Marina României va avea „Corveta multifuncţională“. Guvernul a aprobat programul celor patru corvete ce vor fi realizate în ţară

Marina României va avea „Corveta multifuncţională“. Guvernul a aprobat programul celor patru corvete ce vor fi realizate în ţară

Model de corvetă ce se va construi în România Sursa Damen Galaţi

Guvernul României a aprobat, în şedinţa de astăzi, 15 februarie, hotărârea privind aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente programului esenţial de înzestrare „Corvetă multifuncţională“ pentru dotarea Armatei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Programul „Corvetă multifuncţională” a fost aprobat de Guvern la şedinţa de joi, 15 februarie.

Actul normativ stabileşte condiţiile şi procedurile de parcurs în vederea atribuirii unui acord-cadru şi a contractelor subsecvente aferente/contract multianual de furnizare a patru corvete, construite şi dotate la un şantier naval din România, precum şi a suportului logistic iniţial.

Executivul a anunţat că prin participarea operatorilor economici din state membre ale NATO şi UE, care au în portofoliu nave similare livrate în ultimii 15 ani, sunt avute în vedere asigurarea interoperabilităţii cu alte capabilităţi militare similare ale statelor membre UE şi NATO, participarea statului român la dezvoltarea şi susţinerea bazei industriale şi tehnologice europene de apărare, fondată pe capacităţi, competenţă şi competitivitate, scurtarea lanţului de aprovizionare, protecţia informaţiilor sensibile.

Este al doilea program de înzestrare al armatei care impune integrarea producţiei şi transfer de înaltă tehnologie în România, implicarea industriei naţionale de apărare şi crearea de locuri de muncă, după lansarea, la 12 ianuarie 2018, a programului de achiziţie a 227 de transportoare blindate pentru trupe 8x8 PIRANHA V, derulat împreună cu General Dynamics, şi care prevede producţia în ţară, prin firma GDELS a Companiei Naţionale ROMARM S.A. - Filiala Uzina Mecanică Bucureşti S.A., a 197 de transportoare.

„Unul dintre criteriile de calificare impuse agenţilor economici, cuprins în anexa la actul normativ, este angajamentul privind efectuarea operaţiunilor compensatorii aferente contractelor subsecvente acordului-cadru/contractului multianual în cauză, prioritar, în următoarele domenii: transfer de tehnologie pentru construcţia, dotarea şi mentenanţa corvetelor, modernizarea fregatelor T22R din compunerea forţelor navale române, dezvoltarea unui centru de instruire la nivelul forţelor navale române şi întreprinderea tuturor eforturilor pentru semnarea acordului de compensare în cel mai scurt termen posibil de la momentul semnării contractului multianual/contractelor subsecvente.

Având în considerare situaţia regională de securitate din zona Mării Negre şi misiunile specifice ale forţelor navale române, pentru Armata României este esenţial ca prima corvetă să fie construită şi dotată în maxim trei ani de la semnarea primului contract subsecvent acordului-cadru/contractului multianual, urmând ca, în funcţie de alocările bugetare, programul să fie definitivat în maxim şapte ani.

Interesul esenţial de securitate pentru statul român îl constituie consolidarea sau dezvoltarea pe teritoriul naţional, prin intermediul operatorului economic declarat câştigător, a unei capabilităţi industriale navale în domeniul militar care, ulterior, va executa lucrările de mentenanţă a corvetelor pe durata de viaţă a acestora, dar şi pentru restul navelor din cadrul Forţelor Navale Române.

Prin documentul adoptat de Guvern a fost introdusă în cadrul operaţiunilor compensatorii aferente programului de achiziţie a corvetelor multifuncţionale obligativitatea modernizării fregatelor tip T22 R, aflate în dotarea Forţelor Navale Române, în scopul realizării compatibilităţii echipamentelor de comunicaţii, senzori şi armament între cele două categorii de nave militare“, precizează Biroul de presă al Guvernului României. 

Pe aceeaşi temă: 

Fifor: „După anexarea Crimeei, contextul este unul complicat“. În Marea Neagră sunt şase submarine şi patru fregate ale Rusiei şi vor sosi încă 12 corvete

citeste totul despre: