educaţie

Cât de benefice sunt pentru angajaţii din învăţământ zilele libere oferite de Guvern în fiecare lună şi dacă este o soluţie bună pentru procesul de învăţământ prelungirea acestor libere în minivacanţe, ne spune Mitică Iosif, liderul Sindicatului Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar - filiala Constanţa.

„Potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare - Legea nr. 53/2003 - Codul muncii republicat, Secţiunea 3, art. 139 - Sărbătorile legale, în cursul anului 2018, angajaţii din România vor beneficia de 15 zile libere legale, la care se adaugă două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora. Pentru că unele din aceste zile au căzut sau cad în timpul săptămânii, pentru a le lega de sfârşitul de săptămână, Guvernul României a decis să acorde salariaţilor zile libere suplimentare, apărând astfel aşa-zisele mini-vacante. Dacă sunt benefice sau nu aceste decizii? Pentru turismul românesc sunt cu siguranţă benefice. Din teritoriu, semnalele sunt diverse. Cei mai mulţi salariaţi sunt mulţumiţi de faptul că pot călători sau se pot odihni şi pot petrece mai mult timp alături de familie şi prieteni. Sunt şi oameni nemulţumiţi de faptul că aceste mini-vacanţe le afectează programul obişnuit de lucru, în special prin faptul că aceste zile libere urmează a fi, într-un fel sau altul, recuperate. În ceea ce îi priveşte pe elevi, probabil că procentul lor de mulţumire pentru aceste măsuri este de 100%“, este de părere liderul de sindicat.

Iosif crede că de la angajat la angajat, de la un loc de muncă la altul, aceste decizii aduc şi beneficii, şi neajunsuri. Cât despre aglomerarea programei din cauza minivacanţelor, el arată: „Este evident că deşi ne bucurăm de ziua sau de zilele libere suplimentară/suplimentare, în alte zile, într-un alt interval orar, vom munci mai mult pentru a recupera ceea trebuia realizat în zilele libere suplimentare. Aceste mini-vacanţe au venit în special în legătură cu sărbătorile legale din ultima lună, luna mai 2018. Este perioada de sfârşit a anului şcolar, perioadă în care programa a fost parcursă sau mai sunt relativ puţine conţinuturi de parcurs. Din acest motiv, cred că materia a fost recuperată relativ uşor. În privinţa programelor şcolare, de ani de zile sindicatul solicită Ministerului Educaţiei Naţionale şi Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei decongestionarea acestora“.

Iosif spune că venitul cadrelor didactice (format din salariu, la care se adaugă ore suplimentare, dirigenţia, gradaţia de merit, naveta, sporul rural) nu este afectat de minivacanţe, pentru că zilele libere acordate suplimentar de către Executiv nu „se presupune“, ci „chiar sunt sau au fost recuperate“.

„În privinţa modului de recuperare a zilelor libere suplimentare acordate prin hotărârea Guvernului, nu a existat un model unitar. Au fost unităţi de învăţământ care iniţial au decis să recupereze în zilele de sâmbătă, măsură cu care Sindicatul Liber al Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Constanţa nu a fost de acord întrucât ar fi fost astfel încălcate prevederile Legii nr. 53/2003, Secţiunea 2 - Repausul săptămânal, art. 137, care prevede în mod expres faptul că ’Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica’. Soluţia aleasă de la început de către cele mai multe unităţi de învăţământ a fost, conform actelor normative emise de către Guvern, recuperare prin prelungirea corespunzătoare a programului zilnic de lucru, într-o perioadă calendaristică determinată“, precizează prof. Mitică Iosif.

Funcţionarii publici ar fi vrut program normal

Recuperarea a stârnit nemulţumiri şi în sectorul funcţionarilor publici, unde unii ar fi preferat să nu îşi încarce programul cu recuperările. „Singura problemă este că nu unii nu sunt de acord cu prelungirea programului. Ar fi preferat să aibă program normal, în locul acelor zile libere. În rest, nu pierde nimeni nimic. Se primesc aceiaşi bani“, spune Emilian Marin, vicepreşedintele Publisind România, federaţia sindicală din sectorul public.

„Mai mult chinuie copiii“

Ion Caraignat, liderul Cartel Alfa Constanţa, recunoaşte că liberele acordate cu toptanul de Guvern ajung să încurce decât să înlesnească activitatea bugetarilor. „Atâtea libere şi mai ales punţile date pentru crearea de minivacanţe în sistemul bugetar nu sunt întotdeauna atât de binevenite. Mai ales în învăţământ, asta nu face decât să le încarce programa şcolară, care şi-aşa este stufoasă. Dacă anunţau de la începutul anului, măcar se ştia care va fi programul, cum să-şi organizeze fiecare munca. Fiica mea este profesoară şi trebuie să îşi adapteze permanent planul de predare. Pentru copii, cu precădere, este dificil, acesta este marele dezavantaj, nimeni nu se gândeşte la ei, deşi nu ştiu pentru ce sunt chinuiţi copiii cu atâtea cerinţe. Marii patroni din ţara asta nu au carte, iar copilul meu care a învăţat din greu ajunge să fie sclav la unul care a furat miliarde“, este tranşant liderul de sindicat Cartel Alfa.

Liceeni: „Au dat total peste cap tot anul şcolar“

Mihai Tănase, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, a discutat cu mai mulţi elevi, iar majoritatea sunt de părere că această situaţie le-a afectat activitatea şcolară într-un sens negativ. Mihai socoteşte că aceste pauze continue au dat peste cap anul şcolar.

„Într-adevăr, părerile sunt mereu împărţite, dat fiind faptul că au existat persoane pentru care aceste zile libere au fost un prilej de relaxare, o oportunitate de a îşi cultiva pasiunile. Dar personal cred că aceste mini-vacanţe numeroase din cadrul anului şcolar au creat o confuzie destul de mare. În niciun caz nu a deservit îmbunătăţirii capacităţii de concentrare, întrucât am fost prinşi într-o alternanţă de şcoală vacanţă odată la 2-3 săptămâni“, afirmă liceanul de la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa.

Mihai Tănase arată că pe de-o parte, elevii sunt prinşi în această alternanţă continuă de şcoală şi vacanţă, motiv pentru care nivelul lor de concentrare scade constant, iar profesorii nu au timp să parcurgă întreaga programă. 

„Din discuţiile avute cu o doamnă director, am reuşit să aflu faptul că şi pentru ei a fost o situaţie confuzantă, deoarece au fost nevoiţi să găsească soluţii pentru a efectua recuperarea. Au existat şcoli unde aceasta s-a făcut în week-end, unele au înjumătăţit pauzele, iar altele pur şi simplu au accelerat procesul. 

Au existat probleme din prisma actului de predare, întrucât profesorii nu au avut suficient timp pentru a parcurge întreaga materie, aglomerând astfel foarte tare procesul de învăţare cu foarte multe informaţii într-un timp mult prea scurt. Profesorii sunt astfel forţaţi ori să omită anumite informaţii, ori să grăbească foarte tare procesul de predare, neavând timp să realizeze şi o evaluare corespunzătoare, astfel punând presiune şi pe elevi, în ultimele zile de şcoală. Unde mai punem faptul că nici timp pentru a face o evaluare corespunzătoare nu a rămas! 

Considerăm foarte dăunător acest exces de zile libere şi, mai ales, faptul că s-au creat punţi între ele, realizând un amalgam de mini-vacanţe. În concluzie, deşi au existat şi părţi pozitive, cred că aceste pauze au dat peste cap total anul şcolar 2017-2018“, afirmă Mihai Tănase.

În anul 2018, românii au avut 15 zile libere acordate de Guvern: 1,2, 24 ianuarie; 6, 8, 9 aprilie; 1, 27, 28 mai; 1 iunie; 15 august; 30 noiembrie; 1, 25, 26 decembrie. La acestea s-au adăugat zile libere suplimentare ca să lege mai multe sărbători legale. 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite